Vandborg foran karrierestop

Den danske cykelrytter Brian Vandborg, der netop er fyldt 32 år, står foran et lidt overraskende karrierestop. I et svært marked er det ikke lykkes den forsvarende Danmarksmester i enkeltstart at finde et nyt mandskab på højeste niveau. 

”Jeg ville gerne have kørt et år eller to mere. Men gnisten er det ikke rigtig i øjeblikket og jeg føler jeg efterhånden har taget min tørn,” siger Vandborg til Veloropa.

I stedet planlægger han nu en tur til varmere himmelstrøg i Thailand, mens kollegerne i den professionelle cykelsport er i fuld gang med at forberede sig til en ny sæson, der for første gang i 10 år bliver uden temporytteren fra Snejbjerg ved Herning.

Vandborg, der blev dansk mester i enkeltstart i 2006 og i år, har tidligere i karrieren taget et skridt ned, rent ambitionsmæssigt. Det skete i 2008, hvor han efter en sæson hos Discovery Channel var hjemme og vende hos Team GLS, inden han fortsatte hos Liquigas. Og tilsvarende sidste år, hvor der stod SpiderTech på visitkortet, mellem kontrakter hos Saxo Bank og Cannondale.

En sådan løsning står dog ikke øverst på ønskesedlen denne gang, erkender Vandborg, som fik sit internationale gennembrud med en fjerdeplads ved VM i enkeltstart i Salzburg i 2006, hvilket kastede en kontrakt hos Discovery Channel af sig året efter.

Han startede sin professionelle karriere med tre sæsoner hos Bjarne Riis og Team CSC, som skrev kontrakt med ham i 2004 efter han to år i træk havde vundet DM i enkeltstart for U/23-ryttere.

Brian Vandborg var i år med i Tour de France for det italienske Cannondale-mandskab, som dog ikke ønskede at forlænge kontrakten med ham. Udover de danske mesterskaber i enkeltstart har karrieren budt på to etapesejre i henholdsvis Tour of Georgia og Tour de l’Ain. Men Vandborg vil nok blive husket for sit arbejde som hjælperytter, ikke mindst i Touren. Han har således gennemført fire af de seneste fem udgaver af Tour de France.

Og helt udelukke, at han kommer tilbage på cyklen i 2014, vil Brian Vandborg ikke.

”Men så bliver det nok noget med at prøve at køre mig i form udelukkende med tanke på DM i enkeltstart i juni måned,” forklarer Vandborg.