Optakt: Tour de France 2017, 9. etape

Ovenpå en knaldhård etape lørdag, skal rytterne i årets Tour de France søndag ud på noget der minder om Kongeetapen. Syv kategoriserede stigninger, heraf de tre udenfor kategori med gennemsnitlige procenter omkring de 10. Alligevel er der gode chancer for, at et udbrud holder hele vejen hjem.

Af Kim Plesner

Lilian Calmejane fik en flot debutsejr lørdag, da han kørte fra sine udbrudsmakkere på den sidste og afgørende stigning og holdt Robert Gesink bag sig på det 12-kilometer lange plateau ind mod målstregen i Station des Rousses.

Og søndag kan det igen blive en dag for udbryderne. I modsætning til i dag, hvor det var en smuk blanding af all-round ryttere, sprintere og bjergryttere, så er det mere sandsynligt, at dem der kommer afsted på 9. etape, er mere rendyrkede klatrere. Det er der en ret naturlig forklaring på, nemlig at etapen starter med en kategori-2 stigning efterfulgt af en kategori-3 stigning, således at rytterne faktisk kører opad de første 11 kilometer.

Jeg er ret overbevist om, at søndag bliver dagen, hvor Thibaut Pinot for første gang lancerer et angreb på bjergtrøjen. Hvis Rafal Majka har ambitioner om at genvinde trøjen fra sidste år, skal han helst med, men Majkas problem er, at han indtil videre kører klassement, og dermed får han efter al sandsynlighed ikke lov at køre afsted langt udefra.

Hos Danske Spil får du odds 8,00 på Pinot som etapevinder lørdag. Hvis man skal kigge efter en lille svaghed hos franskmanden, så er det hans nedkørsel. Og da etapen slutter nedad, skal han formentlig have skabt et solidt forspring på den sidste stigning inden nedkørslen mod Chambery.

Andre typer vi skal holde øje med er bjergstærke folk, der er et godt stykke efter i klassementet. Pinot er den naturlige favorit, men også ryttere som Gesink, Pierre Rolland, Eduardo Sepulveda, Daniel Navarro, Diego Ulissi, Primoz Roglic og Gianluca Brambilla kan på en god dag være kandidater. Rolland, der vandt en etape i årets Giro d’Italia, giver odds 16, hvis han gentager succesen søndag.

Klassementsfavoritterne

I teorien kan det hele også eksplodere blandt klassementsrytterne allerede på den første stigning udenfor kategori, Col de la Biche, efter 56,5 af dagens 181,5 kilometer. Så heldige tror jeg dog næppe vi er. Mit bedste bud vil være, at klassementsfavoritterne sparer krudtet indtil dagens sidste stigning udenfor kategori, Mont du Chat, kattebjerget. Fordi der er næsten 57 kilometer fra toppen af den anden stigning udenfor kategori, Grand Colombier, og så til toppen af Mont du Chat. Det er et meget langt stykke at skulle holde et eventuelt forspring til forfølgerne.

I kampen mellem klassementsfavoritterne er min fornemmelse, at Chris Froome, Richie Porte, Fabio Aru og Romain Bardet er de stærkeste i øjeblikket. Jeg har ikke de store forventninger til hverken Alberto Contador eller Nairo Quintana, mens Simon Yates, Rafal Majka og Jakob Fuglsang er svære at bedømme. Og er Dan Martin virkelig så god, som han har set ud i den første uge? Hvis det er tilfældet bliver han den helt store joker.

I Head-to-Head kombinationerne hos Danske Spil er det måske værd at kigge lidt på Bardet over Quintana til odds 1,45.

Danskerne

Efter en flot, flot præstation af Michael Valgren lørdag, handler det søndag nok mere om Jakob Fuglsang, der skal forsøge at vise, at den lille nedtur på 5. etape blot var en enlig svale. Lars Bak var godt med fremme, da udbruddet skulle etableres lørdag, men søndag er etapestarten ikke ligefrem hans kop the.

Stjerner

***** Pinot
**** Gesink, Rolland, Ulissi
*** Froome, Porte, Bardet
** D. Martin, Aru, Yates
* Majka, Contador, Quintana


ANNONCE: Husk at tilmelde dig Raphas Nocturne event, der afvikles den 19. august i hjertet af København. Der er cykelløb og fest for alle – fra børn til professionelle. Klik her for at læse mere.