Optakt: Tour de France 2017, 8. Etape

Efter et par mildest talt søvndyssende etaper, er det blevet tid til Jura-bjergene i weekenden. I den første uge af Tour de France har der været sammenlagt 2,5 kilometers væddeløb og altså mere end en stor profil udgået per væddeløbskilometer. Det ændrer sig forhåbentlig nu, hvor løbet går ind i sin afgørende fase.

Af Kim Plesner

En overordnet set forfærdelig kedelig første uge af Touren, hvor den største dramatik udspillede sig i forbindelse med styrt. På den indledende enkeltstart, hvor Alejandro Valverde brækkede knæskallen efter et møde med barrieren. Og så den meget omdiskuterede 4. etape til vandbyen Vittel, hvor Peter Sagan blev smidt ud af Tour de France efter at have været i karambolage med Mark Cavendish, som brækkede skulderbladet i sit styrt og derfor også måtte udgå.

Eneste sportslige lyspunkter har været Fabio Arus flotte fremstød på de sidste 2,5 kilometer af etapen til La Planche des Belles Filles og så Marcel Kittels suverænitet i massespurterne. Men hvis man havde nærstuderet ruten inden Tour de France, så kunne forventningerne til den første uge også ligge på et meget lille sted. Weekenden bliver forhåbentlig vendepunktet, selvom lørdagens profil kan få klassementsfavoritterne til at spare på krudtet til søndagens voldsomme etape.

En etape for udbryderne?

Den afsluttende stigning til mundrette Montée de la Combe de Laisia les Molunes (…) er ikke specielt stejl, blot 6,4% i gennemsnit og på sine værste steder kommer den kun lige over 8%. Desuden er der mere end 10 km til målstregen efter stigning. Og det er ikke en nedkørsel, men derimod et kuperet plateau, der godt nok indbyder til væddeløb, men også er et risikabelt stykke at skulle forsvare et eventuelt forspring fra selve opkørslen på.

Så med mindre BMC igen vælger at lave Team Skys arbejde og lægger sig i front hele dagen, som vi så det på 5. etape, så vurderer jeg at der er gode chancer for holdbare lykkeriddere, i forhold til en etapesejr, lørdag.

Dropper klassementet

I dette års Tour har vi nogle prominente navne, som allerede inden løbet startede proklamerede, at de ikke kører efter klassementet, men derimod går efter etapesejre. Det drejer sig blandt andet om Thibaut Pinot, Robert Gesink, Pierre Rolland og Tour-debutanten Lilian Calmejane. Og så er der selvfølgelig den britiske mester, Steven Cummings, som enten er agterlanterne i feltet, eller med i et som regel holdbart udbrud.

Samme ryttertype er Thomas de Gendt, men han har bare set virkelig svag ud, de gange han har forsøgt sig indtil videre. Spørgsmålet er, om formen overhovedet er til stede?

Kigger man på klassementsfavoritterne, så ligger lørdagens etape igen godt til en rytter som Dan Martin. Han bør kunne sidde med på stigningen og han er hurtig på stregen. Simon Yates, Rigoberto Uran og måske endda Tim Wellens, har nogenlunde samme egenskaber og kan sidde med i favoritgruppen, hvis ikke der bliver kørt alt for hårdt.

Der er dog 28 kilometer til det for første gang begynder at gå opad på lørdagens etape. Det kan betyde, at det er nogle knap så bjergtunge ryttere, der kommer afsted i det afgørende hug, hvis altså det etableres fra etapens start. Man kunne godt forestille sig, at store kanoner som Pinot, Gesink og Rolland, måske sparer krudtet til søndag, hvor der også er masser af bjergpoint på spil.

Spilforslag

En svær etape at forudsige vinderen på, så spillemæssigt vil jeg kigge lidt efter nogle Head-to-Head. Her har Danske Spil sat Chris Froome op mod Dan Martin. Stigningen er formentlig ikke hård nok til at Froome sætter Martin. Og på stregen vinder Martin 99 ud af 100 gange. Du får odds 1,60 på Dan Martin. Jeg tror også Richie Porte har en fair chance for at slå Froome i spurten, da det jo ikke slutter opad. Her er der fine 2,50 at hente på Porte.

Og så ser det faktisk noget underligt ud, at man får odds 2,50 på Alberto Contador over Jakob Fuglsang. Contador var bedre end Fuglsang på 5. etape og det er svært at se Fuglsang sætte Contador i dag. På stregen plejer Jakob ikke at køre vildt efter det, med mindre det gælder sejren eller bonussekunder, hvilket jeg ikke tror det kommer til at gøre på lørdagens etape.

Et andet interessant spil er Geraint Thomas ikke i den samlede top-10 til odds 1,70. Efter at have haft den gule trøje at forsvare, må Thomas formodes at skulle indgå i en ren hjælperrolle for kaptajn Froome, som for et par dage siden overtog førertrøjen fra netop Geraint Thomas. Den hjælperrolle bør alt andet lige få Thomas til at drosle ned i klassementet.

Skal man spille lidt frækt i samme kategori, så giver Danske Spil lige nu odds 4,80 på, at Nairo Quintana ikke kommer i top-10. Det tror jeg faktisk er mere realistisk end man lige umiddelbart tror. Efter en hård Giro bør Quintana være slidt, og hvis han fortsætter med at præstere som på 5. etape, hvor det blev til en niendeplads, så begynder han måske også at se sig omkring efter mulige etapesejre.

Danskerne

Michael Valgren får en vigtig rolle hos Astana på de første ⅔ af etapen i bestræbelserne på at holde Jakob Fuglsang og specielt Fabio Aru fremme og ude af problemer. Lars Bak får sig en velfortjent fridag, efter to dage i streg at have holdt udbrydere i kort snor.

Stjerner

***** Gilbert, Ulissi, Cummings
**** Gesink, Rolland, Calmejane
*** D. Martin, Yates, Uran
** Wellens, Felline, Pinot
* Grmay, Maté, Bettiol


ANNONCE: Husk at tilmelde dig Raphas Nocturne event, der afvikles den 19. august i hjertet af København. Der er cykelløb og fest for alle – fra børn til professionelle. Klik her for at læse mere.