Optakt: Tour de France 2017, 17. etape

Så rammer Tour-rytterne Alperne. To etaper, en der slutter på toppen af en stigning og så onsdagens 183 kilometer, hvor menuen blandt andet byder på den ikoniske Telegraphe/Galibier cocktail, som mange kender fra motionsløbet La Marmotte, men hvor etapen ikke indeholder Alpe d’Huez og til gengæld slutter “nede” i Serre Chevalier i godt 1.400 meters højde.

Af Kim Plesner

Allerede fra starten går det opad og efter 30 kilometer rammes toppen af kategori-2 stigningen Col d’Ornon. En kort nedkørsel bringer rytterne ned i dalen, hvor dagens pointspurt ligger. Dermed kan vi igen forvente at se Sunweb sætte et tempo, som Michael Matthews men ikke Marcel Kittel kan følge med i.

Efter pointspurten går det så op ad Col de la Croix de Fer, hvilket egentlig også er Col du Glandon, men hvor man bare drejer af mod Croix de Fer lige inden toppen af Glandon. Dermed bliver den i øvrigt meget ujævne stigning længere (24 kilometer) og den gennemsnitlige stigningsprocent på 5,2 snyder, fordi det flere steder også går nedad undervejs mod toppen.

Med Croix de Fer i stedet for Glandon bliver dalstykket inden rytterne tager hul på Telegraphe også kortere og Galibier er altid modbydelig. Dels fordi den blot er en forlængelse af Telegraphe, dels fordi man kommer over 2.600 meters højde og dels fordi de sidste otte kilometer meget få steder er under 8% i stigning.

Så selvom etapen slutter med næsten 30 kilometers nedkørsel, er der masser af terræn inden da, hvor offensivt indstillede ryttere kan gøre en forskel.

Spilforslag

Det lugter lidt af, at en større gruppe kommer afsted allerede på den første stigning, formentlig med både Michael Matthews, Laurens ten Dam og Warren Barguil fra Sunweb. Og så ellers de sædvanlige, formstærke og samtidig relativt holdbare ryttere som Bauke Mollema, Tiesj Benoot, Diego Ulissi, Tony Gallopin, Alexis Vuillermoz, Thomas de Gendt, Robert Kiserlovski, Damiano Caruso, Nicolas Roche, Primoz Roglic, Lilian Calmejane og mon ikke Thibaut Pinot efterhånden er ved at have fået kørt Giro-rusten af sig?

Steven Cummings var ude i et stort føringsarbejde tirsdag og Pierre Rolland har døjet med sygdom, så dem skal man måske ikke forvente sig det store af, onsdag. Og så er spørgsmålet, om Alberto Contador igen skal ud og lave ballade? Spanieren havde en skidt etape i sidevinden i dag og tabte mere end halvandet minut. Contador er dermed røget ud af top-10.

Jeg under ham en etapesejr, men har svært ved at se, hvordan han skal snuppe Galibier-etapen, da mange hold vil være interesserede i at forsvare deres top-10 placeringer, hvis Contador igen stikker afsted, som vi så det i Pyrenæerne. Synes derfor odds 7,00 er lige i underkanten hos Danske Spil, hvor Alberto Contador er favorit til sejren sammen med Chris Froome og Warren Barguil.

Jeg tror Froome, trods den barske etape, får svært ved at sætte Rigoberto Uran og colombianeren er som regel hurtigere på stregen end Chris Froome, så odds 2,40 i en Head-to-Head kombination på Uran lyder attraktivt – selvom jeg jo før har brændt nallerne på at spille mod Froome i Head-to-Head…

Damiano Caruso til odds 1,45 mod Pierre Latour lokker også. Caruso har været med i stort set alle seriøse udbrud siden Richie Porte udgik og det virker som om Latour som udgangspunkt holder sig til kaptajn Romain Bardet. Så hvis udbruddet får lang snor, burde Caruso komme i mål et godt stykke tid før Latour.

Skal man prøve at finde en vinder, kan man ligeså godt prøve at gå lidt højt i oddsene, da chancen for et udbrud er stort. Tony Gallopin har set bedre og bedre ud og han giver odds 50 som vinder, onsdag. Holdkammeraten Thomas de Gendt bliver også bedre og bedre, men han har det med at være lidt for generøs med sine kræfter og føringer. Så mon ikke odds 35 på Primoz Roglic er et bedre bud, nu hvor skihopperen kan koncentrere sig 100% om udbrudsforsøg, da han ikke længere skal arbejde for George Bennett, som udgik tirsdag.

Danskerne

Michael Valgren skal passe på Fabio Aru så længe som muligt. Måske det kun indebærer de første 10-15 kilometer af etapen, hvis der virkelig går fyrværkeri i den fra starten. Lars Bak skal bare koncentrere sig om at gennemføre etapen så let som muligt.

Stjerner

***** Barguil, Gallopin, Roglic
**** Mollema, Pinot, Benoot
*** Froome, Uran, Bardet
** Ulissi, Caruso, De Gendt
* Martin, Yates, Aru


ANNONCE: Husk at tilmelde dig Raphas Nocturne event, der afvikles den 19. august i hjertet af København. Der er cykelløb og fest for alle – fra børn til professionelle. Klik her for at læse mere.