Optakt: Tour de France 2017, 14. etape

En sejr på Bastilledagen til Warren Barguil var en fin revanche for målfoto-nederlaget mod Rigoberto Uran i Jurabjergene. Og så fik Alberto Contador også oprejsning med et flot angreb, der tog Mikel Lada og Nairo Quintana med. Team Sky var hele dagen i kontrol, men formåede ikke at sætte en klogt kørende Fabio Aru under nævneværdigt pres, til dels fordi Aru fik hjælp fra både ventet og uventet kant.

Af Kim Plesner

Lige fra starten af etapen sendte Sky folk med i udbrudsforsøg og da Alberto Contador lancerede sit angreb, var det Landa som fulgte trop. Et interessant træk, da baskeren torsdag havde distanceret sin egen chef, Froome, og samtidig lå nogenlunde godt til i klassementet.

Michal Kwiatkowski blev sendt med Quintana-gruppen og dermed havde Froome en god mand foran og samtidig sendt en presbold mod Aru, med Landas tilstedeværelse helt fremme hos de forreste. Presset blev dog aldrig stort, da først LottoNL-Jumbo og Cannondale-Drapac synes det var deres opgave og ikke den isolerede Aru, at jagte de forreste. Og derefter lavede UAE Emirates et stort stykke arbejde for Aru. Paradoksalt nok blev dagens store tabere Louis Meintjes (UAE), der mistede tid til Simon Yates i kampen om ungdomstrøjen og George Bennett (LottoNL-Jumbo), der mistede sin top-10 placering.

Hvis man troede Froome havde formproblemer efter torsdagens svage afslutning, så fik man i dag set, at han er fuldt på niveau med sine konkurrenter. Faktisk ligner holdkammeraten Landa den største potentielle trussel, men ham skal det britiske mandskab nok holde i snor. Mikel Landa er fortsat mere end et minut efter sin kaptajn og han skal formentlig bruge mindst ligeså meget i forspring, hvis han på nogen måde skal true Froome efter enkeltstarten i Marseille næste lørdag.

En etape for puncheurs

Men nu gælder det i første omgang denne lørdags etape. En interessant sag. Ikke for klassementsrytterne, men derimod for udbrydere og/eller de bedste puncheurs. Hvis man ser på det hidtidige forløb i dette års Tour de France, må Michael Matthews være min favorit. Han er tydeligvis i topform, måske den bedste form jeg har set ham i nogensinde, og en afslutning som den i Rodez passer ham aldeles glimrende. En rampe på 570 meter á 9,6%.

Eneste problem for Matthews er, at selvom den potentielt værste konkurrent, Peter Sagan, desværre ikke længere er med i løbet, så har den begiske duo Greg van Avermaet og Philippe Gilbert også vist god form. Matthews og Van Avermaet giver odds 4,75 hos Danske Spil, mens der er odds 9,00 på Gilbert.

Men selvfølgelig er der også en række outsidere. Og her skal man nok tænkte Ardennerne. Kwiatkowski og Ulissi var dog i dag ude i et stort stykke arbejde for henholdsvis Froome og Aru. Og ja, jeg ved godt, at Ulissi teknisk set kører for UAE… Zdenek Stybar virker et stykke fra den form, der sikrede ham en Tour-etapesejr på en lignende etape i 2015.

Lidt ærgerligt, at man ikke kan spille på FDJ’s Démare-afløser, Davide Cimolai, som ligeledes for to år siden vandt på en nogenlunde tilsvarende afslutning i Paris-Nice, hvor han slog Bryan Coquard og Michael Matthews. Hvis han har fået kørt rusten af stængerne kan han blive farlig, lørdag.

Jeg tror afslutningen bliver for stejl for Boasson Hagen, Kristoff og Degenkolb, mens jeg tror mere på typer som Fabio Felline, Tony Gallopin, Alexis Vuillermoz, Michael Albasini, Paul Martens, Julien Simon (hvis ikke Cofidis altså satser på Bouhanni, hvad jeg godt kunne have dem mistænkt for) og Dan Martin (alt efter hvordan ryggen har det).

Og så forstår jeg simpelthen ikke, hvorfor Aru giver odds 2,70 hvis han kommer før over stregen end Froome. I forgårs var det i hvert fald tydeligt, at Froome ikke brød sig gevaldigt om en kort, men eksplosiv afslutning – dog med højere stigningsprocenter, indrømmet.

Danskerne

Jakob Fuglsang er desværre, men trods alt forventeligt, udgået af dette års Tour de France efter sit styrt. Lars Bak kan få en opgave med at hente udbrydere, hvis Lotto Soudal skal have tingene samlet til Galloping, Wellens, Benoot, mens det for Michael Valgren nok handler udelukkende om Fabio Arus gule trøje nu.

Stjerner

***** Matthews, Van Avermaet
**** Gilbert, Cimolai, D. Martin
*** Felline, Gallopin, Albasini
** Aru, Bardet, Simon
* Stybar, Vuillermoz, Martens


ANNONCE: Husk at tilmelde dig Raphas Nocturne event, der afvikles den 19. august i hjertet af København. Der er cykelløb og fest for alle – fra børn til professionelle. Klik her for at læse mere.