Op og ned i Boom-sagen

Et døgn før starten på årets Tour de France kom endnu en Astana-rytter i et doping-relateret søgelys. Lars Boom blev testet med for lave cortisol-værdier, hvilket indebærer at Astana som frivilligt medlem af MPCC (Bevægelsen for en mere troværdig cykelsport) skal holde deres rytter ude af konkurrence i otte dage. 

Af Kim Plesner

MPCC har således indført en række regler, som er mere vidtgående end WADA koden foreskriver. Heriblandt altså de otte dagens ”suspendering”, såfremt en rytter har for lave cortisol-værdier, der typisk skyldes enten indtag af det forbudte stof cortison eller sygdom i kroppen.

”Hvis vi skal følge reglerne, gider vi altså ikke være med…”

På det seneste har der dog været en del polemik omkring netop denne test og dens konsekvenser. LottoNL-Jumbo, der tidligere hed Belkin, måtte for anden gang i holdets levetid, trække en rytter ud af en Grand Tour, da George Bennett i forbindelse med lægetjekket forud for årets Giro d’Italia, også havde for lave Cortisol værdier. Tidligere havde de haft samme oplevelse med Theo Bos, der forud for Vuelta a Espana 2013 havde for lave cortisol-værdier. Og samme år måtte Europcar hive Pierre Rolland ud af Dauphiné på løbets sidste etape, mens Chris Horner led en lignende skæbne i Vueltaen sidste år, da han ellers var på startlisten for at forsvare sin titel.

Bennetts udelukkelse fra Giroen fik efterfølgende LottoNL-Jumbo til at melde sig ud af MPCC og Bardiani mandskabet står også overfor en udelukkelse, da de stillede til start i Giroen i år med en unavngiven rytter, der var blevet testet med for lave cortisol-værdier. Også Lampre-Merida har for nylig meldt sig ud af MPCC, da de ikke måtte tage Diego Ulissi tilbage lige efter udstået dopingkarantæne, da MPCC også har skrappere regler for dette.

Så der tegner sig altså et billede af, at de frivillige medlemmer gerne vil være med ombord hos MPCC, fordi det styrker holdets troværdighed overfor sponsorer og omverdenen generelt. Men når de så skal leve op til det regelsæt, som de kendte på forhånd, da de meldte sig ind i MPCC, får piben pludselig en anden lyd. Og Astana overvejer – ligesom Bardiani – at bryde reglerne først (ved at stille Lars Boom til start i dag, trods de lave cortisol-værdier) og derefter melde sig ud af MPCC. LottoNL-Jumbo gjorde det trods alt i den ”rigtige” rækkefølge, altså først at trække deres ryttere i henhold til det gældende regelsæt og så først derefter melde sig ud.

Astana vil udskifte Boom

Det er i øvrigt ikke MPCC der tester cortisol-værdierne. Det foregår i forbindelse med det officielle lægetjek fra UCI, som herefter anonymt sender tallene videre til MPCC for alle de hold, der er medlemmer. Herefter har Astana meddelt MPCC, at der er tale om Lars Boom.

Team manager Alexandre Vinokourov udtalte efterfølgende til den franske sportsavis L’Equipe, at man ønskede at udskifte Boom med reserven Alessandro Vanotti, selvom deadline for udskiftning af ryttere er overskredet. UCI forventes ikke at give dispensation for denne deadline, da det så åbner en gevaldig dør for alle mulige ryttere, der pludselig skal udskiftes med kort varsel. Ifølge journalisten Gilles Simon fra L’Equipe, har UCI da også afvist at give Astana dispensation på området.

Alligevel udsendte Astana ved midnatstid en officiel pressemeddelelse, hvori de skriver, at Alessandro Vanotti er på vej til Utrecht og at han gennemfører et lægetjek lørdag morgen, så han kan afløse Lars Boom, hvis UCI altså tillader dette. Der står dog ikke noget i meddelelsen om, hvad man har tænkt sig at gøre, såfremt UCI som ventet ikke tillader en udskiftning. Men skal man tro Vinokourovs ord, har de tænkt sig at lade Boom starte og så melde sig ud af MPCC.

Få af de store mandskaber med i MPCC

Det er langt fra alle mandskaber, der er medlemmer af MPCC. Hverken Sky, Tinkoff-Saxo eller Movistar er således medlem, så i princippet kan der være masser af ryttere på Froome, Contador og Quintanas hold, der har lave cortisol-værdier. De bliver testet for det, men det har ingen konsekvens for disse ryttere eller mandskaber, såfremt værdierne er for lave.

Der er altså langt fra tale om en positiv dopingtest, men reglen om suspendering i forbindelse med for lave cortisol-værdier, er en måde MPCC forsøger at komme det store misbrug af cortison til livs i feltet. Det er stadig tilladt at anvende cortison, såfremt man har en lægeerklæring på det (en såkaldt TUE), fordi det anvendes i forbindelse med skadesbehandling. Med reglen forsøger MPCC at sige: Enten har du taget for meget cortison og derfor skal du ikke cykle eller også er du syg og så skal du heller ikke cykle. Men på det seneste har de mandskaber, der har mærket reglens konsekvens, forsøgt at så tvivl om testens validitet. Altså at den kan ramme uskyldige ryttere, som hverken har fiflet med cortison eller er syge.

Det mest kendte tilfælde af cortison-misbrug var, da Lance Armstrong i Tour de France 1999 blev testet positiv for cortison, men efterfølgende fik fremstillet en falsk lægeerklæring på, at han fik behandling mod et siddesår med netop cortison. Dermed kunne Armstrong fortsætte i Touren og vinde løbet de efterfølgende syv sæsoner.

Stort tab for Astana

Hvis ikke Astana får Lars Boom med i Tour de France, er det et kæmpe tab for holdet. Boom var en af outsiderne til lørdagens enkeltstart, en vigtig mand i holdtidskørslen og det var ham, der sidste år vandt brostensetapen til Arenberg, foran sin nuværende holdkaptajn, Vincenzo Nibali.

Alt tyder på, at Astana ikke får lov at indkalde Alessandro Vanotti som erstatning og i stedet vælger at starte med Lars Boom – og efterfølgende melder sig ud af MPCC. Men cykelsporten har før overrasket…

* Opdateret: Alexandre Vinokourov har nu bekræftet, at Lars Boom stiller til start i Tour de France.