De 40 største talenter på World Touren 2017

Der er selvfølgelig ingen facitliste, når det handler om at udpege de største talenter. Man kan opstille mange forskellige parametre. Alder er en af de væsentlige. På denne liste har vi kun medtaget ryttere, der er født 1993 eller senere. Derudover handler det selvfølgelig mest om resultater, ikke mindst resultater opnået på den store scene, i en tidlig alder. Men læs med og se om du er enig i vurderingen.

Af Kim Plesner

1 Miguel Angel Lopez (23)
Colombia – Astana – Bjergrytter/GC

Kan Miguel Angel ”Superman” Lopez holde sig skadesfri, er det temmelig sandsynligt, at han bliver rytteren, der skal udfordre Yates-brødrene i den nye generation af klassementsryttere. Sker det, får vi en ny colombiansk/britisk duel, som vi kender den i dag fra Nairo Quintana vs Chris Froome.

Ligesom Quintana vandt Lopez ungdommens Tour de France, Tour de l’Avenir og mindre end et halvt år efter han var fyldt 22, vandt han Schweiz Rundt sammenlagt. Selvom en cykelrytter statistisk set topper i en alder af 28 år, skal Lopez allerede til sommer kæmpe med Jakob Fuglsang om kaptajnrollen hos Astana i dette års Tour de France.

2 Caleb Ewan (22)
Australien – Orica-Scott – Sprinter

Allerede for to år siden vandt Caleb Ewan en etape i Vueltaen. Den lille kanonkugle med den noget aparte, men stærkt aerodynamiske stil, hvor han nærmest ligger ind over styret når han sprinter, fik dog karrierens største sejr i sidste års stærkt besatte Cyclassics Hamburg.

I år gjorde han rent bord i Tour Down Under ved at tage fire af løbets seks etaper og han sluttede på en 10. plads i Milano-Sanremo, hvilket giver indikationer om større udholdenhed, end man måske troede.

3 Fernando Gaviria (22)
Colombia – Quickstep – Sprinter/klassikerrytter

Man sidder lidt med fornemmelsen af, at Fernando Gaviria måske i virkeligheden er det største talent af dem alle. Og måske endda kan udvikle sig i retning af at blive ”den nye Sagan”. Men det er også som om Gaviria stadig mangler den der helt store sejr, det store gennembrud, hvis man altså ikke betragter sidste års Paris-Tours som netop dette.

Gaviria blev nummer fem i dette års Milano-Sanremo, et løb han lå til at vinde, hvis ikke han var styrtet på opløbsstrækningen Via Roma sidste år. Han har desuden vundet etaper i blandt andet Tirreno-Adriatico og Polen Rundt.

4 Dylan Groenewegen (23)
Holland – LottoNL-Jumbo – Sprinter

Endnu en sprinter og endnu et kæmpe talent, som måske endda har potentialet til at overhale nogle af dem, der ligger foran ham på listen her. Han blev nummer fire på en Tour-etape sidste år, kun overgået af Kittel, Coquard og Sagan, men mangler stadig det endelige gennembrud på Grand Tour niveau.

Groenewegen har vundet etaper i Tour of Britain og Eneco Tour. Han har vundet endagsløbene Rund um Köln og Tour de l’Eurometropole 2016. Han blev nummer to i årets Dubai Tour, hvor han vandt ungdomskonkurrencen og nummer fem i Dwars door Vlaanderen, hvilket vidner om klassikerpotentiale.

5 Marc Soler (23)
Spanien – Movistar – Bjergrytter/GC

Når først Marc Soler får lov at køre sin egen chance hos Movistar, kan han blive mere end almindelig svær at have med at gøre. Brølstærkt etapeløbstalent, der lige nu viser sig frem fra sin bedste side i Katalonien Rundt, selvom han teknisk set er hjælperytter for sin kaptajn, Alejandro Valverde.

Vandt Tour de l’Avenir i 2015, blev nummer to i Route du Sud sidste år. Kørte top-10 på både kongeetapen og den afsluttende etape i årets Paris-Nice, hvor han sad med Alberto Contador og David de la Cruz hjem.

6 Tiesj Benoot (23)
Belgien – Lotto-Soudal – Klassikerrytter

Havde Tiesj Benoot vist kontinuerlig fremgang efter gennembrudssæsonen 2015, hvor han, kort efter han var fyldt 21 år, slog igennem med en femteplads i Flandern Rundt, så havde belgieren ligget endnu højere oppe på listen.

Bevares, han blev nummer tre i Omloop og nummer fem samlet i Polen Rundt sidste år, men det var mere status quo end det var udvikling, hvis man tænker på, at mange i hjemlandet ser Benoot som det bedste bud på en ny Tom Boonen.

2017 er startet med en fjerdeplads i Kuurne-Bruxelles-Kuurne og en ottendeplads i Strade Bianche. Og rygterne siger, at Benoot måske vil forsøge at se hvor langt kræfterne rækker i Ardenner-ugen i år.

7 Pierre Latour (23)
Frankrig – Ag2r – GC/Bjergrytter

Pierre Latour har vel det perfekte navn for en fransk cykelrytter? Han brød igennem sidste år med en smuk etapesejr i Vueltaen, en andenplads i den sidste udgave af Criterium International og en 10. plads i monumentet Lombardiet Rundt.

Hans noget uortodokse og nærmest møvende stil i hvad der ofte virker som et alt for tungt gear, kan få enhver cykelelskers hjerte til at smelte. Latour har en ukuelig fightervilje og selvom han i øjeblikket står i skyggen af Romain Bardet hos Ag2r, ser fremtiden særdeles lovende ud.

8 Hugh Carty (22)
Storbritannien – Cannondale-Drapac – Bjergrytter

Med sine næsten 1.90 og blot 63 kg, er Hugh Carty også en noget uortodoks ryttertype. Og karrieren ligner heller ikke noget man normalt forbinder med en britisk væddeløber. Carty fik således sit gennembrud sidste år hos det spanske pro-conti mandskab, Caja Rural, hvilket kastede en kontrakt med Cannondale-Drapac af sig.

Carty vandt ungdomskonkurrencen og sluttede på en samlet niendeplads i Katalonien Rundt sidste år. Han vandt Vuelta Asturias og havde allerede året forinden kørt top-10 i USA ProChallenge. I år blev han nummer otte på kongeetapen i det særdeles stærkt besatte Katalonien Rundt.

9 Danny van Poppel (23)
Holland – Team Sky – Sprinter

Allerede i 2015 fik Danny van Poppel sit gennembrud med en etapesejr i Vueltaen. Og han har ved flere lejligheder vist sig fremme, trods sin unge alder. Sidste år vandt han således to etaper og pointkonkurrencen i både Vuelta a Burgos og Tour de Wallonie. Han blev nummer fire i Cyclassics Hamburg, nummer seks i Scheldeprijs (hvor han blev femmer året inden) og i år vandt han prologen i Herald Sun Tour.

10 Sam Oomen (21)
Holland – Team Sunweb – GC/Klassikerrytter

Tredje hollænder i top-10. Sam Oomen er blot 21 år. Det vil sige han i en alder af 20 sidste år blev nummer tre samlet i Criterium International og nummer 26 i Liège-Bastogne-Liège. Han vandt desuden det mindre etapeløb, Tour de l’Ain.

I år er Oomen startet solidt ud med top-15 placeringer i såvel Paris-Nice som Ruta del Sol.

11 Sondre Holst Enger (23)
Norge – Ag2r – Sprinter

Sondre Holst Enger sniger sig lige nøjagtigt foran Magnus Cort på listen, selvom nordmandens palameres måske på papiret ser lidt tyndere ud end danskerens. Men Holst Enger er næsten et år yngre end Cort og han har kørt top-3 på en sprinteretape i Tour de France, hvor alle de store kanoner stillede til start sidste år.

Han har vundet etaper i Østrig Rundt og Kroatien Rundt og blev allerede som 19-årig nummer tre ved U/23 VM.

12 Magnus Cort (24)
Danmark – Orica-Scott – Sprinter/klassiker

De to etapesejre i Vueltaen sidste år, var naturligvis det store gennembrud for Magnus Cort, som i et stykke tid har været betragtet som et af de største danske talenter. At præstationerne ikke var en enlig svale, og at Cort har en forkærlighed for sit andet hjemland, Spanien, vidner forårets sejr i Clasica de Almeria og etapesejren i Vuelta Valenciana om.

En 11. plads i Milano-Sanremo og en 16. Plads i Omloop fortæller også noget om et – indtil videre – uforløst klassikerpotentiale.

 13 David Gaudu (20)
Frankrig – FDJ – Bjergrytter

53 kg er ikke meget, men åbenbart nok til at køre top-10 på kongeetapen i dette års Katalonien Rundt. Som 20-årig! David Gaudu er måske den rytter med mest potentiale på denne liste.

Men selvom han i den grad viser lovende takter ovenpå en 2016-sæson hvor han både vandt Tour de l’Avenir og U/23 Fredsløbet, så bliver de kommende sæsoner afgørende for, om Gaudu ryger i bunken af evighedstalenter eller om han formår at tage de næste skridt opad i det nye hierarki.

14 Alexis Gougeard (24)
Frankrig – Ag2r – Angriber

En angriber af Guds nåde. Vi kender alle sammen udtrykket. Men få ryttere passer det så godt på, som Alexis Gougeard. Det ser ud som om franskmændene har fundet deres afløser for Thomas Voeckler.

Gougeard brød allerede igennem for to år siden med en etapesejr i Vueltaen. Han vandt desuden Tour de l’Eurometropole og en etape i Fire dage ved Dunkerque. De helt store resultater udeblev sidste år og derfor er han ikke placeret højere på listen.

15 Sebastian Henao (23)
Colombia – Team Sky – Bjergrytter

”Fætter” Henao, som Chris Anker Sørensen fik kaldt ham på TV 2 under Paris-Nice, hvor Sebastian Henao hjalp fætter Sergio til den samlede sejr i år.

Første gang man lagde mærke til Henao var i Giro d’Italia for tre år siden, hvor han som 20-årig blev nummer 22 i Giro d’Italia. Sidste år blev den placering forbedret til en 17. plads og en andenplads i ungdomskonkurrencen, kun overgået af Bob Jungels.

16 Niccolo Bonifazio (23)
Italien – Bahrain Merida – Sprinter

Da Niccolo Bonifazio brød igennem med en femteplads som blot 21-årig i Milano-Sanremo for to år siden, lignede han et godt bud på en ny, italiensk supersprinter. Men han er aldrig rigtig kommet ud af skyggen af Elia Viviani, Giacomo Nizzolo eller Sascha Modolo, for den sags skyld.

Bonifazio vandt allerede Coppa Agostini som 20-årig, men udover en etapesejr i Polen Rundt sidste år, har der været lidt for langt mellem snapsene på det seneste.

17 Gianni Moscon (22)
Italien – Team Sky – Allround

Ligesom Danny van Poppel og Sebastian Henao, er problemet for mange af Sky-talenterne, at de nemt kommer til at stå i skyggen af de mange store profiler på det britiske mandskab, og dermed i højere grad bliver brugt som hjælperyttere.

Således også Gianni Moscon, hvis talent er uomtvisteligt. Han vandt Arctic Race of Norway sidste år, hvor han også kørte top-10 i Coppi e Bartali, GP Montreal, Nokere Koerse og Tour de Yorkshire. Og allerede i 2014 vandt han ungdomsudgaven af Lombardiet Rundt, Piccolo Lombardia.

18 Valerio Conti (23)
Italien – UAE – Bjergrytter

Efter en hæderlig samlet 27. plads i sidste års Giro d’Italia, kom gennembruddet for Valerio Conti, da han senere på året tog en etapesejr i Vueltaen. Conti har vist prøver på sit talent siden han for snart tre år siden vandt Grand Prix Bruno Beghelli.

19 Stefan Küng (23)
Schweiz – BMC – Temporytter

En schweizisk tempospecialist. Så er arvtageren til Fabian Cancellara måske på vej? Store sko at udfylde, og selvom Stefan Küng allerede i en ung alder har vist stort potentiale, er der trods alt et godt stykke vej.

Küng vandt U/23 europamesterskaberne i enkeltstart i 2014, hvor det også blev til en samlet sejr i Normandiet Rundt. Året efter brød han i de flestes øjne igennem med en etapesejr i hjemlandets Romandiet Rundt. Men det største resultat indtil videre er måske i virkeligheden syvendepladsen på den knaldhårde og regnvåde enkeltstart i Chianti i sidste års Giro d’Italia.

20 Mads Pedersen (21)
Danmark – Trek-Segafredo – Allround/Klassikerrytter

Sidste mand i top-20 er dansker. Mads Pedersen har allerede i en alder af 21 år en ganske fornuftig palmares og har ved flere lejligheder bevist, at han godt kan spise kirsebær med nogle af de tunge drenge. Specielt da han vandt ungdomskonkurrencen og fik en samlet ottendeplads i sidste års Tre dage ved Panne samt en 15. plads i Dwars door Vlaanderen.

Allerede som juniorrytter vandt Mads Paris-Roubaix og Fredsløbet og sidste år snuppede han også U/23-udgaven af Gent-Wevelgem. Det blev til en etapesejr og bjergkonkurrencen i Tour of Norway og i år viste han tænder i Algarve Rundt, hvor han blev nummer 12 på enkeltstarten.

Men efter skiftet til storholdet Trek-Segafredo, skal vi måske vænne os til, at Mads Pedersen også lige skal vænne sig til at køre med de store kanoner på World Touren. Det kan ikke undgå at resultere i flere opgaver som hjælperytter.

21 Alberto Bettiol (23)
Italien – Cannondale-Drapac – Allround

En lille smule overset rytter, Alberto Bettiol. En samlet tredjeplads i Polen Rundt sidste år, blev fulgt op af top-10 placeringer i de canadiske World Tour-løb GP Quebec og GP Montreal. Bettiol har fortsat de gode takter i 2017 med en 10. plads i E3 Harelbeke.

22 Matvey Mamykin (22)
Rusland – Katusha-Alpecin – GC

Og nu vi er ved oversete ryttere. Matvey Mamykin fik sin Grand Tour debut i Vueltaen sidste år, som 21-årig og kørte sig til en fornem 24. plads. Han kørte top-10 i Vuelta a Burgos, hvor han vandt ungdomskonkurrencen og sluttede på 16. pladsen i Lombardiet Rundt.

23 Søren Kragh Andersen (22)
Danmark – Team Sunweb – Allround/Klassiker

Søren Kragh brød straks igennem i sin debutsæson på World Touren, da han vandt ungdomskonkurrencen og fik en samlet sjetteplads i sidste års Tour of Qatar. Senere fik han køretur i brostensklassikerne. Men det giver erfaring og hår på brystet. I år startede han også hårdt ud med en etapesejr i Tour of Oman og en tredjeplads i ungdomskonkurrencen i Tirreno Adriatico. Det skal blive spændende at følge Søren i forårsklassikerne i år.

24 Jhonatan Restrepo (22)
Colombia – Katusha-Alpecin – Allround

Kom til Katusha efter at have vundet det Panamerikanske U/23-mesterskab i 2015. Jhonatan Restrepo gennemførte Vueltaen som 21-årig og er i år blevet nummer to i Vuelta Murcia og nummer fire i Cadel Evans Road Race, der nu har World Tour status. Han vandt desuden ungdomskonkurrencen i Tour Down Under i januar.

25 Louis Vervaeke (23)
Belgien – Lotto-Soudal -Bjergrytter/GC

Sidste år gav Louis Vervaeke prøver på sit klassementstalent, da han blev nummer 11 i Baskerlandet Rundt og nummer 20 i Katalonien Rundt. Han blev desuden nummer otte på prologen i Romandiet Rundt, men det er som om han lige mangler det endelige gennembrud. Startede sæsonen godt i år med en andenplads i løbsserien på Mallorca i Trofeo Serra de Tramuntana, hvor han kun blev overgået af holdkammeraten Tim Wellens.

26 Mads Würtz Schmidt (22)
Danmark – Katusha-Alpecin – Temporytter/Allround

Et af verdens største ungdomstalenter, som dog er blevet kørt lidt stille og roligt frem i seniorkarrieren. Vandt junior VM i enkeltstart i København i 2011, året efter Paris-Roubaix for juniorer og i 2015 U/23 VM i enkeltstart. Sidste år valgte han at blive i Danmark, frem for at tage springet til et udenlandsk mandskab. Det blev til en tredjeplads og ungdomskonkurrencen i Danmark Rundt, det danske U/23-mesterskab i såvel enkeltstart som linjeløb og samlet sejr og to etapesejre i det mindre etapeløb La Tryptique.

Mads Würtz lagde i år ud med at vinde ungdomskonkurrencen via en samlet tredjeplads i Etoile de Besseges. Så det tegner lovende og ingen er i tvivl om talentet og motoren, men han skal stadig vise, at han kan tage skridtet helt op på øverste niveau.

27 Nils Politt (23)
Tyskland – Katusha-Alpecin – Allround

Den tårnhøje Nils Politt (1.92) er ikke bleg for at gå i udbrud og han har allerede tidligt i karrieren fået nogle fornuftige resultater på ganske højt niveau. Sidste år blev han nummer tre i Driedaagse van West-Vlaanderen, nummer fem i La Samyn, nummer seks i Tour de l’Europmetropole og nummer ni samlet i Tre dage ved Panne.

28 Loïc Vliegen (23)
Belgien – BMC – Klassikerrytter

Det er ikke nemt at være ung klassikerrytter hos BMC, da næsten alting drejer sig om Greg van Avermaet. Men ikke desto mindre fik Loïc Vliegen sammensat en nogenlunde fornuftig forårssæson sidste år med en niendeplads i Amstel Gold Race som topresultatet. Vliegen blev desuden nummer fire i Le Samyn og nummer 10 i Brabantse Pijl.

29 Merhawi Kudus (23)
Eritrea – Dimension Data – Bjergrytter/GC

Allerede i 2014 brød Merhawi Kudus igennem med en femteplads i Route du Sud. Siden har det været lidt svært at indfri forventningerne for rytteren fra Eritrea, men det blev dog til fornuftige placeringer som nummer 37 og 38 i henholdsvis Giroen og Vueltaen sidste år. Startede 2017 ud med en samlet fjerdeplads i Tour of Oman, hvor han vandt ungdomskonkurrencen.

30 Erik Baska (23)
Slovakiet – Bora-Hansgrohe – Klassikerrytter/sprinter

Vandt U/23-europamesterskabet for to år siden og sikrede sig også førstepladsen i Handzame Classic sidste år. Talentet er absolut til stede, men spørgsmålet er hvor langt det rækker fremover.

31 Matej Mohoric (22)
Slovenien – UAE – Allround

Det er fristende at afskrive Matej Mohoric som evighedstalent. Han vandt junior VM i 2012 og året efter blev han verdensmester i U/23-rækken. Men siden har han haft særdeles svært ved at indfri de store forventninger og i en alder af blot 22 år ser han ud til, at være blevet reduceret til hjælperytter. En ottendeplads i dette års Trofeo Laigueglia viste dog tegn på liv fra Mohoric. Ligesom han sidste år vandt en etape i kinesiske Tour of Hainan.

32 Davide Martinelli (23)
Italien – Quickstep – Sprinter/klassikerrytter

Vandt en etape sidste år i Polen Rundt og blev nummer 10 i Handzame Classic i år. Der er store forventninger til Davide Martinelli. Fremtiden vil vise, om det mest var på grund af efternavnet.

33 Phil Bauhaus (22)
Tyskland – Team Sunweb – Sprinter

Gav prøver på sit talent i sidste års Tre dage ved Panne, hvor han klemte sig ind mellem selveste Marcel Kittel og Alexander Kristoff på en af etaperne. Han vandt senere på året en etape i Danmark Rundt og blev for nylig nummer fire i Nokere Koerse.

34 Riccardo Minali (21)
Italien – Astana – Sprinter

Endnu en italiensk sprinter med et velkendt efternavn. I en alder af blot 21 år blev Minali nummer tre på 5. etape af årets Dubai Tour. Vel at mærke på en etape, hvor top-5 desuden bestod af Marcel Kittel, Elia Viviani, Mark Cavendish og John Degenkolb.

35 Jack Haig (23)
Australien – Orica-Scott – GC

Med en andenplads i 2015-udgaven af Tour de l’Avenir, kørte Jack Haig sig ind i bevidstheden hos de fleste team managers på de store hold. Han skrev kontrakt med hjemlandets Orica-mandskab, der nok allerede lagde mærke til ham i 2014, hvor han blev nummer tre sammenlagt i Herald Sun Tour. Sidste år blev det til en andenplads i Slovenien Rundt som bedste resultat.

36 Lennard Kämna (20)
Tyskland – Team Sunweb – Temporytter

I en meget ung alder har Lennard Kämna opnået en del, men det er alt sammen i junior og U/23-rækkerne. Så selvom han af mange bliver udråbt til det største talent i Tyskland, så mangler han stadig at bevise sit værd som seniorrytter. Vandt EM og VM i enkeltstart for juniorer i 2014 og vandt EM i enkeltstart for U/23 sidste år, hvor det ligeledes blev til en fjerdeplads ved U/23 VM i enkeltstart.

37 Truls Korsæth (23)
Norge – Astana – Allround

Iøjnefaldende 16. plads ved VM i Qatar sidste år, der kastede en kontrakt med Astana af sig. Fulgte godt op med en 20. plads i dette års Strade Bianche. Spændende at se, hvor langt talentet rækker.

38 Miles Scotson (23)
Australien – BMC – Allround

Trods en tredjeplads ved U/23-verdensmesterskaberne i enkeltstart sidste år, var det nok de færreste der havde spået, at Miles Scotson i denne sæson skulle køre rundt i den australske mesterskabstrøje. Men ikke desto mindre, så snød Scotson de mere rutinerede Simon Gerrans og Nathan Haas i starten af januar.

39 Tom Bohli (23)
Schweiz – BMC – GC/Temporytter

Hvis ikke Tom Bohli var jævnaldrende med holdkammeraten og landsmanden Stefan Küng, ville han nok være udråbt til det største schweiziske talent for tiden. Vandt prologen i Drieaagse van West-Vlaanderen sidste år og vandt tidligere i år ungdomskonkurrencen i Tour du Haut Var.

40 Laurens de Plus (21)
Belgien – Quickstep – GC

Han er blot 21 år, Laurens de Plus, hvilket vil sige, at han allerede som 20-årig sidste år fik fornuftige placeringer i Baskerlandet Rundt (25) og Dauphiné (31). Han har i år kørt en 13. plads hjem i Tour of Oman. Bliver spændende at følge, men et noget usikkert kort indtil videre.

-> Kære Veloropæer. Tak fordi du læste med. Hvis du holder af at læse Veloropa og kan finde 29 kroner i det månedlige husholdningsbudget, så burde du måske overveje at blive medlem af ”Veloropa Value”. Dit beskedne bidrag gør en stor forskel for Veloropa og du får også en lang række fordele ud af det. På forhånd tak, Kim Plesner.

Klik her for at læse mere om Veloropa Value