Veloropas officielle top-30 over de største talenter på World Touren 2019

Der er mange talenter, som er ved at bryde igennem på World Touren i disse år. Og vi har en række unge danskere på vej fremad. Her kommer Veloropas officielle liste over de 30 største talenter på World Touren i 2019.

For at være med på listen skal man opfylde to grundlæggende kriterier. Man skal have kontrakt med et World Tour mandskab i 2019 (derfor kan fx Mathieu van der Poel ikke være med) og man må ikke være ældre end 23 år gammel ved indgangen til 2019 (her klarer fx Enric Mas sig lige med, da han først fyldte 24 i starten af januar).

Resultater opnået på den store scene i stærkt besatte løb er væsentligste årsag til at komme højt op på listen. Det er fint nok, at man har gjort det godt som junior eller U/23, men man ved aldrig om disse talenter klarer den hele vejen til toppen af World Touren - før de har bevist det...

1 Egan Bernal - Colombia - Team Sky (22 år gammel)

Fylder først 22 i dag. Egan Bernal får førstepladsen for sine sejre i Tour de l'Avenir, Tour of California, Colombia Oro og sin andenplads i Romandiet Rundt, kun overgået af Primoz Roglic. Bernal blev desuden nummer 15 i sin Tour-debut som 21-årig, selvom han skulle køre som hjælperytter for både Geraint Thomas og Chris Froome. Nu får det colombianske stortalent så efter planen sin egen chance i dette års Giro d'Italia.

2 Enric Mas - Spanien - Deceuninck-Quickstep (23)

Enormt gennembrud med en andenplads i sidste års Vuelta, hvor han også fik en etapesejre. Det gjorde han også i Baskerlandet Rundt og han blev henholdsvis nummer fire og seks samlet i Schweiz Rundt og Baskerlandet Rundt. Havde Mas og Bernal været lige gamle, ville det være endnu sværere at afgøre, hvem der skulle ligge et og to.

3 Sam Oomen - Holland - Sunweb (23)

Kørte top-10 i sidste års Giro d’Italia, selvom han var hjælperytter for Tom Dumoulin. Har tidligere kørt top-10 i Criterium International, Polen Rundt, Schweiz Rundt og Tour of California. Som Bernal og Mas et af de største Grand Tour-talenter på World Touren.

4 Mads Pedersen - Danmark - Trek-Segafredo (23)

Tæt på podiet og det skyldes selvfølgelig Mads P's fornemme andenplads i Flandern Rundt sidste år. Et af de hårdeste cykelløb i verden at præstere godt i og så kører Mads sig på podiet i sin debut. Har vundet PostNord Danmark Rundt, Tour Poitou Charentes og Tour de l’Eurometropole og blev ligeledes 5’er i Dwars door Vlaanderen sidste år.

5 Ivan Sosa - Colombia - Team Sky (21)

Målt rent på resultater er det lige før Ivan Sosa burde ligge foran Mads P. Men efter det fantastiske forår i 2018 og sejren i Burgos foran Miguel Angel Lopez i august, var det som om Sosa ikke rigtigt kunne leve op til forventningerne i efteråret. Det skræmmer en lille smule på en liste som denne, men så må han jo bare gøre vores frygt til skamme på Team Sky i denne sæson. Vandt også Adriatico Ionica og en bjergetape Tour de l’Avenir sidste år, ligesom han blev 3’er på en bjergetape i Tour of the Alps efter Miguel Angel Lopez og Thibaut Pinot

6 Fabio Jakobsen - Holland - Deceuninck-Quickstep (22)

Nok det største sprintertalent på World Touren. Slog allerede igennem sidste år med sejre og etapesejre i Scheldeprijs, Nokere Koerse, Binck Bank Tour og Tour des Fjords, men får nok endnu større spillerum nu hvor Fernando Gaviria har forladt Deceuninck-Quickstep.

7 Daniel Felipe Martinez - Colombia - EF Education First (22)

Til tider lidt overset talent, men hans resultater taler for sig selv. Blev nummer tre i Tour of California efter Egan Bernal og Tejay Van Garderen. Kørte top-10 i Katalonien Rundt, Tyrkiet Rundt og Milano-Torino sidste år, ligesom han blev nummer 12 i Romandiet Rundt. Har sjældent fået mulighed for at køre sin egen chance og det bliver heller ikke helt nemt med Rigoberto Uran, Tejay Van Garderen og Michael Woods som holdkammerater i 2019.

8 Alvaro Hodeg - Colombia - Deceuninck-Quickstep (22)

Ligesom Fabio Jakobsen, en hurtig herre fra Deceuninck-Quickstep, der som bekendt også råder over Elia Viviani. Vandt Handzame Classic og etaper i både Katalonien Rundt, Polen Rundt, Tyrkiet Rundt, Tyskland Rundt sidste år.

9 Tao Geoghegan Hart - Storbritannien - Team Sky (23)

Er stille og roligt ved at etablere sig hos Team Sky som en solid rytter i de ugelange etapeløb. Specielt hans femteplads i Tour of California var imponerende og han fik samme resultat i Burgos. En 13. plads i Dauphiné, selvom han kørte som hjælperytter for vinderen Geraint Thomas, skal også nævnes, ligesom den samlede 14. plads i Schweiz Rundt for to år siden, viste at han var godt på vej.

10 Ben O’Connor - Australien - Dimension Data (23)

Fik sit gennembrud med en etapesejr og samlet syvendeplads i Tour of the Alps. Lå nummer 12 samlet, inden han måtte udgå af Giroen på 19. etape. Blev også nummer 11 i Katalonien og kørte sig i stilling sidste år til at overtage kaptajnrollen i Grand Tours fra Louis Meintjes hos Dimension Data.

11 Mark Padun - Ukraine - Bahrain Merida (22)

Endnu en ung rytter, der fik sit gennembrud med en etapesejr iTour of the Alps sidste år. Han blev 12'er samlet i det hårde etapeløb og har tidligere vundet Flèche du Sud.

12 Robert Power - Australien - Sunweb (23)

Et talent som Mitchelton-Scott ikke kan være super tilfredse med forlod holdet i vinterpausen til fordel for Sunweb. Vandt Japan Cup mod slutningen af sidste år og kørte en flot sjetteplads hjem i starten af året i den benhårde udgave af Strade Bianche, Allerede i 2017 viste han prøver på sit talent med en fjerdeplads i Pro Ötztaler.

13 David Gaudu - Frankrig - Groupama-FDJ (22)

Måske gået en lille smule i stå efter sine flotte resultater i 2017, hvor han blandt andet kørte top-10 i Fleche Wallonne. Har også en 12. plads fra Katalonien Rundt, men huskes nok bedst for sit vilde hjælperarbejde for Thibaut Pinot i sidste års Milano-Torino, hvor han efterlagde alt han havde ude på ruten og desuden tog Miguel Angel Lopez og Alejandro Valverde ud i styrt kort før mål.

14 Laurens De Plus - Belgien - Jumbo-Visma (23)

Top-10 i Tour of California, nummer 24 i Giroen, nummer 10 i Brabantse Pijl, var med til at vinde VM i holdtidskørsel og blev 8'er på den afsluttende enkeltstart i Vueltaen. Herfra huskes han nok bedst for sin indsats på 2. etape, hvor han blev nummer tre efter Alejandro Valverde og Michal Kwiatkowski på den hårde afslutning. 

15 Bjorg Lambrecht - Belgien - Lotto Soudal (21)

Nummer to i Tour de l'Avenir i 2017 efter Egan Bernal. Samme år vandt han U/23-udgaven af Liège-Bastogne-Liège. Vandt en etape og fik den samlede andenplads i Tour des Fjords sidste år, hvor han også blev nummer to ved U/23 VM i Innsbruck. Også en fin Grand Tour-debut i Vueltaen sidste år.

16 Valentin Madouas - Frankrig - Groupama-FDJ (22)

Søn af Laurent Madouas, som nogen måske husker fra 90'erne. Kan åbenbart godt lide løb der starter i Paris. Vandt Paris-Bourges, blev nummer to i Paris-Camembert og nummer fem i Paris-Tours sidste år. Desuden kørte han top-10 i World Tour-løbet Bretagne Classic, som Oliver Naesen vandt foran Michael Valgren og Tim Wellens.

17 Benoit Cosnefroy - Frankrig - Ag2r (23)

Vandt U/23 VM og blev nummer to ved U/23 EM for to år siden, kørte top-10 i både Bretagne Classic og Coppa Sabatini sidste år, hvor hans gennembrud kom med tredjepladsen i Paris-Tours efter Søren Kragh og Niki Terpstra.

18 Ivan Garcia - Spanien - Bahrain Merida (23)

Så er vi igen kommet til en sprinter med et vist gennembrud på højt niveau. Har flere top-5 placeringer fra Vueltaen, blev nummer fire i World Tour-løbet Prudential RideLondon sidste år og nummer syv ved EM i 2017.

19 Rémi Cavagna - Frankrig - Deceuninck-Quickstep (23)

Vandt Dwars door West-Vlaanderen sidste år, hvor han også sluttede som samlet nummer fire i World Tour-løbet Tour of Guangxi i Kina. Var tidligere ganske godt med fremme i enkeltstarterne, men det er som om tempokørslen har fået mindre prioritet med alderen.

20 Eddie Dunbar - Irland - Team Sky (22)

Kom på kontrakt hos Team Sky efter Aqua Blue Sports konkurs. Top-10 placeringer i Belgium Tour og Tour de Yorkshire og har tidligere vundet U/23 udgaven af Flandern Rundt samt Volta Limburg. Blev som ungdomsrytter udråbt til den næste irske Tour de France-vinder, men siden er luften gået lidt af ballonen.

21 Filippo Ganna - Italien - Team Sky (22)

Nummer to ved de italienske enkeltstartsmesterskaber efter Gianni Moscon og nummer to samlet i Vuelta San Juan sidste år. Tidligere U/23 verdens- og europamester i forfølgelsesløb på banen. Lovende tempospecialist.

22 Kasper Asgreen - Danmark - Deceuninck-Quickstep (23)

En anden god tempokører, der var med til at vinde VM i holdtidskørsel og blev nummer 10 på enkeltstarten i sidste års Vuelta a España. Vandt U/23 EM i enkeltstart i 2017 og skiftede til Quickstep 1. april sidste år. Inden da nåede Asgreen at køre en sjetteplads hjem i Trofeo Laigueigla for Virtu. Har netop forlænget sin kontrakt med Deceuninck-Quickstep frem til 2021.

23 Jasper Philipsen - Belgien - UAE Emirates (20)

Også en hurtig herre, men med en vis holdbarhed, som man så da han vandt Norges svar på Paris-Roubaix, Gylne Gutuer. Philipsen blev nummer tre i Tre dage ved Panne, som nu er et endagsløb og fik en etapesejr i Tour of Utah, ligesom han blev 6’er på en etape i Tour of California efter Gaviria, Ewan, Sagan, Kittel og Kristoff.

24 Tadej Pogacar - Slovenien - UAE Emirates (20)

Sidste års vinder af Tour de l’Avenir, som med den samlede fjerdeplads i Slovenien Rundt efter Primoz Roglic, Rigoberto Uran og Matej Mohoric viste, at han allerede er klar til at bide skeer med de store, trods sin unge alder.

25 Kristoffer Halvorsen - Norge - Team Sky (22)

Har vundet Handzame Classic og blevet nummer to i løbet samt vundet etaper i Tour de l'Avenir i både 2016 og 2017. Blev U/23 verdensmester i 2016, men det er som om den norske sprinter er gået i stå efter skiftet til Team Sky for et år siden.

26 Marc Hirschi - Schweiz - Sunweb (20)

U/23 verdensmesteren fra Innsbruck sidste år, hvor han også kørte en top-10 placering hjem i Coppa Agostini. Fik også en bronzemedalje ved U/23 EM, og alle ved at Hirschi er en spændende rytter, som forhåbentlig går en flot fremtid i møde på Team Sunweb.

27 Remco Evenepoel - Belgien - Deceuninck-Quickstep (18)

Jamen hvordan kan man have den suveræne juniorverdensmester i både linjeløb og enkeltstart så langt nede på listen, når han vandt nærmest alt han stillede til start i og rykkede direkte fra junior og op på World Touren hos verdens mest vindende cykelhold? Det kan man fordi Remco Evenepoel endnu ikke har bevist noget som helst på hverken elite eller U/23 niveau. Det kommer formentlig snart og så rykker han selvfølgelig også længere op på listen. Men det skal bevises først.

28 Chris Lawless - Storbritannien - Team Sky (23)

Etapesejre i Coppi e Bartali og en tredjeplads i Scheldeprijs. For to år siden blev han nummer to ved de britiske mesterskaber efter Steven Cummings. Har også vundet en etape i Tour de l'Avenir, men mangler stadig sit helt store gennembrud.

29 Pascal Eenkhoorn - Holland - Jumbo-Visma (21)

Det samme kan man sige om 21-årige Eenkhorn, der er et uomtvisteligt talent, men indtil videre har skabt resultater et stykke fra øverste hylde. Dog er det blevet til etapesejre i Colorado Classic og Coppi e Bartali og en samlet 10. plads i Tour of Britain. For snart to år siden vandt han Olympia’s Tour, som danske Julius Johansen tog sig af sidste år.

30 Casper Pedersen - Danmark - Sunweb (21)

Kæmpetalent, som dog fik meget af 2018-sæsonen spoleret af skader og Aqua Blue Sports' konkurs. Vandt U/23 EM i 2017, hvor det også blev til en etape, den gule førertrøje og en samlet tredjeplads i PostNord Danmark Rundt. Sidste år blev bedste resultat en femteplads i Fire dage ved Dunkerque og Casper P gjorde sig også bemærket ved at ramme udbruddet i Liège-Bastogne-Liège.

---

Kunne du li' hvad du læste? Så var det måske noget for dig at støtte Veloropas journalistiske arbejde via et medlemskab af Veloropa Value. Du opnår også en række kontante fordele. Klik her og læs mere.