Vaughters uddyber dopingindrømmelse

Jonathan Vaughters forsøger at drive et rent cykelhold på Garmin-Sharp.

I et eksklusivt interview med journalisten Joe Lindsey, uddyber Garmin-Sharp manager Jonathan Vaughters den dopingindrømmelse han kom med i New York Times forrige søndag.

Vaughters kom til Europa i 1994, hvor han skulle køre for det nye, spanske mandskab Porcelana Santa Clara. Holdets direktør, José Luis Nuñez, en stærkt troende katolik, der gik i kirke fire gange om dagen, nægtede at rytterne skulle anvende forbudte stoffer, selvom EPO på det tidspunkt var det nye vidundermiddel i cykelsporten.

Kunne ikke følge med grupettoen

Men Jonathan Vaughters og hans holdkammerater måtte snart sande, at de fleste af dem ikke engang kunne sidde med i grupettoen. Vi taler altså her om en rytter, der senere – på US Postal holdet – satte rekord i at køre hurtigst op ad Mont Ventoux, som ikke engang kunne følge med feltets absolut svageste ryttere på stigningerne…

I Baskerlandet Rundt i 1996 havde Porcelana Santa Clara-rytterne så store problemer med at holde sig indenfor tidsgrænsen, at Nuñez og rytterne blev nødt til at tænke i alternative baner, rent taktisk. De besluttede at lade alle holdets ryttere falde tilbage, og så køre en slags holdtidskørsel for bare at komme tilbage til grupettoen igen, og dermed være i stand til at gennemføre løbet.

20% forbedring med EPO

Vaughters vurderer, at de ryttere, der dopede sig mest i 90’erne, opnåede forbedringer af deres præstationer på op til 20%, og til sidst måtte selv Nuñez bukke under for presset.

“Du, Jonathan, jeg har tænkt lidt over det, og vi vil selvfølgelig ikke dope dig. Men fordi du har trænet så hårdt, vil vi sørge for, at din hæmatokritværdi kommer op på samme niveau, som da du startede sæsonen,” forklarede Nuñez.

Vaughters accepterede, men fandt snart ud af, at der selvfølgelig var tale om EPO. Han beskriver José Luis Nuñez som den mest idealistiske person i verden, der ønskede at drive et rent cykelhold. Men selv han måtte altså give fortabt i 90’erne.

Nu forsøger Jonathan Vaughters så selv at drive et rent cykelhold, og han mener det er muligt i 2012, på grund af grænserne for hæmatokritværdien og indførelsen af det biologiske pas.

Den nu 39-årige team manager hos Garmin-Sharp ønsker ikke at udtale sig om tiden hos US Postal af hensyn til den verserende sag mellem USADA og Lance Armstrong. Men han siger dog, at det kun var på US Postal han dopede sig.

Det vil sige udover den “behandling” han fik hos Porcelana Santa Clara og en episode kort før han besluttede at stoppe sin karriere hos Crédit Agricole.

Ingen doping hos Crédit Agricole

Vaughters forklarer, at team manageren hos Crédit Agricole, Roger Legeay, insisterede på at have et helt rent mandskab, da en dopingskandale på et fransk mandskab med sikkerhed ville betyde farvel og tak i kølvandet på Festina-skandalen i 1998.

“Til gengæld vil jeg betale dig som en Tour-vinder, hvis du bare slutter i top-10 i Tour de France,” lød det i følge Vaughters fra Legeay.

I hvad der skulle vise sig, at blive den sidste sæson i Jonathan Vaughters’ professionelle karriere, begyndte han alligevel på en EPO kur i foråret 2002. Det hele foregik udenom holdet, men en fjerdedel inde i forløbet, kunne Vaughters alligevel ikke gennemføre sit forehavende. Han besluttede sig i stedet for at stoppe karrieren og vende tilbage til USA for at køre for det lille Prime Alliance mandskab.

Året efter, i 2004, startede Vaughters et ungdomshold, der senere udviklede sig til det, der i dag hedder Garmin-Sharp.