USADA 1 Armstrong 0

Lance Armstrong har nu indtil torsdag til at finde ud af, om han vil anke mandagens dom fra Texas-dommeren Sam Sparks.

De amerikanske antidoping myndigheder (USADA) vandt mandag det første slag mod Lance Armstrong, da det ikke lykkedes for Armstrongs advokater at få den civile domstol til at blokere for sagen mod den syvdobbelte Tour de France vinder.

Dommer Sam Sparks fra Austin, Texas, mente således, at USADA godt kan føre sagen videre mod Armstrong, som – med Sparks’ ord – selv har valgt at underlægge sig USADA’s regler, dengang han anskaffede sig en licens som cykelrytter.

“Civile domstole skal ikke blande sig i sportens disciplinære procedurer, med mindre organisationen bag ikke respekterer sine egne regler,” udtalte Sam Sparks.

Armstrongs muligheder

Dermed kan Lance Armstrong nu vælge at deltage i en høring, hvor et panel af uvildige eksperter blandt andet skal lytte til vidneudsagn fra en lang række ryttere og medarbejdere fra det tidligere US Postal mandskab. Blandt dem formentlig nogle af Armstrongs mest prominente hjælperyttere, der nu har indstillet deres aktive karriere: Floyd Landis, Tyler Hamilton, Jonathan Vaughters og Frankie Andreu. Men måske også de stadig aktive George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde og David Zabriskie.

Alternativt kan Armstrong vælge at lade sig idømme en livsvarig karantæne fra al cykelsport og triathlon samt få frataget sine syv Tour de France sejre, hvilket nok ikke er særlig sandsynligt.

Desuden kan han vælge at anke sagen til en højere instans i det amerikanske retssystem eller han kan anke den afgørelse, som det uvildige panel måtte komme frem til i høringen, til den internationale sportsdomstol, CAS.

Lance Armstrong og hans advokater skal senest på torsdag den 23. august melde ud, hvordan de har tænkt sig at gå videre i sagen.

UCI er nervøse for sagens udvikling

Også den internationale cykleunion (UCI) og den amerikanske cykleunion (USA Cycling) havde gerne set, at dommer Sam Sparks havde valgt at blande sig i sagen. Men selvom Sparks finder det “mystisk”, at USADA sammen med WADA på den ene side ønsker at forfølge sagen mod Armstrong, mens UCI og USA Cycling på den anden, ønsker det helt modsatte, så ønsker han altså ikke at blive involveret i balladen.

“Hvis disse organisationer ønsker at skade deres egen sports image, så må de gøre det uden deltagelse fra det amerikanske retssystem,” som Sparks så tørt udtalte.

Den spegede del af sagen er, som tidligere beskrevet her på Veloropa, at USADA på baggrund af de mange vidneudsagn de har fået fra Armstrongs tidligere holdkammerater, har en begrundet mistanke om, at UCI ved mindst to lejligheder decideret har dækket over positive dopingprøver fra Lance Armstrong.

Desuden er USADA kommet i besiddelse af Lance Armstrongs blodværdier fra perioden efter hans comeback, og disse viser angiveligt “tydelige tegn” på bloddoping. Hvis det er tilfældet, er det naturligvis også underligt, at UCI ikke har fulgt op på disse blodprøver i antidoping sammenhæng.

Så det er forståeligt, at UCI frygter hvad der kommer frem under en eventuel høring, og det samme kan siges om USA Cycling, hvis formand i sin tid skulle have fungeret som mellemmand mellem Lance Armstrong og US Postal og UCI’s daværende præsident, Hein Verbruggen. Formanden for USA Cycling hed dengang i øvrigt Jim Ochowicz, og er i dag manager for BMC holdet.

Armstrong vælger formentlig at anke

Personligt tror jeg, at Lance Armstrong på torsdag vælger at anke sagen højere op i det amerikanske retssystem. For med de meldinger, der allerede har været ude i pressen om, hvad der eventuelt venter ham af tunge vidneudsagn (der vel at mærke skal gives under ed), så er det tvivlsomt, om Armstrong og hans image kan tåle en uvildig høring – næsten uanset udfaldet af denne.