Uddrag af Armstrongs LeMonde interview

Forholdet mellem den franske avis LeMonde og Lance Armstrong har aldrig været særlig venskabeligt. Men forud for årets Tour de France sagde den detroniserede Tour-mester ja-tak til at svare på en lang række spørgsmål fra avisen. 

Veloropa bringer her et uddrag af de mest interessante spørgsmål og svar.

Alle nulevende Tour-vindere er blevet inviteret til dette års jubilæumsudgave. Ville du gerne have været med?

Nej. Selvom jeg var blevet inviteret, ville jeg foretrække at blive hjemme hos min familie.

Betragter du stadig dig selv som indehaver af rekorden for flest sejre i Tour de France?

Absolut

Kan du forstå, hvorfor UCI og Tour organisationen har slettet dit navn fra resultatlisterne?

Både ja og nej. Det er fint, at de har slettet mit navn. Men Tour de France blev stadig kørt i perioden 1999-2005, ikke? Så der må jo have været en vinder? Hvem er det? Det må være op til andre at vurdere, men der er endnu ikke nogen, der er kommer for at gøre krav på mine trøjer.

I sin rapport skriver USADA, at US Postal havde det mest sofistikerede, effektive og professionelle doping-program i cykelsportens historie…

Det er bullshit. Når man ser hvad der er kommet frem i Operacion Puerto, er det tydeligt, at det var langt mere sofistikeret. Vores var faktisk ret simpelt og konservativt. Historien vil vise, at USADA kun beskrev vores system på den måde for at skabe opmærksomhed. Og i øvrigt. Hvor mange andre holds dopingsystemer er det nu lige, de har undersøgt? Hvis svaret er “ingen”, hvordan kan de så påstå, at vores var det mest sofistikerede?

UCI-præsident Pat McQuaid fratog dig ikke blot dine titler og gav dig en livstidskarantæne. Han sagde også, at der ikke er plads til Lance Armstrong i cykelsporten…

Jeg tror bare Pat McQuaid havde behov for at udvise en hård attitude overfor doping. McQuaid kan gøre og sige som han vil. Som jeg forstår det, så har han vigtigere problemer at koncentrere sig om lige for tiden…

Hvad er det for nogle problemer du refererer til?

Nu kender jeg ikke de præcise omstændigheder i forhold til den igangværende UCI-præsident valgkamp, men det virker som om McQuaid er kommet i søgelyset. Og Brian Cooksons kandidatur er et forfriskende alternativ. Nu må vi se. Jeg tror cykelsporten har brug for en ny leder. Tingene vil ikke ændre sig under McQuaids ledelse. Det har jeg fortalt ham.

McQuaid har tilbudt dig, at du kan komme til UCI, når du er klar til at fortælle hele sandheden. Hvorfor gør du ikke det?

Det er ikke korrekt. McQuaid har gjort alt for at undgå en sandhedskommission.

Hvorfor tror du ikke UCI ønsker en sandhedskommission?

Det der ville komme frem i en sådan kommission, ville fuldstændig hive tæppet væk under McQuaid, Verbruggen og hele deres institution.

Hvad ville du sige til en sandhedskommission?

Hele sandheden er ikke kommet frem endnu. USADAs “reasoned decision” viste ikke hele billedet af cykelsporten i slutningen af 80’erne til i dag. De havde succes med at ødelægge en mands liv, men deres rapport har indtil videre ikke gavnet cykelsporten. Jeg ville sætte mig ned og lytte og svare ærligt på spørgsmålene.

Hvordan fjerner man dopingkulturen fra cykelsporten?

På mange måde vil den aldrig blive fjernet. Jeg opfandt ikke doping (beklager, Travis…) og den stoppede ikke mig. Jeg fulgte bare systemet. Jeg er jo kun et menneske. Doping har været en del af cykelsporten siden helt gamle dage og den vil sikkert altid være det. Jeg ved det ikke er et populært svar, men desværre er det realiteterne.

I forbindelse med afhøringerne i det franske senat, sagde Laurent Jalabert under ed, at han aldrig havde dopet sig med vilje. Han sagde også, at mens din læge hed Dr. Ferrari, så hed hans læge hos ONCE Dr. Citroën…

Ah, Jaja. Med al respekt, så lyver han. Han havde været bedre stillet, hvis han ikke havde talt om Dr. Ferrari og Dr. Citroën. For han ved udmærket godt, at Ferrari var tilknyttet ONCE i midt 90’erne.

Frygtede du på noget tidspunkt i karrieren for dit helbred?

Kun på den måde, at cykling er en farlig sport, hvis man f.eks. styrter.

Aldrig på grund af doping?

Aldrig

Frygtede du nogensinde, at du ville blive testet positiv og derfor blive nødt til at stoppe din karriere?

Jeg frygtede ikke anti-doping myndighederne. Vores system var ret simpelt og sikkert. Jeg var langt mere bange for tolderne og politiet.

Pat McQuaid har sagt, at UCI aldrig holdt hånden over dig. Men i 1999 afslørede Le Monde, at du blev testet positiv for steroider og at UCI accepterede en tilbagedateret lægeerklæring. Er det korrekt?

Jeg ved ikke hvad McQuaid har sagt. Men det er korrekt at UCI accepterede en tilbagedateret lægeerklæring i 1999.

Hvad synes du om beslutningen i Operacion Puerto sagen om at destruere blodposerne fra Dr. Fuentes?

Jeg er sikker på, at de store fodboldklubber havde indflydelse på den beslutning. Uanset hvad, så er det cykelsporten, der alene bliver holdt ansvarlige for hele affæren.