UCI’s kinesiske eventyr

I juni måned fik det kinesiske etapeløb “Tour of Hangzhou” lidt overraskende udstedt en fireårig World Tour licens af den internationale cykleunion, UCI, selvom løbet aldrig havde været kørt. Nu er det aflyst, mindre end to måneder før det skulle være afviklet. 

Cykelsporten skal globaliseres

Specielt den forhenværende UCI-præsident, Hein Verbruggen, har som bekendt været særdeles initiativrig i bestræbelserne på, at få cykelsporten globaliseret. Det har resulteret i en række kontroversielle hændelser, ikke mindst rygterne om, at Verbruggen holdt hånden over den amerikanske superstjerne, Lance Armstrong, i forbindelse med positive dopingprøver. Og i 2008 fik BBC fat i dokumenter, der indikerede, at japanske løbsarrangører havde betalt mere end tre millioner dollars til at dække omkostninger for UCI og Hein Verbruggen personligt.

Hollandske Verbruggen var UCI-præsident fra 1991 til2005, og er nu æresmedlem i den internationale cykleunion. Han valgte selv sin efterfølger, den nuværende præsident, irske Pat McQuaid. Kritikere antyder, at McQuaid blot er Verbruggens marionetdukke, og at det altså stadig er den nu 71-årige hollænder, der sidder og trækker i trådene.

UCI vil være løbsarrangør

Faktum er i hvert fald, at McQuaid har fortsat Verbruggens linje med at globalisere cykelsporten. Men ikke nok med det. UCI ønsker nu også at tjene penge på at arrangere løb, hvilket dog giver visse udfordringer, da unionen er en såkaldt non-profit organisation.

For at omgås dette, har UCI i 2011 etableret Global Cycling Promotions (GCP). I princippet et privatejet firma, men med UCI som ejere og med UCI’s tidligere ProTour chef, Alain Rumpf, i spidsen. Startkapitalen blev leveret af UCI’s ProTour reservefond i form af et lån på 622.000 Euro (ca. 4,6 millioner danske kroner).

Penge, som de professionelle cykelhold har indbetalt til UCI, og penge som nu skal investeres i at skabe profit til UCI (og ikke de professionelle cykelhold).

Rytterne ikke tilfredse

Første løb arrangeret af GCP var Tour of Beijing, der under jævnt store protester fra de professionelle ryttere, fik sin debut på World Tour kalenderen sidste efterår.

“UCI/GCP: organize Tour of Beijing, give World Tour status, obliging teams to go, tell riders last minute they need visas. Thank you,” lød det blandt andet fra David Millar på Twitter.

Tour of Beijing skal efter planen afvikles fra 9-13. oktober i år, som sæsonens sidste World Tour løb, nu hvor Tour of Hangzhou (der var planlagt til 17-21. oktober) altså er blevet aflyst.

De professionelle ryttere har traditionelt sluttet sæsonen af med klassikeren Lombardiet Rundt, og er ikke vilde med, at skulle på en lang rejse til Kina efter en hård sæson. Men Lombardiet Rundt er nu rykket til 29. september, en uge efter VM i Valkenburg.

Verbruggen dukker op i Hangzhou

Men tilbage til Hein Verbruggen. Udover at være ærespræsident i UCI, er han nu formand for organisationen SportAccord, en paraplyorganisation for sportsorganisationer, såvel olympiske som ikke-olympiske. Med i bestyrelsen i SportAccord sidder i øvrigt den nuværende UCI-præsident, Pat McQuaid.

Og selvom jeg har gransket organisationens hjemmeside for at finde ud af, hvad det er den egentlig fordriver tiden med, så må jeg nok erkende, at jeg ikke er klog nok til at gennemskue det. Men så dukkede Hein Verbruggens navn pludselig op i forbindelse med Hangzhou-projektet.

I forbindelse med forhandlingerne mellem UCI/GCP, den kinesiske cykleunion, det kinesiske sportsministerium og byen Hangzhou tilbage i marts måned, var det således – i følge de lokale medier – Hein Verbruggen, og ikke Pat McQuaid, der satte dagsordenen. Her et uddrag fra avisen Zhejiang Daily:

“The main purpose of Verbruggen’s visit to Hangzhou was to evaluate Hangzhou’s bid for the “International Professional Road Cycling Race around Hangzhou”. He expressed his gratitude for the warm reception in Zhejiang and said that he would make efforts for the successful racing event in Hangzhou and that he looked forward to cooperating with Hangzhou and Zhejiang Province.”

“Så er der pindemadder…”

Nu er Tour of Hangzhou så aflyst, eller i hvert fald udsat til 2013. De professionelle ryttere græder nok tørre tårer, men mon ikke Hein Verbruggen trods alt har haft et par gode dage i Zhejiang provinsen med masser af pindemadder, eller hvad man nu serverer til receptioner på de kanter…