Total yndlingsrytter: Yves Lampaert

Onsdag vandt Yves Lampaert semiklassikeren Dwars door Vlaanderen. Vi bringer her et lidt anderledes portræt af Quickstep-rytteren. Et portræt der tager sit udgangspunkt i dagene omkring Flandern Rundt 2015, hvor Veloropa mødte en flok Lampaert-fans på toppen af Kwaremont-stigningen.

Af Kim Plesner

Det er lørdagen før Flandern Rundt 2015. Traditionen tro køres her Flandern Rundt motionsløbet, hvor amatører har mulighed for at prøve kræfter med stort set samme rute, som de professionelle skal ud på dagen efter.

2015-udgaven bliver en hård en af slagsen. Dagen efter lyder overskriften i en af de lokale aviser: “Kun for ægte Flandere.” – med billeder af motionisternes strabadser og henvisning til, at undervejs på de godt 240 kilometer, snød vejret vejrudsigten og temperaturen faldt pludselig fra de lovede 10 grader og delvis solskin til 3-4 grader og regn i rigelige mængder.

Underkøling i Izegem

Veloropa har hvert år siden 2013 arrangeret en tur til Flandern Rundt. Således også i 2015, hvor undertegnede havde mere end normalt travlt med at køre rundt og samle deltagere op, der simpelthen var blevet underkølede på grund af omslaget i vejret. Det første opkald er fra Thomas, som ryster så meget af kulde, at man tydeligt kan høre det på hans stemme.

“Jeg står i et supermarked,” lyder det hakkende fra den stærkt medtagede Thomas. Personalet er kommet ham til undsætning og har skaffet nogle frugtkasser af flamingo, som han kan “tage om sig”. Det viser sig heldigvis, at Thomas står i Carrefour i Izegem, blot nogle få kilometer fra et varmt bad og vores hus i Roeselare, der i øvrigt har Quickstep-bossen Patrick Lefevere som genbo på den anden side af marken.

Sort bælte i judo

Men Yves Lampaert er fra nabobyen Izegem. Og han er, som så mange andre af de flamske ryttere, lidt af en karakter. Lampaert begyndte således først at cykle for alvor, da han som 17-årig fik det sorte bælte i judo.

“Jeg ville prøve noget nyt. Jeg havde en fætter, der var god til at køre på cykel, så jeg sagde til mine forældre, at det ville jeg også. Jeg var ikke særlig god i starten, men det gik bedre og bedre efterhånden og da jeg var færdig med gymnasiet, blev jeg professionel,” fortalte Lampaert sidste år til Cyclingnews.

Yves Lampaert, der voksede op på forældrenes gård i Izegem og derfor har en forkærlighed for John Deere traktorer, kom i 2013 på kontrakt hos pro-kontinentalholdet Topsport Vlaanderen efter han året forinden havde vundet det belgiske enkeltstartsmesterskab for U/23-ryttere.

I sin første sæson blev Yves Lampaert nummer 12 i Tre dage ved Panne og han fik sin første UCI-sejr i det lille belgiske løb, Grand Prix van de stad Geel. Året efter blev Lampaert nummer fire i et stærkt Quickstep-domineret Kuurne-Bruxelles-Kuurne, vundet af Tom Boonen. Og det kastede altså en kontrakt med Belgiens største mandskab af sig.

Valuta for pengene

Og Patrick Lefevere får valuta for pengene med det samme. I marts måned 2015 vinder Yves Lampaert således Driedaagse van West-Vlaanderen. Sammen med Mark Cavendish’ sejr i Kuurne-Bruxelles-Kuurne, en lille oprejsning for det forsmædelige nederlag i Omloop, hvor Ian Stannard snød Quickstep-trioen Boonen, Terpstra og Vandenbergh i finalen.

En lille måneds tid efter sejren i Driedaagse, møder Veloropas Christian Møller Nielsen en flok begejstrede Yves Lampaert-fans på toppen af Kwaremont-stigningen under Flandern Rundt. De har festet siden klokken 7 om morgenen og har siden de var otte år gamle været på den legendariske bakke den første weekend i april.


Trods den solide opbakning fra Bert og vennerne, må Lampaert nøjes med en 24. plads i Flandern Rundt, men ugen efter kører han sig til en fornem syvendeplads i Paris-Roubaix.

Bizart uheld

I 2016 gennemfører Yves Lampaert sin første Grand Tour, Vuelta a España, hvor det bliver til en fjerdeplads på den afsluttende enkeltstart. Kun overgået af specialisterne Chris Froome, Jonathan Castroviejo og Tobias Ludvigsson. Men ellers byder sæsonen ikke på de helt store resultater, blandt andet fordi Lampaert først styrtede i Algarve Rundt og derefter missede alle forårsklassikerne efter et noget bizart uheld.

To dage før Dwars door Vlaanderen var Yves Lampaert og hans kæreste således ude og handle i Izegem. Dog ikke i den føromtalte Carrefour, men i Lidl, som i øvrigt sponsorerer Quickstep-holdet. Lampaerts kæreste kom til at køre indkøbsvognen ind i hans ene achillessene, hvilket resulterede i en længere skadespause, der varede hele april måned.

Revanche

Men godt et år senere tog Yves Lampaert altså revanche og vandt Dwars door Vlaanderen i onsdags på virkelig overbevisende facon. Det lignede længe, at han agerede hjælperytter for holdkammeraten Philippe Gilbert i det afgørende udbrud, som også bestod af Luke Durbridge (Orica-Scott) og Alexey Lutsenko (Astana). Men efter et insisterende og alligevel forgæves fremstød fra Gilbert, stak Lampaert kontra med godt fem kilometer igen, og herefter så de ham aldrig igen, før han havde krydset målstregen i Waregem, til sin første World Tour-sejr og største sejr i karrieren.

Indtil videre…