Tilfældet Bobby Julich

Den ikke længere anonyme “Rider-4” fra USADA-rapporten, Bobby Julich, er blevet fyret fra Team Sky, fordi han har indrømmet EPO misbrug i perioden 1996-1998. Et skridt i den rigtige retning eller hykleri af værste skuffe? 

Nul-tolerance

I kølvandet på USADA-rapporten understregede Team Sky bossen, Dave Brailsford, at det britiske mandskab har en nul-tolerance holdning, hvad angår doping. Brailsford kunne samtidig meddele, at holdet forud for den nye sæson ville bede samtlige medarbejdere i organisationen om, at skrive under på, at de aldrig nogensinde har anvendt doping.

Hvis der kommer ting frem, der gør at de ikke kan skrive under på en sådan erklæring, bliver de fyret. Og hvis det senere viser sig, at de skrev under på erklæringen, selvom de havde anvendt doping, vil de også blive fyret. Man kan så spørge sig selv, om ikke der ville ske det samme, uden en underskrift på en sådan erklæring?

I USADA-rapporten indrømmede Team Sky-rytteren Michael Barry, at han havde anvendt doping i sin tid hos US Postal/Discovery Channel. Barry stopper efter denne sæson, så den sag afsluttede sig selv.

Rider-4

Men Bobby Julich, som ikke var blandt vidnerne i USADA-sagen, var den indtil nu anonyme “Rider-4”, der to steder blev nævnt i rapporten. Dels af George Hincapie, som fortæller at han sammen med Kevin Livingston, Frankie Andreu og Rider-4 købte og anvendte EPO, da de kørte på Motorola-holdet og boede i Como, Italien. Dels af Jörg Jaksche, der fortæller at han så Rider-4 få cortison af holdlægen på Team CSC i 2004 og at Rider-4 i følge en liste fra selvsamme læge, havde en hæmatokritværdi på over 50.

Julich har indrømmet det første, men nægter at have anvendt doping på Team CSC og kan heller ikke bekræfte de tidligere anklager mod Bjarne Riis om organiseret doping på det danske mandskab, som Tyler Hamilton fremfører i sin bog “The Secret Race”.

Og fordi Julich indrømmer sine 14-16 år gamle synder, så ryger han altså, som følge af Team Skys nul-tolerance politik, på porten. Også selvom han i sin indrømmelse bekendtgør, at han ikke har taget doping siden Festina-sagen i 1998 og at han valgte at arbejde for Team Sky, netop fordi de har en klar holdning til dopingmisbrug.

Julich ønskede altså med egne ord, at være med til at gøre cykelsporten bedre for de nye generationer, selvom han i tidernes morgen – som de fleste andre på den tid – var en del af problemet.

Nye talenter fra Merckx-fabrikken

Var han ikke blevet fyret, skulle han til næste år have trænet de nye amerikanske talenter på Team Sky, Joe Dombrowski og Ian Boswell. De to har netop skrevet kontrakt med det britiske mandskab for den kommende sæson, og kommer begge fra Bontrager-Livestrong mandskabet.

Bontrager-Livestrong har hovedsæde i Lance Armstrongs hjemby, Austin i Texas og er co-sponsoreret af Armstrongs velgørenhedsorganisation, Livestrong, der samler penge ind til at hjælpe kræftramte mennesker verden over. Chefen for holdet hedder Axel Merckx, og er søn af Eddy Merckx – også kaldet “Kannibalen” og af de fleste betragtet som den bedste cykelrytter i historien.

Axel Merckx kørte i tidernes morgen med blandt andre Bobby Julich og Lance Armstrong på Motorola mandskabet i 1996. Merckx Jr. var i følge vidneudsagn i USADA-rapporten klient hos Doktor Ferrari, og i forbindelse med en italiensk undersøgelse i 1998, fremgik hans navn også sammen med Claudio Chiapucci, Kevin Livingston og Gianluca Bortolami.

Rent faktisk siger rygterne, at det var Axels far, Eddy, der i 1995 overtalte Ferrari til at tage Armstrong ind som klient. Både Eddy og Axel støtter fortsat op om Lance Armstrong, trods de mange beskyldninger i USADA-rapporten.

Rogers og Yates

En rytter som i øjeblikket er aktiv hos Team Sky, australske Michael Rogers, nævnes flere gange i USADA-rapporten, som værende kunde hos Ferrari. Rogers har erkendt, at han har frekventeret Ferrari, men at det kun var for at få træningsråd. I skrivende stund vides det ikke, om Michael Rogers har skrevet under på erklæringen hos Team Sky om aldrig at have anvendt forbudte midler.

I USADA-rapporten optræder Team Skys sportsdirektør Sean Yates på et foto med armen rundt om skulderen på den såkaldte “Motoman”, der i starten af det seneste årti kørte rundt på de franske landeveje og forsynede US Postal-rytterne med EPO under Tour de France.

Yates kørte for Motorola i perioden 1991-1996, og har siden været sportsdirektør under Johan Bruyneel hos Discovery Channel og Astana fra 2005 til 2009. Men Sean Yates hævdede for nylig, at han aldrig nogensinde har set noget mistænkeligt på nogen af de hold han har været ansat. Dermed har Yates formentlig ingen betænkeligheder ved at skrive under på erklæringen hos Team Sky.

Udover Michael Barry og Bobby Julich, har det britiske mandskab netop sagt farvel til lægen Geert Leinders, som var læge hos Rabobank under Michael Rasmussen-affæren og da Thomas Dekker blev testet positiv for EPO. Sky valgte alligevel at tage Leinders ombord i slutningen af 2010, trods hans tydeligvis dunkle fortid. Og først da presset blev for stort i forbindelse med USADA-sagen, valgte man at droppe samarbejdet.

Forskellig strategi

Udover Team Sky er der to andre World Tour mandskaber, der i følge eget udsagn forsøger at gå forrest i kampen mod doping. Det er Garmin-Sharp og Omega Pharma-Quickstep. Førstnævnte har – i modsætning til Sky – valgt at tilgive de ryttere, som har indrømmet at de tidligere har gjort i nælderne. Meget naturligt, da holdets manager, Jonathan Vaughters, er i samme båd som dem.

Hos Omega Pharma-Quickstep valgte man til gengæld at fyre Levi Leipheimer, ovenpå hans vidneudsagn i USADA-rapporten. Ifølge holdets stjerne Tom Boonen, var det dog ikke så meget fordi han valgte at indrømme sit tidligere dopingmisbrug. Men fordi Leipheimer helt op til offentliggørelsen af rapporten sagde til sit hold og sine holdkammerater, at han absolut intet havde med sagen at gøre.

Dermed kan fyringen jo godt forsvares. Men det virkede alligevel kluntet, at man i den officielle begrundelse sagde, at det var fordi Leipheimer ikke inden sin ansættelse hos OPQ havde indrømmet sit dopingmisbrug. Ikke mindst fordi holdets manager, Patrick Lefevre, først i 2007, hårdt presset af en artikelserie i en belgisk avis, pludselig huskede at fortælle, at han også havde anvendt doping i sin aktive karriere. Og så er det selvfølgelig heller ikke klædeligt, at OPQ fortsat har den stærkt suspekte læge, José Ibarguren, ansat.

Peger pilen i den rigtige retning?

Det kan i det hele taget undre, at konsekvensen af USADA-rapporten ser ud til at blive, at folk som Bobby Julich, som tydeligvis har forstået behovet for en holdningsændring i sporten, og ikke har dopet sig siden 1998 ryger på porten. Mens f.eks. hele den spanske armada, anført af Contador, Valverde og Samuel Sanchez, fortsat bakker op om Lance Armstrong, og slet ikke lader til at have fattet situationens alvor, selvom de to førstnævnte for ikke så længe siden kom tilbage fra deres respektive dopingkarantæner.

Disse ryttere skal være med til at tegne cykelsportens fremtid sammen med f.eks. et Lampre-hold, som netop har skrevet kontrakt med Filippo Pozzato, der ikke ser noget odiøst i at samarbejde med Doktor Ferrari, og et BMC-mandskab, hvor hele ledelsen er fuldstændig magen til Phonaks. Det schweiziske mandskab, der satte hastighedsrekord i dopingsager for få år siden.

Og nede i førerbunkeren i Aigle, sidder Pat McQuaid stadig for bordenden…