The Vance Report – med løg på?

Orica-GreenEdge har i kølvandet på USADA/Armstrong affæren haft den tidligere WADA-direktør Nicki Vance til at kigge holdets anti-doping politik efter i sømmene. Nu har det australske mandskab offentliggjort The Vance Report. 

Alle ryttere og ansatte på holdet har været gennem interviews med Nicki Vance. Og ingen har indrømmet at have anvendt dopingmidler i perioden 1. juli 2005 til 31. december 2010.

Det må siges at være et helt imponerende rent hold. Men den tror Nicki Vance selvfølgelig heller ikke rigtigt på. Hun er derimod af den overbevisning, at nogle af rytterne formentlig har valgt ikke at fortælle om deres dopingmisbrug, fordi holdet med afskedigelsen af sportsdirektør Matt White, udviste en såkaldt nul-tolerance politik.

“This is not to say that anyone necessarily had something to hide, however, if they had doped or assisted others to dope in the past they would most likely have remained silent,” som Vance skriver i rapporten.

Men hvis ikke rytterne har fortalt sandheden om deres fortid, hvad kan man så bruge rapporten til? Ja, det får vi formentlig at vide, når Orica-GreenEdge om nogle dage udsender deres officielle holdning til rapporten, som også indeholder en række anbefalinger til holdet.

F.eks. at den føromtalte, tidligere sportsdirektør Matt White bliver genansat, nu hvor hans seks måneder lange karantæne er overstået. En anden anbefaling er, at den nuværende sportsdirektør – kultfiguren Lille Neil Stephens – ikke straffes, selvom han har indrømmet at have taget doping før 1. juli 2005. Dels fordi det var før forældelsesfristen og dels fordi Stephens, ligesom Laurent Jalabert, selvfølgelig ikke var klar over, at han havde anvendt doping…

Orica-GreenEdge kan også vælge at ændre deres anti-doping politik fra den nuværende nul-tolerance politik, som man kender fra Sky, til en mere liberal holdning, som man kender fra Garmin, hvor ryttere, der tidligere har dopet sig bliver tilgivet, hvis de fortæller hele sandheden om, hvad der foregik dengang.

Du finder et link til hele Vance-rapporten ved at klikke her.