The Hospital Room Incident

Trusler med baseballbat, en retssag med løgnagtige vidneudsagn, en velvillig donation på 1,5 millioner dollars og en censureret artikel. Det er blot nogle af hændelserne i kølvandet på et af de mest centrale øjeblikke i historien om Lance Armstrongs dopingmisbrug: The Hospital Room Incident. 

It’s over. We won. They lost. I was yet again completely vindicated.

Vi skriver 2006. Lance Armstrong har netop vundet retssagen mod firmaet SCA Promotions, der blev dømt til at betale ham 7,5 millioner dollars i bonus for at have vundet Tour de France fem år i træk.

Det lugter af en rygende pistol

De troede ellers de havde en god sag, dengang i 2005. Året hvor Lance vandt sin sidste Tour. SCA havde nemlig fået Armstrongs tidligere holdkammerat, Frankie Andreu, og dennes hustru, Betsy, til at fortælle om episoden på Universitetshospitalet i Indianapolis under ed.

Hvis Andreu-ægteparrets vidneforklaring kom til at stå uimodsagt, kunne SCA have fat i noget der mindede om en rygende pistol. Specielt fordi det tidligere på året var kommet frem, at man efter at have testet Lance Armstrongs dopingprøver fra 1999, havde fundet tydelige spor af EPO.

Og hvis det kunne bevises, at Armstrong havde anvendt forbudte stoffer, så skulle SCA ikke udbetale nogen bonus.

Armstrong i vanlig modoffensiv

Men Armstrong-lejren, der på det tidspunkt var ganske uplettet af USADA-rapporter og lignende, gik naturligvis til modangreb med tungt skyts. Dels løj Armstrong selv flere gange under sin vidneforklaring, der blev afgivet den 30. november 2005.

Og dels så pressede de Oakleys marketingmedarbejder Stephanie McIlvain til at lyve under ed om hospitalsepisoden, selvom hun tidligere havde fortalt Greg Lemond i en telefonsamtale (som Lemond optog), at hun ville sige sandheden, hvis hun blev indkaldt som vidne.

“I am not going to lie. You know I was in that room, “I HEARD IT”. You know”

Lød det fra McIlvain, som også gjorde sig uheldigt bemærket med et andet telefonopkald. Nemlig til Betsy Andreu. Her truede Stephanie McIlvain med at smadre Andreu med et baseballbat, hvis Betsy fortalte sandheden i forbindelse med SCA-sagen. Også den samtale blev uheldigvis for McIlvain optaget.

Det sidste modtræk fra Armstrong-lejren, var at få Dr. Craig Nichols, som på det tidspunkt stod for Lance Armstrongs kemoterapi på Indiana University Hospital, til at underskrive en vidneforklaring om, at han aldrig havde hørt Armstrong nævne noget om forbudte stoffer. Naturligvis et stærkt og troværdigt vidne. Problemet var bare, at Nichols, ifølge Frankie og Betsy Andreu, slet ikke var tilstede i lokalet, da Armstrong angiveligt indrømmede doping.

Kæmpe donation

Betsy Andreu afgav sin vidneforklaring i SCA-sagen den 25. oktober 2005. To dage senere sendte Indiana University Hospital en pressemeddelelse ud om, at de havde modtaget en donation på 1,5 millioner dollars fra The Lance Armstrong Foundation. Den der senere fik navnet Livestrong.

Donationen blev givet for at støtte Dr. Lawrence H. Einhorn, som Lance havde opsøgt, da han i 1996 fik diagnosen testikelcancer. Einhorn introducerede i 1974 en kemoterapi, der fik overlevelsesgraden for folk med testikelcancer til at stige fra 50% til 90%.

Men var det så Dr. Einhorn, der var tilstede under The Hospital Room Incident? Næ, heller ikke ham, hvis man spørger Betsy og Frankie Andreu. Faktisk aner de ikke hvilke to læger det var, der befandt sig i lokalet under en famøse episode. Alligevel siger Einhorn, at det er noget sludder, Armstrong skulle have fortalt om sit dopingmisbrug. Hvordan han ved det, hvis ikke han var tilstede i lokalet, skal være usagt.

Hvem er lægerne?

Betsy Andreus forklarede i sit vidneudsagn til USADA om episoden, at ”vi var en gruppe, der var inde for at besøge Lance på hospitalet. Hans stue var for lille, så vi måtte gå over til et konference lokale. To mænd i hvide kitler kom ind ad døren. Manden med mørkt hår og briller sagde han var læge og han introducerede også den anden person. Dem der var tilstede i lokalet var mig, Frankie, Chris Carmichael (Armstrongs træner, red.), hans kæreste og nuværende hustru, Paige, Lances daværende kæreste Lisa Shiels og Stephanie McIlvain.”

Endnu er der ingen, der har fundet ud af, hvem lægen (eller de to læger) fra Universitetshospitalet i Indiana var. Man ville måske tro, at hospitalet – hvis de virkelig lagde sig i selen – godt kunne finde frem til de to personer.

Lance Armstrong blev spurgt til episoden, da han blev interviewet af Oprah Winfrey og indrømmede sit dopingmisbrug. Men Armstrong ønskede ikke at kommentere på sagen, da han jo så risikerede at trække både Dr. Craig Nichols og Stephanie McIlvain med i fedtefadet. Og desuden ville det formentlig sætte et grimt fokus på, hvorfor ingen på hospitalet dog kunne bekræfte episoden, hvis den virkelig havde fundet sted.

Ugler i Indianapolis-mosen

At der stadig er ugler i mosen i Indianapolis vidner en spøjs episode i sidste uge om. I torsdags publicerede magasinet Indianapolis Monthly således en artikel skrevet af Alex Wren, der omhandlede The Hospital Room Incident. Men få timer efter artiklen var lagt på nettet, blev den pillet af igen. Først fredag eftermiddag kom der en ny version, og stort set halvdelen af den var blevet censureret.

Blandt andet passager fra SCA-retssagen om Armstrongs donation på 1,5 millioner dollars til Indiana University Hospital, hvor SCA’s advokat Jeff Tillotson går hårdt til Armstrong og udspørger ham om donationen.

You’re not attempting to buy silence from someone at the Indiana University Hospital with your donation, because there’s nothing to keep silent. Right?

En repræsentant fra hospitalet afviser at der skulle være tale om en sammenhæng, da de allerede året inden var i dialog med Armstrong om en donation.

Never called her fat

I artiklen siger Frankie Andreu, at han stadig godt kunne tænke sig at vide, hvilke repræsentanter for hospitalet, det var der var tilstede i konferencelokalet sidst i oktober måned 1996. Men det er ikke sikkert han nogensinde får det at vide.

“That’s the million-dollar question. If I knew that, all these problems probably would not exist.”

I mellemtiden må hans hustru Betsy trøste sig med, at Lance Armstrong hos Oprah understregede, at han aldrig har kaldt hende for “fed”. Kun en “skør kælling”

Offensiv brandslukning

At Lance Armstrong ved flere lejligheder har været ekstremt offensiv i forhold til at få slukket diverse brande rundt omkring, hersker der nok ingen tvivl om. Dels var der sagen om donationen til UCI, og senest er det kommet frem, at Armstrong i 2010 hyrede en lobbyist, der skulle forsøge at påvirke myndighederne, ved at tale dårligt om den offentlige anklager Jeff Novitzky.

Armstrongs advokat, Tim Herman, betalte 50.000 dollars til Ben Barnes Group, der fik opgaven. Det lykkedes dog ikke at få smudset Novitzky til, men sagen blev alligevel droppet i starten af 2012. Men så tog Travis Tygart som bekendt over med sin USADA-rapport.

Resten er historie, som man siger. Men der er altså stadig nogle spørgsmål, der blæser i vinden. Kørte Armstrong virkelig rent, da han gjorde comeback i 2009 og hvorfor vil ingen udtale sig om The Hospital Room Incident?