Taler både Riis og Hamilton sandt?

Tyler Hamilton skriver angiveligt i sin nye bog, at det var Bjarne Riis, der introducerede ham for dopinglægen Eufemiano Fuentes. Riis afviser som bekendt påstanden. Men trods de modstridende oplysninger, så er det ikke umuligt, at begge parter taler sandt. 

For det første skal man huske på, at vi rent faktisk kun har en journalist fra New York Daily News’ ord for, at Tyler i sin kommende bog “The Secret Race”, skriver, at Riis introducerede ham for Fuentes. Der er således ikke tale om et citat fra bogen i den amerikanske avis, men en fortolkning fra journalistens side.

“Hamilton also writes that after he left the USPS team to join another squad, his team director, Bjarne Riis, introduced him to Madrid doctor Eufemiano Fuentes.”

Riis, Tyler og Cecchini

Lad os vende tilbage til fortolkningsspørgsmålet lidt senere, og i mellemtiden hæfte os ved, hvad vi konkret ved om sammenhængen mellem Riis, Hamilton og Fuentes.

I følge Johnny Weltz, som var sportsdirektør på Team CSC, da Tyler Hamilton kom til holdet i 2002, så er det i hvert fald et faktum, at Riis introducerede Hamilton for den italienske læge Luigi Cecchini, som Riis også selv brugte, da han var aktiv.

“Jeg anede stort set ikke, hvad der foregik med Tyler Hamilton i de år, hvor han og jeg var sammen på Team CSC. Hamilton boede på det nærmeste hos Riis i begyndelsen af sin tid på holdet. De brugte Luigi Cecchini som træner,” udtaler Weltz til sporten.dk

Det ved vi indtil videre

Det er også et faktum, at Ivan Basso, da han omsider indrømmede at have været involveret i Operacion Puerto skandalen, udtalte, at han var blevet henvist til Eufemiano Fuentes af Luigi Cecchini.

Ligeledes ved vi, at Bassos gode ven, manager og tidligere holdkammerat på Team CSC, Giovanni Lombardi, bor (eller på daværende tidspunkt, boede) i Madrid, hvor også Fuentes havde domicil.

Vi ved endvidere, at Lombardi også er manager for brødrene Schleck, hvor storebror Fränk Schleck i 2008 kom i fedtefadet, da det viste sig, han havde overført 7.000 Euros til en konto i den spanske dopinglæges navn.

Underforstået udtalelse af Hamilton?

Så langt så godt. Og så tilbage til Hamilton “udtalelsen” om, at Riis skulle have introduceret ham til Fuentes. Kunne det tænkes, at Hamilton i sine postulater mener det er underforstået, at det var Riis (som i duoen Riis og Cecchini), der havde introduceret ham for Fuentes? Altså at Riis i princippet havde introduceret ham for Cecchini. Og Cecchini så havde introduceret Hamilton for Fuentes?

Måske det endda i den kommende bog er beskrevet mere detaljeret, end den fortolkning, som journalisten fra New York Daily News har lanceret i sin avis, og som siden er blevet genstand for spørgsmålene til Bjarne Riis.

Derfor har begge måske ret

For hvis det i virkeligheden er Luigi Cecchini, der rent formelt introducerede Hamilton for Fuentes, så holder Riis sig jo til sandheden, når han til Ritzau siger:

“Jeg kan fuldstændig klart afvise, at det skulle være tilfældet. Det er simpelt hen ikke sandt. Jeg kender ikke Fuentes, jeg har aldrig nogensinde mødt ham.”

Vi får måske svaret, når Tyler Hamiltons bog udkommer senere på måneden. Det kan også være vi aldrig får svaret. Men med det vi ved indtil videre, så er det ikke helt usandsynligt, at både Hamilton og Riis i princippet kan have ret.