Solen skinner på Quintana

I modsætning til herhjemme, så var der masser af solskin til rytterne på årets to første væsentlige cykelløb, Tour Down Under og Tour de San Luis. Simon Gerrans vandt i Australien, mens Nairo Quintana viste tidlig form i Argentina. Veloropa samler op på de to løb, der sluttede i weekenden.

Australien, Australien, Australien…

I Australien blev World Touren skudt i gang med Tour Down Under, som trods den flotte status nok stadig må betragtes som et nærmest internt, australsk anliggende. Australieren Simon Gerrans fra australske Orica-GreenEdge vandt løbet samlet. Endda for tredje gang i karrieren og på Australia Day. Med den eneste australske Tour-vinder, Cadel Evans på andenpladsen og fire australiere i top-5 i det samlede klassement.

Australske Richie Porte vandt kongeetapen til Old Willunga Hill. Australske Gerrans tog også pointtrøjen. Australske Adam Hansen vandt bjergkonkurrencen, australske Jack Haig ungdomskonkurrencen og australske Orica-GreenEdge naturligvis holdkonkurrencen. Så selvom jeg bifalder udbredelsen af World Touren til andre dele af verden end Europa, må man nok konstatere, at Tour Down Under er mere australsk end Post Danmark Rundt er dansk.

The Jensie

Jens Voigt er hverken australsk eller dansk. Men stadig rigtig meget Jens Voigt. Og heldigvis for det. Den nu 42-årige Trek-tysker var også med Down Under. Her blev han mest angrebsivrige rytter på såvel 3. som 5. etape, hvilket blandt andet kastede dette klassiske ”Jensie” interview af sig efter 3. etape.

Gorillaen sluppet løs

Voigts landsmand og tyske mester, Andre Greipel, viste også god form under den australske sol, der heldigvis ikke viste sig fra så voldsom en side, som i dagene inden løbet gik i gang. Her var der på et tidspunkt 40-50 grader varmt og risiko for at skovbrande ville spolere nogle af løbets etaper.

Det kom heldigvis ikke til at ske og også Lotto-Belisols tog fulgte køreplanen, hvilket skaffede Greipel to etapesejre. Begge gange afleveret til perfektion af lead-out manden Jürgen Roelandts. En tredje tysker, sidste års måske bedste sprinter Marcel Kittel, måtte derimod nøjes med at vinde det traditionelle gadeløb i Adelaide, People’s Choice Classic, der fungerer som optakt til Tour Down Under.

Quintana viser tænder tidligt

I det argentinske etapeløb Tour de San Luis var der derimod ikke ubetinget argentinsk dominans, selvom den lille cykelsportsnation fik tre mand i den samlede top-6 og det lokale hold, San Luis Somos Todos, vandt holdkonkurrencen. Og det til trods for, at sidste års vinder, Daniel Diaz, smed mere end 20 minutter til den colombianske superstjerne, Nairo Quintana, som ikke overraskende var bedst i det bjergrige, sydamerikanske løb.

Men måske var det lidt overraskende, at Quintana er i så god form, så tilpas tidligt på sæsonen. På den anden side, så passer det måske meget godt, hvis han skal være klar allerede til Giroen og ikke skal køre Tour de France i år.

En anden colombianer sørgede for, at det ”nye” Trek-mandskab kom fantastisk fra start i det sydamerikanske. Julian Arredondo snuppede to etapesejre og en samlet fjerdeplads. Mens colombianerne Darwin Atapuma, Miguel Angel Rubiano, Isaac Hernandez og Winner Anacona også fik en plads i top-15.

Gaimons gennembrud

Løbets store overraskelse var nok Garmins nyerhvervelse, Phil Gaimon, der vandt 1. etape og forsvarede sin førertrøje på de tre næste etaper, inden Nairo Quintana tog over efter enkeltstarten, som i øvrigt blev vundet af Quintanas holdkammerat på Movistar, Adriano Malori.

Phil GaimonGaimon er kendt som lidt af en spasmager, og uploadede blandt andet dette billede på twitter, da han styrtede ganske alvorligt i et etapeløb i San Dimas, Californien i marts måned sidste år. Han udtalte efterfølgende til Velonews:

“I’ve got to be real careful for a while and try not to hit my head like that…well, ever.”

Ellers var de store nyheder i Argentina, at Astana-kaptajnen Vincenzo Nibali på et tidspunkt frygtede han havde brækket et ribben og at Garmins Tyler Farrar blev kørt ned af en sportsdirektørbil. Den episode kan du læse mere om i denne artikel.

José SerpaMen størst furore skabte det naturligvis på de breddegrader, at Lampres José Serpa åbenbart har barberet sin ellers vidunderlige skovsnegl af ->

Chris Juuls nødde-curling

Men vi slutter, hvor vi begyndte. Med Australien. Det australske Orica-GreenEdge-mandskab sikrede sig således inden denne sæson de talentfulde, britiske Yates-brødre, Simon og Adam. Og sidstnævnte fik en fornem start på 2014, da han snuppede ungdomstrøjen i Tour de San Luis med en samlet 11. plads.

Også den ny-professionelle dansker, Michael Valgren, gjorde sig fornuftigt bemærket på de to hårdeste etaper i Tour Down Under, mens en af Tinkoff-Saxos andre danskeren, Christopher Juul, kom i fokus på grund af en sten, der ramte nogle nødder…