Schweizisk forbund kan afgøre Rogers’ skæbne

I øjeblikket florerer der en historie i medierne om, at det australske forbund, Cycling Australia, anbefaler en to-årig karantæne til Michael Rogers. Det er i sig selv en sandhed med modifikationer og desuden er det slet ikke australierne, der kommer til at føre sagen. 

Lad os starte med den officielle udmelding fra Cycling Australia. Her konstaterer direktør Adrian Anderson, at man vil støtte WADA’s anbefalinger såfremt Rogers bliver kendt skyldig.

“Whilst we respect Michael Rogers’ right to defend himself, we will support the maximum sanctions under the WADA code if he is found guilty of doping.”

Der er altså ikke tale om, at Cycling Australia allerede nu anbefaler en to-årig karantæne. Det er vigtigt at bemærke, at Anderson forholder sig til en situation, hvor Rogers, efter den forestående høring i det nationale forbund, bliver dømt for dopingmisbrug.

Rogers har licens i Schweiz

Da Michael Rogers som bekendt er fra Australien, kunne man let få den opfattelse, at det er det australske forbund, der kommer til at køre sagen. Men det er faktisk slet ikke tilfældet, hvilket Cycling Australia også skriver i deres pressemeddelelse.

Michael Rogers bor i den schweiziske by Mendrisio, og har efter Veloropas oplysninger licens i Schweiz. Derfor er det det schweiziske forbund, der kommer til at køre sagen og den høring UCI beskrev i deres pressemeddelelse, onsdag.

Vi husker måske bedst det schweiziske cykelforbund for, at de tilbage i maj måned valgte at indstille den daværende UCI-præsident, Pat McQuaid, til at blive genvalgt, da McQuaid ikke opnåede nominering fra sit hjemland, Irland. Ligesom Rogers har McQuaid i en årrække boet i Schweiz.

Det viste sig dog, at oplysningen fra formanden for det schweiziske forbund, om at der var enstemmigt flertal i bestyrelsen for at nominere McQuaid, ikke holdt vand. Dermed kunne den nu detroniserede præsident alligevel ikke nomineres og det hele endte som bekendt med, at britiske Brian Cookson overtog præsidentposten efter kampvalg ved en farceagtig seance under VM i Firenze i september.

Ligegyldig udmelding

Tilbage til Michael Rogers og hans aktuelle Clenbuterol-sag. Her skal det schweiziske forbund altså forestå den høring, der skal lede frem til en afgørelse. Uanset hvad forbundet kommer frem til, har UCI og WADA efterfølgende muligheden for at anke afgørelsen til den internationale sportsdomstol, CAS.

Dagens udmelding fra Cycling Australia har altså ikke rigtig nogen betydning for noget som helst i sagen. Men skal nok mere ses som en politisk korrekt understregning fra australsk side af, at man tager dopingproblematikken alvorligt.