Savner linje i oprydningen

Mens Team Sky med sin nul-tolerance dopingpolitik er ved at rydde gevaldigt op i egne rækker, er der andre mandskaber, der ikke går nær så grundigt til værks. Hos Katusha og Omega Pharma-Quickstep sidder der således stærkt belastede personer i lægestaben. 

Den russiske doktor

Det russiske Katusha-mandskab skiftede fornylig team manager. Den fra Gerolsteiner stærkt dopingbelastede Hans-Michael Holzcer, blev skiftet ud med Lance Armstrongs tidligere løjtnant hos US Postal, Vjateslav Ekimov. Holdets læge hedder dog fortsat Andrei Mikhailov.

I juli måned 2001 blev Mikhailov idømt 12 måneders betinget fængsel og en bøde på 60.000 francs af de franske myndigheder. Fire måneder før Tour-starten i 1998, hvor Festina-skandalen som bekendt eskalerede, blev Mikhailov stoppet i en varebil i nærheden af den franske by Reims.

EPO til hospital i Rusland

Russeren var på det tidspunkt læge hos det hollandske TVM-mandskab, hvor han havde afløst Joost de Maeseneer, som siden 1998 har arbejdet for Bjarne Riis. I bilen fandt det franske politi blandt andet 104 EPO ampuller. Ifølge Mikhailov var der tale om medicin til et hospital i Rusland, som han var blevet bedt om at fragte dertil (hele vejen fra Spanien…).

Andrei Mikhailovs advokat, Philippe Gombert, mente at hans klient kun blev idømt så hård en straf, fordi der var et politisk pres ovenpå Festina-skandalen. Han erkendte dog, at Mikhailov ulovligt havde indført dopingstoffer over den spansk-franske grænse.

Mikhailov sad varetægtsfængslet i fire måneder i foråret 1998, inden han blev sluppet fri. Og der gik altså mere end tre år, før han fik sin dom. Også TVM-sportsdirektør Cees Priem og træner Jan Moors blev dømt ved den lejlighed.

Flere dopingsager hos Katusha

Mens Mikhailov har været medicinsk ansvarlig, har Katusha-mandskabet haft en del bøvl med positive dopingprøver. Senest sprinteren Dennis Galimzyanov, der den 17. april i år indrømmede at have taget forbudte dopingmidler.

Tidligere har også Christian Pfannberger og Antonio Colom testet positive hos Katusha, ligesom Aleksandr Kolobnev blev testet positiv for et sløringsmiddel under Touren i 2001. Kolobnev blev dog senere frikendt af den internationale sportsdomstol, CAS, og kører igen for Katusha.

Med sig i lægestaben hos det russiske mandskab, har Andrei Mikhailov den tidligere Phonak-læge, Thomas Klimascka. Det var mens Klimaschka var hos Phonak, at blandt andre Floyd Landis blev knaldet for doping efter han havde vundet Tour de France i 2006. Desuden er den italienske læge Massimo Besnati tilknyttet Katusha. Han blev i forbindelse med den store razzia i Giro d’Italia i 2001 anklaget for besiddelse af steroider.

Besnati har tidligere arbejdet sammen med den spanske læge José Ibarguen, som nu er hos Omega Pharma-Quickstep.

Rumsas-læge

Ibarguen blev allerede i 1998 af Festina-soigneuren Willy Voet betegnet som dopinglæge, da han var hos Lotto. Han var læge hos Lampre, da Raimondas Rumsas’ kone i 2002 blev stoppet mens hun kørte en autocamper fyldt med dopingstoffer. Forklaringen her mindede lidt om den Mikhailov brugte om det russiske hospital. Men ifølge Edita Rumsas var dopingmidlerne til hendes syge mor i Litauen.

Ibarguen blev i forbindelse med en razzia hos Lampre-holdet den 6. oktober 2002 anholdt for besiddelse af ulovlige stoffer, men senere frikendt. Han skiftede i 2005 til Euskaltel, hvor Inigo Landaluze det år testede positiv. Og så fortsatte han i 2006-2008 hos Saunier Duval med Riccardo Ricco og drengene, der røg ud af Touren i 2008 efter at være testet positive for CERA (tredje generations EPO).

Omega Pharma-Quickstep-lægen var også involveret i den såkaldte Mantova-undersøgelse fra 2009, der udover Lampre-holdet kun omfattede tre personer, nemlig Ibarguen, Michael Rasmussen og Daniele Pietropolli. På dette tidspunkt var den baskiske læge hos Fuji-Servetto holdet, hvor han blev anklaget for at stå bag et systematisk doping-misbrug.

Hvem udstikker retningslinjerne?

Det er klart, at alle folk har lov til at forbedre sig. Men det er alligevel påfaldende, at læger som Mikhailov og Ibarguen får lov at arbejde videre med professionelle cykelryttere, når Matt White, Bobby Julich, Levi Leipheimer og senest Steven de Jongh, bliver smidt på porten for langt mindre. Og det er ikke kun hos Katusha og Omega Pharma-Quickstep, der findes brodne kar blandt holdets personale.

De fleste er nok enige om, at der er behov for oprydning i cykelsporten. Men der er godt nok delte meninger om, hvordan det skal foregå. Igen savner man et sæt klare regler fra sportens øverste organ, UCI. I stedet for at det som nu er de enkelte mandskaber, der efter forgodtbefindende udstikker fyresedler og ansættelseskontrakter til højre og venstre.