Fredagens E3 Harelbeke blev heller ikke undtagelsen. Peter Sagan fik sin efterhånden traditionelle andenplads og Etixx-Quickstep formøblede, for Gud ved snart hvilken gang, et strategisk overtag. Første revanchemulighed er søndag, når det gælder Gent-Wevelgem.
Af Kim Plesner
Etixx-Quickstep sad som det eneste hold med fire mand i den 15 mand store frontgruppe, der kom nogenlunde samlet til mål i E3 Harelbeke. Men de formåede at slutte på pladserne 12-15 (!). Udover det faktum, at Patrick Lefeveres tropper de seneste par år generelt set har kvajet sig i brostensløbene, så er der efter min mening en mere konkret forklaring på miseren i går.
Problemet Cancellara
”Problemet”, som egentlig ikke burde have været et problem, men nærmere en fordel for Etixx-Quickstep, gik hen og blev Fabian Cancellaras mekaniske defekt. Cancellara spændte hjælperhestene for, og gik i gang med et vanvittigt ridt for at komme tilbage i frontgruppen, selvom han vel tabte 2-3 minutter på sin ødelagte bagskifter.
Og mens Spartacus jagtede, brugte Etixx-Quickstep-rytterne næsten alle deres kræfter på, at holde schweizeren bagude. Det lykkedes som bekendt ikke. Og netop som Cancellara fik kontakt igen og Etixx-Quickstep kunne sidde og ærgre sig over skønne, spildte kræfter, stak Peter Sagan afsted på Karnemelkbeekstraat (fantastisk navn) og fik følgeskab af Michal Kwiatkowski. De to holdt som bekendt hele vejen til mål, selvom Etixx-Quickstep, uden megen hjælp fra de andre hold, kunne gøre noget ved det.
Efter løbet var team manager Patrick Lefevere ude med riven i belgisk presse. ”De andre hold kører ikke for at vinde,” mente han. Man kan sige, at det gjorde Sky da i hvert fald. Det britiske mandskab blev 1 og 3 med de eneste to ryttere, de havde i frontgruppen. Jeg tror Lefevere i nederlagets stund fik byttet om på det at køre for at vinde og så det at bruge flest kræfter – men ikke nødvendigvis på den smarteste måde.
Langt mellem snapsene
Og skuffet kan man godt forstå, Lefevere er. Ikke siden Niki Terpstra vandt Paris-Roubaix for snart to år siden, har nogle af de ryttere, han har til rådighed i øjeblikket, vundet en klassiker eller blot en semiklassiker på brostenene. Hvis vi altså regner WT og HC løb med. Kun Mark Cavendish, som nu kører for Dimension Data, har sikret holdet en ordentlig brostenssejr, nemlig da han vandt Kuurne-Bruxelles-Kuurne sidste år.
Og det er selvfølgelig slet ikke tilfredsstillende for et mandskab, der kører under navnet Quickstep. Faktisk har der været langt mellem snapsene siden 2012-sæsonen, hvor Tom Boonen nærmest gjorde rent bord. Med en Boonen på toppen af sin karriere, skulle der heller ikke de store, taktiske manøvrer til for at vinde. Tornado Tom var oftest både den stærkeste og den hurtigste, hvis andre skulle komme til stregen med ham. Så det var egentlig bare at køre løbene forfra.
Men nu er det trumfkort ikke længere på hånden, så der kræves anderledes fingerspitzgefühl i brostensfinalerne. Og det kan man langt fra sige Etixx-Quickstep har brilleret med.
Seneste sejr i De Omloop skal man helt tilbage til 2005 for at finde, da Nick Nuyens kom først over stregen. I Kuurne vandt Cavendish som nævnt sidste år. I Dwars door Vlaanderen var Niki Terpstra bedst i 2014. E3 Harelbeke er senest vundet af en Quickstep-rytter i 2012, da Boonen sejrede. Det samme er tilfældet med Gent-Wevelgem og Flandern Rundt. Guillaume van Keirsbulck vandt Driedaagse i 2014, samme år som Terpstra altså tog Paris-Roubaix. Og så skal vi tilbage til 2006 for at finde den seneste Quickstep-sejr i Scheldeprijs, også her var det Boonen, der stod for den triumf.
Gent-Wevelgem
Der er altså maksimalt pres på, inden de næste par ugers store løb. Søndag gælder det Gent-Wevelgem, tirsdag til torsdag Driedaagse, næste søndag Flandern Rundt, onsdagen efter Scheldeprijs og så slutter brostenssæsonen med Paris-Roubaix. Meget kan selvfølgelig nå at ændre sig, men det tegner ikke specielt lovende for Etixx-Quickstep, som dog har en af storfavoritterne i Fernando Gaviria i morgendagens Gent-Wevelgem. Han lå godt til i både Milano-Sanremo og Dwars door Vlaanderen, men i begge tilfælde fik han det ødelagt for sig selv med henholdsvis et styrt og en alt for tidlig åbning af spurten. Spørgsmålet er om det bliver alle gode gange tre i morgen?
På danskersiden er der comeback til Matti Breschel efter endt sygdom. De satser lidt på Magnus Cort hos Orica-GreenEDGE, Søren Kragh får endnu en chance på World Tour-niveau, Michael Mørkøv skal passe på Alexander Kristoff, der ikke viste de bedste takter i E3 Harelbeke, og Lars Bak er hjælper på et meget stærkt Lotto-Soudal hold, hvor der er comeback til André Greipel.
- Opdatering: Alexander Kristoff og Ian Stannard har søndag formiddag meldt afbud til Gent-Wevelgem på grund af sygdom.
Gent-Wevelgem er næsten 250 kilometer langt, men der er 35 kilometer fra sidste brostensstigning (Kemmelberg) og til målstregen. Sidste år vandt den nu kokain-suspenderede Luca Paolini i stormvejret, hvor blandt andet Geraint Thomas blev blæst i grøften undervejs. Om det bliver lige så dramatisk i år, kan du se direkte fra klokken 14.00 på TV 2 SPORT.
Stjerner
Der er sindssygt mange, der kan vinde Gent-Wevelgem, fordi der er så tilpas langt til mål fra de sidste udfordringer:
***** Gaviria, Boasson Hagen, Démare, Bouhanni, Coquard, Theuns
**** Sagan, Trentin, Debusschere, Roelandts, Van Avermaet, Nizzolo
*** Terpstra, Stybar, Drucker, Cancellara, Haussler, Viviani, Vanmarcke, Boom
** Gatto, Boonen, Benoot, Oss, Van Asbroeck, Wippert, Ladagnous, Howard, Modolo, Lobato
* Petit, Van Poppel, Cort, Dehaes, Senechal, Rowe, Mezgec, Waeytens, Bonifazio, Colbrelli