Ønsketænkning

Historien om, at Bjarne Riis og Brian Holm var ved at stable et nyt hold på benene, har ret beset aldrig været andet end ønsketænkning fra danske cykelfans og en dansk medie and. Men ifølge vedholdende rygter står Riis og Holm måske alligevel overfor nye udfordringer i den kommende sæson – bare ikke på samme hold. 

Af Kim Plesner

Der er nemlig efter alt at dømme noget mere kød på The Guardians historie om, at også Brian Holm kan være på vej til Team Dimension Data, det nuværende MTN-Qhubeka. I givet fald et såkaldt positivt problem for danske Holm, da alternativet er at blive i de trygge rammer hos Patrick Lefevere og et af verdens største cykelhold, Etixx-Quickstep.

HTC-genforening lokker

Men en HTC-genforening i det sydafrikanske lokker naturligvis. Mark Cavendish, Bernie Eisel, Mark Renshaw og Edvald Boasson Hagen er allerede på kontrakt hos ambitiøse Douglas Ryder, der altså måtte finde en ny hovedsponsor, da televirksomheden MTN trak sig ud af cykelsporten efter et ellers succesfuldt Tour de France for det sydafrikanske mandskab.

Ryder kunne i stedet præsentere Dimension Data som hovedsponsor. Et globalt firma med rødder i Sydafrika, præcis som cykelholdet. Et hold, hvis identitet i høj grad har været forankret omkring det afrikanske image og ikke mindst velgørenhedsprojektet Qhubeka, der handler om at donere cykler til fattige afrikanere. Nu ryger Qhubeka også ud af holdnavnet, og spørgsmålet er, om det bliver symbolsk for hele projektet?

Risikerer at miste den afrikanske identitet

Med tilgangen af super stjernen Mark Cavendish og hele hans entourage – og altså måske også Brian Holm og Rolf Aldag – kan det nok ikke undgås, at den sydafrikanske identitet og dermed meget af den goodwill, holdet har opbygget i sporten siden 2007, risikerer at gå fløjten. Samtidig minder det hele altså lidt om en re-union, en gentagelse af noget, der engang var godt, men som ikke nødvendigvis er det længere.

Lidt på samme måde, som når store underholdningssucceser som Twin Peaks eller X-files pludselig skal have en renæssance. Indrømmet. Der er da eksempler på, at efterfølgeren faktisk bliver bedre end originalen. Men det hører trods alt til sjældenhederne. Og herfra ligner det lidt ønsketænkning, at Mark Cavendish i sin karrieres efterår – rent sportsligt – kan give Douglas Ryder og hans sydafrikanske mandskab det løft, der skal til.

Markedsføringsmæssigt er det selvfølgelig en helt anden sag. Holdet er sikret massiv eksponering allerede. Og uanset om Mark Cavendish formår at indfri forventningerne, vil der blive skrevet stolpe op og ned om det i medierne. Spørgsmålet er blot, om historierne får en positiv eller negativ klang. Og for Cavendish selv, der efter sigende har ambitioner om på sigt at blive team manager for sit eget hold, er der selvfølgelig langt større potentiale i et hold som MTN-Qhubeka/Dimension Data end hos Etixx-Quickstep, hvor den rolle nok er øremærket Patrick Lefevere, nærmest indtil den dag han ikke er blandt os længere.

Genforenes Riis og Andersen?

Og nu vi taler om team managers, så er en anden spektakulær re-union måske under opsejling hos Trek Factory Racing. Vedholdende rygter siger således, at Bjarne Riis har været i tæt dialog med det amerikanske mandskab om en fremtidig rolle på holdet.

Alt andet lige vil det genforene ham med tidligere sportsdirektør Kim Andersen, som var en af hovedarkitekterne bag Leopard-projektet, der for godt fem år siden tog nærmest halvdelen af Riis’ mandskab med sig til Luxembourg. Ja, rent faktisk er Trek Factory Racing en slags videreførelse af Leopard-eventyret, da de kører på samme World Tour-licens, som det hedengangne Leopard-Trek.

”Mytteri ombord,” blev der dengang råbt fra Riis. Men sådan er cykelsporten også. Tiden læger som regel alle sår, hvis der opstår en fælles interesse af kommerciel og/eller ambitionsmæssig karaktér.

Tiden vil vise, om en snarlig forbrødring af Riis og Andersen forbliver ønsketænkning eller om HTC-genforeningen bliver en succes eller fiasko. En ting er dog sikkert. X-files er tilbage i 2016.