Ny UCI-præsident vil indføre cortison-karantæne

UCI’s nye præsident, David Lappartient, vil fra 2019-sæsonen indføre en cortison-karantæne, således at ryttere der er blevet behandlet med cortison (selvom de har en lægeerklæring), automatisk får 15 dages løbskarantæne. 

Af Kim Plesner

Ikke fordi rytterne har gjort noget ulovligt, men “for deres eget helbreds skyld,” som Lappartient udtrykker det.

Inspireret af MPCC

Medlemmer af MPCC (Foreningen for en mere troværdig cykelsport) er allerede underlagt en tilsvarende karantæne, hvor ryttere med for lavt cortisol-niveau (hvilket man typisk har ved sygdom eller cortison-behandling), ikke må stille til start i en periode på to uger eller indtil cortisol-niveauet er normalt igen.

Officielt er tiltaget altså bragt på bane for at sikre rytternes helbred, men i virkeligheden handler det om at stoppe snyd med falske lægeerklæringer for netop cortison-behandling, som dermed virker præstationsfremmende.

Flere professionelle mandskaber valgte at forlade MPCC, fordi en eller flere af deres ryttere fik problemer med for lave cortisol-niveauer og dermed fik startforbud. Man kan groft skåret sige, at disse mandskaber gerne ville nyde godt af den positive eksponering det gav at være med i MPCC, altså lige indtil de blev nødt til at efterleve foreningens regelsæt.

Katusha, Astana, Orica-Scott, LottoNL-Jumbo og UAE Emirates (tidligere Lampre) har alle valgt at forlade MPCC, mens Team Sky, BMC, Bahrain Merida, Movistar, Quickstep og Trek-Segafredo aldrig har været medlemmer.

De nuværende World Tour hold i MPCC er således reduceret til blot at omfatte: Ag2r, Bora-Hansgrohe, Cannondale-Drapac, Dimension Data, FDJ, Lotto Soudal, Team Sunweb.

Magtkamp venter

BMC, Orica-Scott, Quickstep, LottoNL-Jumbo, Team Sky, Trek-Segafredo og UAE Emirates er til gengæld medlem af Velon, som forsøger at gøre cykelsporten mere kommercielt interessant for eksterne partnere, bl.a. ved videoklip med on-board kamera på udvalgte ryttere i udvalgte løb. Kun Cannondale-Drapac, Lotto Soudal og Team Sunweb er medlem af begge organisationer.

Der er ingen tvivl om, at der med udnævnelsen af David Lappartient som ny UCI-præsident, kommer til at foregå en magtkamp mellem de fransk funderede MPCC og ASO (verdens største løbsarrangør) på den ene side og så mere angelsaksisk/Velon funderede hold på den anden.

Og cortison-karantænen er selvfølgelig en af brikkerne i denne magtkamp.

Jordskredssejr

44-årige David Lappartient blev under VM i Bergen valgt til ny UCI-præsident med et overvældende flertal af stemmerne i den direkte duel med tidligere præsident Brian Cookson. Hele 37 af de 45 stemmer gik til Lappartient.

Cookson derimod, blev den første UCI-præsident, der kun fik en enkelt 4-års periode på posten. Med til at vælte ham var formentlig den megen ballade omkring British Cycling, som Cookson var en del af inden han blev øverste chef i UCI og det faktum, at han – ifølge Lappartient – ikke formåede at lytte til UCI’s magtfulde Management Committee.