Nærmest episk

Mortirolo etapen blev mere spændende end man på forhånd kunne have forestillet sig. En punktering på et uheldigt tidspunkt til Alberto Contador, netop mens Katusha havde sat fart over feltet hen mod Mortirolo, fik i den grad sat tryk på kedlerne. 

Af Kim Plesner

Astana og Fabio Aru var således ikke sene til at udnytte Contadors defekt. Og som altid når førertrøjen angribes i disse situationer, skaber det debat. Problemet med disse debatter er, at det er uskrevne og ikke skrevne regler, vi har med at gøre. Og da man indenfor cykelsporten har problemer nok med blot at følge det skrevne regelsæt (se bare Richie Porte/Simon Clarke-sagen), så stikker det helt af, når der skal diskuteres gråzoner indenfor de uskrevne regler.

Nogen synes det var for galt af Astana. Andre synes man bare skal køre cykelløb uden uskrevne regler. Så er der dem, der mener Katushas forcering havde åbnet ballet og det derfor var OK af Astana. Og derudover skulle der sammenlignes med tidligere episoder. Da Tyler Hamilton bad Jan Ullrich vente på Lance Armstrong. Da Alberto Contador selv angreb, mens Andy Schleck tabte kæden, osv, osv. Der er ingen facitliste, men heldigvis for Contador, så satte han selv det hele på plads, da han lod benene tale.

Suveræne Contador

50 sekunder i minus ved foden af Mortirolo. Ikke noget problem for en flyvende og med al sandsynlighed også godt indebrændt Contador. Specielt ikke noget problem, fordi Fabio Aru mere end nogensinde før hang med mulen inden de var kommet halvvejs op. Og er der nogen, der kan hænge med mulen, så er det Aru. Det skal han have. Og derfor blev overskriften på denne artikel også “kun” nærmest episk.

For den helt episke fortælling havde været den, hvor Contador virkelig skulle slå knuder på sig selv henover hele Mortirolo-bæstet i en indædt kamp for ikke at miste hele Giroen på en punktering, mens Astana-duoen Mike Landa og Fabio Aru kørte stærkt parløb oppe foran og måske endda var kommet først over toppen med Contador isoleret bagude.

Men den rutinerede spanier doserede sine kræfter til noget nær perfektion på den modbydelige stigning. Og kun i den absolutte finale, kunne Landa smide ham af, efter at have siddet på bagsmækken hele vejen til opløbet. At Landa ikke selv har nogen ambitioner i klassementet, viste han ved at juble over sin anden etapesejr i træk et godt stykke fra målstregen.

The double

Baskeren ved godt, han ikke vinder løbet og det virker også som om han enten er ligeglad med, om han bliver nummer to eller tre. Eller måske bare er så overbevist om, at han nok skal distancere sin nu tidligere kaptajn, Aru, på de grimme bjergetaper der venter senere i løbet. Jeg mener, han viste så stort overskud på Mortirolo etapen, at han kørte med en ass-saver langt inde i finalen, indtil en mekaniker forbarmede sig over ham, og hev den af.

Kun styrt eller uheld kan fravriste Contador den ventede Giro-sejr. Hans tre formodede værste konkurrenter er nu alle sat ud af spillet. Aru, Uran og Porte. Men det har været en ekstrem hård Giro d’Italia og konkurrencen bliver meget hårdere i Tour de France. Så spørgsmålet er nu, om det virkelig kan lykkes for Alberto Contador at opfylde sin chef Oleg Tinkovs våde drøm om at køre en Giro/Tour-double hjem til Tinkoff-Saxo.

Jeg tror stadig det bliver svært.

Giro d’Italia fortsætter onsdag med noget der ligner en flad etape efter et par dage i bjergene. Der er ikke forfærdeligt mange sprintere tilbage i løbet. Men mon ikke gerne specielt Sky vil forsøge at holde det samlet, så de kan sikre Elia Viviani den røde pointtrøje og måske endda en etapesejr mere til samlingen. Der er en lille knold relativt kort før mål, så puncheur-typerne kan på en god dag spolere festen for de tilbageværende sprinterhold.