Magt og ikke grænseværdier afgjorde Froome-sagen

Efter ni måneders sagsbehandling i en ekstremt kompliceret sag, blev Chris Froome mandag frikendt af både WADA og UCI i den såkaldte Salbutamol-sag. Et både overraskende og knap så overraskende udfald af en sag, hvor Froome blev testet med det dobbelte af den tilladte grænseværdi.

Af Kim Plesner

For Salbutamol-sagen viste med al tydelighed, at det i disse gråzone-sager, som de såkaldte Adverse Analytical Finding (AAF) sager som oftest er, ikke så meget handler om de grænseværdier WADA har opstillet, men mere det juridiske slagsmål og de penge, den magt og den vigtighed, de involverede parter repræsenterer.

Tidligere er ryttere som Alessandro Petacchi og Diego Ulissi blevet straffet for mindre mængder Salbutamol og præcedens er ligeledes, at et pro-mandskab automatisk suspenderer en rytter, hvis han bliver involveret i en AAF-sag, indtil sagen er færdigbehandlet. Som vi så det i sidste uge med Jaime Roson fra Movistar, hvor sagen dog handlede om uregelmæssigheder i det biologiske pas, men stadig om en AAF.

Skys millioner

Team Sky har dog i Salbutamol-sagen valgt at kaste alle ressourcer efter en frikendelse af Chris Froome. De har angiveligt sagt nej-tak til en lokumsaftale om en beskeden karantæne undervejs i sagsforløbet og har hele tiden fastholdt, at deres store stjerne var fuldstændig uskyldig, selvom han afgav en prøve med 2.000 ng/ml Salbutamol i Vuelta a España sidste år, hvor den maksimalt tilladte værdi er 1.000 ng/ml.

På den anden side har WADA og UCI forsøgt at få tildelt Froome en karantæne, for ellers er deres grænseværdier selvfølgelig mere eller mindre værdiløse, hvis ikke en så grov overskridelse i det mindste kan medføre en sanktion. Men Sky har smidt omkring 50 millioner kroner efter advokater og fundet al den videnskab frem, der taler til Froomes fordel og som indikerer, at selve grundlaget for at fastsætte grænseværdien på de 1.000 ng/ml i virkeligheden ikke er tilstede.

Kompliceret sag trukket i langdrag

Der findes dog ligeså meget videnskab, der viser det modsatte og hvis man taler med eksperter på området, så er det bare en EKSTREMT kompliceret sag, da videnskaben netop viser meget forskellige resultater og den videnskab der er, ikke tager udgangspunkt i de aktuelt fastsatte grænseværdier.

Så det at sagen trækker i langdrag er sådan set forståeligt nok, omend frustrerende for de fleste. Og dermed bliver det i sidste ende endnu mere op til ressourcer, vedholdenhed og juridisk kompetence, end til et fokus på den konkrete grænseværdi for Salbutamol. Hvilket i den grad spiller bolden over på Team Skys banehalvdel i denne sag, i modsætning til en sag mod en mindre aktør i cykelsporten.

Team Sky har således haft masser af bevæggrunde til at trække sagen i langdrag, nu udsigten til en hurtig frifindelse eller at sagen slet ikke var kommet op til overfladen, ikke længere var et realistisk scenarie. I den forbindelse skal vi huske på, at sagen/AAF'en teknisk set burde være afgjort for lukkede døre, med mindre UCI/WADA besluttede sig for at rejse tiltale mod Froome, hvilket de altså i dag har besluttet sig for ikke at gøre.

En sag trukket i langdrag betød, at Froome kunne stille til start (og vinde) Giro d'Italia, en sag trukket i langdrag betød at ASO mistede tålmodigheden og for et godt stykke tid siden sagde, at de ville nægte Froome at stille til start i Tour de France, såfremt sagen ikke var afgjort. De trusler gjorde de alvor af og stod på papiret overfor en høring hos den franske olympiske komité i morgen tirsdag sammen med Team Sky, der naturligvis havde appeleret afgørelsen.

Tabere og vindere

På papiret var ASO og Team Sky altså modstandere. Men overfor UCI/WADA stod de to største magtfaktorer i cykelsporten nu pludselig på samme side og lagde et enormt pres på førstnævnte. Sky lagde pres på ASO, og vidste godt, at der var præcedens for, at ASO ikke kan udelukke ryttere selvom der står i deres regelsæt, at de kan udelukke dem der potentielt skader Tour de Frances image. Og det er ikke svært at forestille sig ASO's chef Christian Prudhomme vinke med en vognstang til sin landsmand og UCI-præsident, Christian Lappartient, at det altså ville være endog MEGET hensigtsmæssigt, hvis Froome-sagen blev afgjort inden ASO tirsdag risikerede et stort ansigtstab i høringen med Team Sky.

Tilbage stod UCI/WADA så med en sag, de på nuværende tidspunkt i den grad slet ikke var sikre på, de kunne vinde, ikke med den modstander. Og presset fra ASO blev større og større, jo nærmere vi kom den potentielle høring, tirsdag. Så stort, at UCI i dag, mandag, meddelte at sagen mod Froome blev lukket, fordi WADA ikke mente man kunne vinde den, baseret på den aktuelle videnskab.

Dermed fik ASO og Team Sky det som de ville meget tæt på to kritiske deadlines, morgendagens høring og Tour-starten lørdag. Og Froome blev frikendt, som Sky hele tiden har gået efter. ASO nåede endda lige at få sneget en historie ud i Le Monde i går om at de havde forsøgt at udelukke Froome, så de i hjemlandet kan sige, at de gjorde alt for at udelukke Froome, men nu kan de jo desværre ikke gøre noget, når sagen er lukket. At ASO på tidspunktet for historien i Le Monde udmærket vidste, at sagen ville blive lukket er nok ikke svær at gennemskue. Især fordi UCI siger, at de fik informationer fra WADA den 28. juni.

Life goes on

Hvordan det mere og mere udvandede WADA så vil agere fremadrettet i Salbutamol-sager, nu hvor de De Facto har underkendt deres egne grænseværdier, bliver interessant at følge. For cykelsporten er det selvfølgelig en kæmpe lettelse, at sagen er blevet afgjort inden Tour de France. Men der må også sidde nogen, der ikke har ligeså mange penge som Team Sky eller ikke har ligeså stor status som Chris Froome og tænke, at det måske er lidt underligt i forhold til almindelige retfærdighedsprincipper.

Men når først Tour-karavanen ruller fra på lørdag, så går der nok ikke mange etaper, før alt er ved det gamle. Chris Froomes Salbutamol-sag er ikke den første og bliver heller ikke den sidste gråzone-sag med alt for lang og uigennemskuelig sagsbehandling. Men vi er efterhånden vant til det og vi lever også med denne, hvis bare rytterne giver os godt væddeløb i juli måned på de franske landeveje. For så stor og tilgivende er kærligheden til cykelsporten trods alt også.

---

Ku' du li' hva' du læste? Støt Veloropa ved blive Veloropa Value medlem for blot 29 kroner om måneden og få masser af fordele. Klik her for at læse mere!