Hvem er testet mest af USADA?

De amerikansk antidoping-myndigheder, USADA, har på deres hjemmeside lavet en søgefunktion, så man kan se, præcis hvor mange gange de har testet de amerikanske atleter. Overraskende nok er Lance Armstrong kun den sjettemest testede blandt de store, amerikanske cykelryttere fra US Postal/Discovery Channel-tiden. 

Historiens mest testede atlet?

Lance Armstrong og hans bagland har ved flere lejligheder hævdet, at han er verdenshistoriens mest testede atlet. Det kan såmænd sagtens være rigtigt. Men i den forbindelse har der været en del polemik omkring, hvor mange gange han i virkeligheden er blevet testet.

Det korrekte tal er formentlig omkring 236 gange, Armstrong-lejren skyder gerne væsentligt højere. John Burke fra TREK er indtil videre topscoreren med en idé om, at antallet af tests var vanvittige 800. Armstrong selv har proklameret, at han er blevet testet mellem 500 og 600 gange. Overdrivelse fremmer forståelsen.

Lance Armstrong er gennem tiden blevet testet af flere forskellige instanser, heriblandt USADA – de amerikanske anti-doping myndigheder.  Og laver man en opgørelse over de mest prominente amerikanske cykelryttere fra US Postal/Discovery Channel-tiden, så kommer Lance faktisk kun ind på en lidt overraskende sjetteplads på top-10 listen.

Leipheimer topper listen

Armstrong er således “kun” blevet testet i alt 29 gange af USADA gennem hele sin karriere. Til sammenligning er Levi Leipheimer blevet testet 70 gange. Begge har været professionelle i 16 sæsoner, men på grund af Lance Armstrongs sygdomsperiode, er antallet af sæsoner i listen opgjort til 15,5.

Nederst på listen finder man Jonathan Vaughters, der nu er team manager for Garmin-holdet. Blot fire gange på 10 år testede USADA Vaughters. Lige udenfor top-10 finder man i øvrigt Kevin Livingston, som blot blev testet to gange i sin otte og et halvt år lange karriere. Det er med andre ord helt nede på niveau med tennisspilleren Serena Williams, der i sin 18-år lange karriere blot er testet i alt fem gange af USADA.

At Lance Armstrong langt fra er den, der blev testet mest af USADA, betyder selvfølgelig ikke, at han ikke kan være den mest testede atlet i verdenshistorien. UCI, IOC, WADA og de nationale antidopingmyndigheder, som f.eks. AFLD i Frankrig, har stået for hovedparten af de tests Armstrong har måttet afgive – uanset hvor mange de så i virkeligheden var.

Top-10 over de mest USADA-testede, amerikanske US Postal/Discovery Channel-ryttere:

1 Levi Leipheimer 4,38 tests per sæson
Karriere: 16 år som professionel
Testet: 70 gange

2 David Zabriskie 3,86
Karriere: 14 år som professionel
Testet: 54 gange

3 George Hincapie 3,53
Karriere: 19 år som professionel
Testet: 67 gange

4 Tom Danielson 3,45
Karriere: 11 år som professionel
Testet: 38 gange

5 Christian Vande Velde 2,93
Karriere: 15 år som professionel
Testet: 44 gange

6 Lance Armstrong 1,87
Karriere: 15,5 år som professionel
Testet: 29 gange

7 Floyd Landis 1,68
Karriere: 10 år som professionel
Testet: 16 gange

8 Tyler Hamilton 1,58
Karriere: 12 år som professionel
Testet: 19 gange

9 Bobby Julich 0,93
Karriere: 15 år som professionel
Testet: 14 gange

10 Jonathan Vaughters 0,40
Karriere: 10 år som professionel
Testet: 4 gange