Hors d’oeuvre

Alberto Contador i et af sine mange angreb på mandagens tredje etape af Vuelta a España.

Mandagens tredje etape af Vuelta a España var formentlig et meget godt eksempel på, hvad vi kan forvente os i de resterende små tre uger af det spanske etapeløb. 

Selvom Alto de Arrate stigningen op mod mål kun havde omkring tre en halv kilometer alvorlige stigningsprocenter, så angreb Alberto Contador i vanlig stil flere gange sine konkurrenter.

Umiddelbart var Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde dem, der kunne svare bedst på accelerationerne fra Saxo Bank-kaptajnen. Men Chris Froome var aldrig rigtig i problemer, selvom der hvergang blev lavet hul til englænderen.

Contador mere holdbar end sine landsmænd?

Og når vi rammer de højere bjerge med længere opkørsler, så kan Froomes tilgang vise sig langt mere holdbar end Rodriguez og Valverdes. De to sidstnævnte kører således meget på samme måde som Alberto Contador, men der er ingen bedre i hele verden til at køre sådan, end netop Contador. Og i en direkte duel over længere distancer, bør Rodriguez og Valverde komme til kort.

Desuden besidder de to heller ikke de gode tempoegenskaber, som både Froome og Contador har.

Sky holdets vinder formular

Chris Froome og hele Sky mandskabet demonstrerede i årets Tour de France en meget kalkulerende taktik, der kort fortalt baserer sig på, at feltets klatrere ikke længere indtager så meget doping som i “de glade 90’ere” og Armstrong-æraen.

De har ganske simpelt regnet ud, at såfremt de kører med et vist (relativt højt) antal watt på stigningerne, så er det praktisk talt umuligt for eventuelle lykkeriddere, at holde et så tilpas meget højere tempo, at de slipper afgørende væk.

Man så lidt samme tendens på etapen i går, dog i mindre målestok, da den afsluttende stigning, som tidligere beskrevet, var meget kort. Men det var tydeligt, at Contador hver gang sagtens kunne slå hullet til Froome. Og lige så tydeligt var det, at han ikke kunne fortsætte sit tempo og komme væk, selvom stigningen trods alt lå på konstante 9-10% på de mellemste 3-4 kilometer.

De høje bjerge venter

Spørgsmålet er selvfølgelig: Hvad sker der så, når feltet rammer de høje bjerge og længere opkørsler?

Ja, forudsat Chris Froome ikke mister så meget af sin form i løbet af Vueltaen, som man godt kunne frygte, at han gør, så tror jeg han er istand til at begrænse skaderne i forhold til Contador så tilpas meget, at 11. etapes enkeltstart godt kan få betydning for det samlede klassement.

Men idet de virkelig hårde bjergetaper ligger i løbets sidste uge, så peger pilen alligevel i retning af Contador, som alt andet lige burde blive stærkere og stærkere, som løbet skrider frem. Mens det slet ikke er usandsynligt, det går direkte modsat for Froome, da han som bekendt har været i topform siden Dauphiné.

Idet der kun er en enkeltstart, endda med en kategori-3 stigning midtvejs, så kan man ikke helt se bort fra Joaquim Rodriguez og Alejandro Valverde som bejlere til den samlede sejr. Specielt fordi der gives bonussekunder på samtlige bjerg-afslutninger, hvilket favoriserer netop de to, som man så det på mandagens etape.

Men de må stadig betragtes som outsidere i forhold til Contador og Froome, efter min mening. Og efter gårsdagens etape, mener jeg ikke man kan regne andre end disse fire som potentielle Vuelta-vindere. Dertil var der for stor klasseforskel, hver gang der blev kørt stærkt.

Endnu engang mål på toppen

I dag, tirsdag, er der igen fra ruteplanlægger Abraham Olano lagt op til en bjergafslutning. Dog ikke så stejl som i går, men til gengæld en længere stigning på 13 kilometer. Den gennemsnitlige stigningsprocent er kun lige over 5, og stejlest i starten, hvilket betyder et forholdsvist højt tempo og formentlig lidt flere end fire ryttere, der kommer samlet til mål.

Igen må folk som Rodriguez, Valverde og måske Rodriguez’ holdkammerat på Katusha, Daniel Moreno, betragtes som favoritter.

Menchov og Van den Broeck de store tabere

De fleste af de øvrige outsidere til Vuelta-sejren, sad i gruppen efter de fire forreste i går, men jeg synes det var tydeligt, at de ikke havde hvad der skulle til, hver gang der blev kørt stærkt. Folk som Thomas De Gendt, Denis Menchov og Jurgen van den Broeck tabte megen tid, og har formentlig allerede nu udspillet deres chance i det samlede klassement.

Top-10 sammenlagt, blandt klassementsrytterne:
1. Alejandro Valverde, Movistar
2. Joaquim Rodriguez, Katusha +0.19
3. Chris Froome, Sky +0.20
4. Alberto Contador, Saxo Bank +0.24
5. Bauke Mollema, Rabobank +0.28
6. Robert Gesink, Rabobank +0.28
7. Igor Anton, Euskaltel +0.46
8. Nicolas Roche, Ag2r +0.52
9. Eros Capecchi, Liquigas +0.59
10. Andrew Talansky, Garmin +1.45