Den colombianske rytter Sergio Henao er nu for anden gang blevet suspenderet af Team Sky på grund af mistænkelige blodværdier. Det britiske holds PR-maskine har siden første gang forsøgt at styre dagsordenen i den noget spegede sag. I denne artikel forsøger Veloropa at fjerne Sky-filteret, i et forsøg på at finde frem til, hvad der i virkeligheden er op og ned i sagen.
Af Kim Plesner
Hvis vi starter med Team Sky, så har de og deres team manager Dave Brailsford som bekendt valgt en såkaldt zero-tolerance (nul tolerance) politik på holdet. I den ideelle verden vil det sige, at ingen ryttere eller medarbejdere nogensinde har været involveret i noget som helst, der har med doping at gøre.
De fleste der har fulgt cykelsporten gennem længere tid, kan nok godt forestille sig, at det er en temmelig svær øvelse, når man i en ikke al for fjern fortid baksede med, at mere eller mindre hele det professionelle felt var på stoffer. Især når man samtidig holder sig for øje, at rekrutteringen af sportsdirektører og andre ansatte i den sportslige sektor på et cykelhold, som oftest har en aktiv, professionel karriere bag sig.
I gråzonen
I Team Skys tilfælde har det da også allerede givet anledning til nogle lidt prekære sager. Der var ansættelsen af Rabobanks dopinglæge Geert Leinders, sagen om Sean Yates, Steven de Jongh, Michael Rogers og Bobby Julich, der i sidste ende alle endte hos Tinkoff efter de ikke med god samvittighed kunne skrive under på det dokument, som Team Sky for nogle år siden bad alle medarbejdere skrive under på. Et dokument, hvor de skulle bekræfte, at de aldrig havde taget doping.
Det er sandt, at Yates officielt selv valgte at forlade holdet og at Sky i Michael Rogers’ tilfælde fik listet ham ud af bagdøren, ved at betale hans løn hos Tinkoff i en periode, så ikke der dryppede for mange dopingpletter på det britiske mandskab. Og Julichs vej til Tinkoff, hvor han i øvrigt ikke længere er ansat, gik via BMC.
Senere kom sagen om Jonathan Tiernan-Lockes problemer med det biologiske pas, som kostede ham en fyring fra Team Sky, der dog i lige netop denne sag med en vis overbevisning kunne argumentere for, at værdierne stammede fra inden Tiernan-Locke blev ansat.
Henao suspenderes – første gang
Værre var det, da Skys colombianske bjergged Sergio Henao i oktober 2013 og januar 2014 blev testet af UCI eller ret beset CADF (The Cycling Anti Doping Foundation) med blodværdier der ikke så helt normale ud. Allerede dengang og også i den nuværende part 2 af sagen, vil Dave Brailsford og Team Sky gerne have det til at fremstå som om det er holdet selv, der har fanget Henao via en række interne tests. Det er dog en sandhed med modifikationer.
Det er således UCI/CADF, der har foretaget disse tests. Team Sky har så adgang til resultaterne og kan enten selv reagere på dem, eller der kan blive vinket med en vognstang fra UCI/CADF’s side.
Sky siger selv, at det var dem, der henvendte sig til CADF i sin tid, da de ikke-normale resultater forelå. Og da vi ikke har informationer der modsiger dette, så lad os antage, at det er korrekt. Sky vælger efterfølgende at suspendere Sergio Henao på grund af blodværdierne, men står først frem i medierne med dette, da Henaos agent fortæller om sagen til den italienske sportsavis La Gazzetta dello Sport.
Højt at flyve
Og herefter bliver det interessant. Sky forsøger nemlig at dreje sagen over på et tema om, at det må være nogle helt specielle forhold omkring det, at Henao er vokset op i 2.125 meters højde i byen Rionegro i Colombia. Og at han derfor pludselig har værdier der flakser op og ned. De igangsætter derfor en storstilet, uafhængig undersøgelse, der skal ”give en bedre forståelse af effekterne ved længere tids højdetræning efter at være kommet fra lave områder tæt på havets overflade, specielt for personer, der er født i højderne.”
I juni 2014 oplyser Team Sky så i en pressemeddelelse, at de uafhængige eksperter på Universitetet i Sheffield, under ledelse af Dr. Eddie Hampton, har fuld tiltro til Sergio Henao og at der er en fornuftig forklaring på udsvingene i blodværdierne. Henao kan dermed igen køre cykelløb. Samtidig oplyser Dave Brailsford, at hele undersøgelsen vil blive offentliggjort ”i løbet af nogle måneder”, så alle har mulighed for at få et indblik i de interessante ting, de måtte have opdaget i deres studie.
Men der kommer aldrig rigtig nogen offentliggørelse af studierne. I stedet kommer der nogle ret interessante oplysninger ud om, hvordan man inden Sergio Henao røg i fælden, havde testet colombianske rytteres blod out-of-competition. Eller måske nærmere mangel på samme.
Bliver ikke testet
Det viser sig således, at det UCI akkrediterede laboratorium i Bogota ikke før april 2013 har været godkendt til at udføre test af blodprøver, men udelukkende urinprøver. Derfor har, så vidt vides, ingen af de professionelle, colombianske ryttere, som i efteråret 2012 pludselig slog igennem med manér i de sene, hårde italienske klassikere og semiklassikere, været testet out-of-competition før Henao altså bliver det i oktober 2013.
I efteråret 2012 vinder Quintana således Giro dell’Emilia, Uran, Henao og Quintana slutter alle i top-11 i monumentet Lombardiet Rundt, Duarte vinder Coppa Sabatini foran Rubiano, Uran vinder Gran Piemonte med Henao og Betancur som nummer fire og fem og Betancur bliver nummer fem i Milano-Torino. I dag ville det ikke være opsigtsvækkende resultater. Men dengang var det noget af et særsyn fra colombiansk side. Og et varsel om det forestående gennembrud på den internationale scene.
Hvor bliver rapporten af?
Men tilbage til Henao-sagen og Team Skys uafhængige undersøgelse. Jo længere tid der går, bliver der selvfølgelig talt mere og mere i krogene om, hvornår pokker Sky da har tænkt sig at offentliggøre rapporten om deres studie, især hvis det havde påvist nogle interessante resultater.
Jeg er selv i løbende dialog med Shane Stokes fra CyclingTips omkring emnet og han beslutter sig i juni 2015 for at undersøge hvad der er sket med sagen, et år efter Sky (og undersøgelsen) i første omgang frikendte Henao. Shane og CyclingTips får det man vel godt kan tillade sig at kalde et ”ikke-svar” fra Dr. Hampton i Sheffield:
“The research around this case has been taken very seriously and we undertook a large amount of complex scientific analysis before giving our recommendation for Sergio to be allowed to return to racing.”
“It’s still our intention to publish the results in the scientific literature. There are many processes to take into account when you write and publish scientific papers and delays of over a year are not unusual in these cases. We hope it can be done as soon as possible.”
Og nu er der så snart gået et år mere, uden at der er offentliggjort noget om studiet fra hverken Universitetet i Sheffield eller Team Skys side.
Henao suspenderes – anden gang
Til gengæld har UCI/CADF åbenbart mistet tålmodigheden – eller også har de fundet flere suspekte blodprøver fra Sergio Henao. I hvert fald har de nu bedt Team Sky forklare Henaos værdier i perioden 2011-2015 og Sky har igen suspenderet colombianeren, mens sagen er i denne fase. Derfor var Henao ikke på startlinjen i gårsdagens Flèche Wallonne, et løb han ellers var blandt favoritterne i.
Det skal blive spændende at se, om Sky på et tidspunkt, nu næsten to år efter de lovede det, har tænkt sig at offentliggøre studierne omkring Henao. Og det skal blive interessant at se, hvordan Skys PR-maskine i givet fald vil forklare, at det åbenbart kun er Sergio Henao og ikke de øvrige colombianere, der også er født i højderne, der har problemer med det biologiske pas.
Sagen er formentlig ikke slut endnu. Men skåret ind til benet, ligner det for mig mere og mere, at Henao har fyret på som han plejer, når han har været hjemme og træne i Colombia, men så er blevet taget med bukserne nede, fordi UCI uden hans viden har fået godkendt laboratoriet i Bogota til også at undersøge blodprøver. Og at Sky så efterfølgende har forsøgt at køre damage control med løfter om uafhængige, meget tekniske og meget komplicerede undersøgelser, som åbenbart er så komplicerede, at det ikke engang er muligt at offentliggøre resultaterne af dem…