Hembo klar til anden runde

I dag offentliggør Claus Hembo, at hans virksomhed Christina Jewelry vender tilbage til cykelsporten, som sponsor for det tyske Team Stuttgart-mandskab. At det bliver Team Stuttgart vil Hembo hverken be- eller afkræfte, men han vil gerne fortælle Veloropa lidt om, hvad det er der får ham og hustruen Christina Hembo til igen at kaste penge efter den sport de ellers forlod i slutningen af 2014. 

Af Kim Plesner

”Der er bare drama og intensitet og alt muligt. Og som holdejer er du ved at skide i bukserne af skræk, når du står ved mållinjen til et cykelløb.”

Det var aldrig kedeligt, senest Hembo prøvede kræfter med cykelsporten. Christina Watches-holdet kørte sin første sæson i 2011, hvor Michael Rasmussen blev lanceret som det store trækplaster i en martyr-rolle, der gav mandskabet et ordentligt skud sympati fra de danske cykelfans. Rasmussen var som bekendt blevet smidt ud af Tour de France, da han i 2007 havde kurs direkte mod sejren. Uretfærdigt mente de fleste med dansk pas. Og det er der mange, der stadig mener.

Claus Hembo kontaktede Michael Rasmussen i sommeren 2010 og senere på året var Rasmussen og Christina Hembo begge med i TV 2’s underholdningsprogram, Vild med Dans. Familien Hembo mente, at ”Kyllingen” fortjente en chance mere i cykelsporten, og rent faktisk var de ekstremt tæt på at få overbevist Bjarne Riis om, at han skulle tage Rasmussen til nåde og give ham en plads på Saxo Bank holdet.

Bump på vejen

Men det endte altså med, at Hembo-parret og Rasmussen etablerede deres eget kontinentalmandskab. Ambitionerne var høje fra starten, målsætningen deltagelse i løb fra den øverste hylde. Men virkeligheden blev en anden. Af flere årsager. Undervejs kom blandt andet den såkaldte USADA-rapport, hvor hele Michael Rasmussens dopingfortid blev optrevlet og Rasmussen for snart tre år siden indrømmede at have taget forbudte stoffer gennem det meste af sin karriere.

Og mens holdet præsterede ganske gode resultater på den internationale scene, var der som oftest ballade herhjemme. Både i forhold til de andre, danske kontinentalmandskaber, men i særdeleshed i forhold til Danmarks Cykle Union (DCU), hvor Jesper Worre sad som direktør. Worre, der i 2007 havde en finger med i spillet, da Michael Rasmussen måtte forlade Tour de France.

”Vi er rigtig glade for, at vi dengang gik ind i cykelsport og vi er rigtig glade for, at vi stoppede igen. Fordi magien var simpelthen væk. Både fordi ethvert sponsorat jo har sin levetid. Men uanset hvad folk siger, så var den primære årsag til at vi stoppede, at vi kunne ikke blive ved med at bruge så mange penge, når den daværende ledelse i DCU havde besluttet sig for, at vi ikke kunne komme med til Post Danmark Rundt. Det gjorde, at det bare blev for udmattende at lægge de ressourcer vi lagde i det, både økonomisk, men også menneskeligt. Til sidst blev det for meget, og så forsvinder magien selvfølgelig hurtigere, end hvis man har det rigtig sjovt,” konstaterer Claus Hembo.

Internationalt perspektiv

Deltagelse i Post Danmark Rundt var på det tidspunkt nærmest altafgørende for Christina Watches og ikke mindst deres co-sponsorer. Firmaet var mere lokalt forankret, end det er i dag, hvor det internationale perspektiv efterhånden er blevet mere og mere fremtrædende.

”Nu starter vi så op igen blandt andet fordi vi bevæger os ind på nye markeder, vi har femdoblet vores omsætning på tre år og har for eksempel 10 ansatte i Italien,” siger Hembo, og uddyber:

”Lige nu er Christina i Oman og for nogle dage siden var hun med udenrigsminister Kristian Jensen i Iran. Så på trods af vores lille størrelse, er vi ekstremt internationalt opererende. Og derfor er det selvfølgelig en god idé at have nogle markedsføringsaktiviteter, der kan aktiveres internationalt. Vi kan således invitere distributører, medarbejdere eller kunder til arrangementer, alt efter i hvilken del af verden vores cykelhold kører løb.”

Value for money

Men en ting er det internationale perspektiv. En anden ting er givetvis, at Claus Hembo altid har øje for en god forretning. Han er trods alt økonomiuddannet i Herning. Og for dem, der ikke hænger sig så meget i cykelsportens til tider blakkede ry, er der, ikke mindst i disse dage, gode muligheder for at få sig et ekstremt billigt sponsorat.

”Jeg synes cykelsport giver helt urimelig meget ’value for money’. I forhold til hvad du får, er det bare enormt fedt. Det undrer mig faktisk at vi har mulighed for at være med. Et cykelhold drevet rigtigt med fokus på sport, men også den kommercielle side af sagen. Det er bare helt utroligt billigt i forhold til alt muligt man kan sammenligne det med,” forklarer Hembo.

”For 80 millioner får du et klistermærke på undersiden af en Formel 1-bil. For samme penge får du et cykelhold, der kan køre med om sejren i både Giro, Tour og Vuelta. Tinkoff har et mindre budget end FC Midtjylland. For mig at se, at FCM i Herning har et større budget end et hold, der konstant er i alle verdens medier, det er helt sort. Det kan formentlig henføres direkte til sportens problematiske image, hvor mange af de store virksomheder siger ’det der, det har vi simpelthen ikke mod på at være en del af’.”

Schumacher, igen

Hvorfor det lige bliver i dag, på en januar-fredag i Herning, at Hembos nye cykelprojekt præsenteres, er måske lidt af en tilfældighed. For processen med at finde et nyt sponsorat indenfor sportsverdenen har været i gang et stykke tid. Og på et tidspunkt så det ud til, at kærligheden skulle kastes på håndbold frem for cykling.

”Vi har holdt øje med de markedsføringsmuligheder der er. Og der er opstået en lang række muligheder mod slutningen af 2015. Ikke mindst fordi cykelsporten har problemer med at skaffe sponsorer. Til sidst opstod der så en mulighed, der var så interessant, at vi sagde, det er da det vi skal igen. Også fordi vi synes, at cykelsporten har været god for vores virksomhed,” fortæller Hembo.

Efter Veloropas oplysninger havde Hembo og den tidligere Christina Watches-rytter, Stefan Schumacher, et møde i Danmark i december måned. Og den dialog handlede om, at Schumacher havde muligheder for at komme ind på Team Stuttgart-mandskabet fra hans hjemegn. Stefan Schumacher er således også med på pressemødet i Herning klokken 14.00 i dag. Alt sammen oplysninger, som Claus Hembo ikke ønsker at forholde sig til, før på pressemødet.

Pressen

Netop pressehåndteringen eller Claus Hembos rolle i medierne, var noget der fik sindene i kog, sidste gang han var en del af cykelsporten. Og det er vist ingen hemmelighed, at Hembo i den grad delte vandene.

”Jeg søger ikke bevidst en rolle i medierne. Men hvis du eller nogen anden ønsker at høre min mening, så står jeg naturligvis til rådighed. Jeg ved godt folk siger, at jeg vil i pressen hele tiden, men det er slet ikke rigtigt. Vi var slet ikke presse-opsøgende. Men pressen opsøgte i høj grad os, fordi de gerne ville høre vores vinkel på nogle ting og sager.”

”Når man er i sport, så må man også være klar over, at man kan pådrage sig noget opmærksomhed fra nogen, der gerne vil høre noget. Og når man siger A må man også sige B. For du har en form for offentligt ansvar, synes jeg, for at være en del af det, du vælger at være med i.”

Anden runde

Claus Hembo er dog også med på, at visse ting måske bør gøres anderledes her i anden omgang.

”Sidste gang begik jeg en stor kommunikationsmæssig fejl. Og det var, at nogen gange kommer der masser af uhyrlige påstande frem. Ting der er helt forkerte, ting der er taget ud af en kontekst og slet ikke passer. Og der gik jeg tit ind på de sociale medier, hvor der kom nogle fordømmende kommentarer, og prøvede at forklare mig. Jeg ville godt prøve rent faktisk at give folk et svar, når nu de interesserede sig for det vi lavede. Men det skulle jeg aldrig have gjort. For når folk kaster sig ud i de der offentlige debatter, så får man oftest bare at vide at man er en idiot, nærmest uanset hvad man forsøger at diskutere. Så det vil jeg ikke gøre en anden gang. Den der helt unuancerede og tåbelige debat, det synes jeg er rigtig, rigtig skidt.”

Om det nye Christina Jewelry mandskab får succes, må tiden vise. Michael Rasmussen er ikke længere en del af projektet, og det er på forhånd svært at vide, hvor stort en dansk vinkel, der kommer på familien Hembos nye eventyr. Licensen er formentlig tysk i 2016. Men det skulle undre mig meget, hvis ikke en af ambitionerne var, at få en ny chance i Post Danmark Rundt.