Hamburger: Italiensk eventyr blev kostbart

Af Kim Plesner

I dag blev det officielt. Christina Watches-Kuma stopper med udgangen af denne sæson. Holdets ejer Claus Hembo mener det hele er Danmarks Cykle Unions skyld. Men den nu tidligere sportsdirektør, Bo Hamburger, peger på, at man også bør kigge indad, i evalueringen af hvad der gik galt.

 

Modspiller frem for medspiller

Hamburger erkender selvfølgelig, at Danmarks Cykle Union (DCU) igennem hele holdets levetid har været en modspiller frem for en medspiller. Men samtidig understreger han, at de tre danske hold, der blev udtaget til Post Danmark i år, var bedre end Christina Watches-Kuma (CWK) og at det stod klart for alle, hvilke udtagelseskriterier der var gældende.

Derfor mener Hamburger, det bliver for unuanceret, at lade den manglende udtagelse stå alene som årsag til, at CWK nu har valgt at kaste håndklædet i ringen.

”Vi går ind allerede sidste år og sætter gang i en foryngelseskur på holdet. Netop den profil, DCU ønskede for at vi kunne komme med i Post Danmark Rundt. Men samtidig var det svært at finde sponsorer, efter Onfone røg væk. Man var fra holdets side lidt sulten for ikke at skulle stå for det hele rent sponsormæssigt. Man skal huske på, at på det tidspunkt havde vi ikke engang en aftale med en cykelsponsor. Så da min gamle værelseskammerat fra Casino-holdet, Alberto Elli, kom med nogle gode ryttere og en del penge, så var det svært at sige nej til som hold,” forklarer Hamburger til Veloropa.

…men italienerne betaler ikke

Det viste sig dog at blive en skæbnesvanger beslutning for det danske cykelhold, da de italienske sponsorer aldrig lagde så meget som en krone i CWK-kassen.

”Det var helt klart en fejl, vi som hold og dermed også jeg selv var med til at begå og en af de ting, jeg har lært mest af i hele tiden hos CWK. Dermed blev der ikke nok fokus på foryngelseskuren. Elli stoppede forholdsvis hurtigt, da pengene ikke begyndte at rulle ind som aftalt i februar og marts. Og så stod jeg pludselig tilbage med det hele, som sportsdirektør.”

Allerede inden de vigtige løb går i gang, oplever holdet altså sin første interne krise og rent sportsligt går det heller ikke efter planen.

”Inden de vigtige løb gik i gang, pådrog Alexander Kamp sig et brækket kraveben. Så der er også nogle helt banale faktorer, som ikke er helt ligegyldige i forhold til, hvordan vores sæson kom til at se ud. Han var umiddelbart vores stærkeste kort på den hjemlige scene, så det gjorde selvfølgelig ikke tingene nemmere,” fortæller Hamburger.

Ondt til værre

Senere gik det fra ondt til værre. En af italienerne, Mattia Gavazzi, får ophævet sin kontrakt, angiveligt fordi han tog en bane kokain i forbindelse med Post Cup løbet på Bornholm. Kort tid efter stopper landsmanden Fortunato Baliani. Så kommer meldingen om, at man for andet år i træk ikke er udtaget til Post Danmark Rundt. Herefter følger sagerne med det to unge danskere Alexander Kamp og Asbjørn Kragh og for nylig kom det frem, at holdets største stjerne, Stefan Schumacher, skifter til CCC Polsat. Inden det altså i dag blev officielt, at holdet lukker ved udgangen af måneden.

”Det er de færreste, der har været neutrale overfor CWK. Det har jeg ikke oplevet. Det har været meget sort/hvidt. Jeg synes dog ikke man kan sige andet, end at holdet var et friskt pust til dansk cykelsport på Continental-niveau,” siger Hamburger, der også sætter stor pris på den kampgejst han oplevede hos CWK.

Stak måske snuden for langt frem

Men hvis Bo Hamburger skal efterrationalisere lidt på det faktum, at CWK trods de store ambitioner og på papiret stærke ryttere, aldrig formåede at nå sine målsætninger, peger han på noget, der skete relativt tidligt i holdets levetid.

”Det er nok langt hen ad vejen sandheden, at hvis man melder for hårdt ud, så er der mange, der gerne vil skyde en ned. Og det tror jeg aldrig har forladt holdet,” siger Hamburger, specielt med henvisning til dengang det blev meldt ud, at det Herning-baserede mandskab ville køre de andre, danske hold midtover.

En udmelding, der siden gjorde, at konkurrenterne ikke ligefrem fik en overdreven lyst til at indgå alliancer med CWK, når de vigtige kvalifikationsløb til Post Danmark Rundt blev afviklet på de hjemlige landeveje.

”Jeg tror i høj grad, at Claus (Hembo) er blevet meget overrasket over, at cykelsporten i hans øjne er mudret til af en masse uskrevne regler i forhold til det erhvervsliv, han er vant til at færdes i. Men i mange henseender er det jo forfriskende, at der kommer nogen udefra, og stiller spørgsmål ved, hvorfor man gør tingene, som man altid har gjort. På den anden side har Claus nok aldrig taget cykelsporten til sig og helt forstået, eller måske nærmere accepteret, de mekanismer, der nu engang gør sig gældende.”

Savner en anden struktur

Om sin egen rolle på holdet og de erfaringer, han overordnet set har gjort sig hos CWK, siger Hamburger:

”Det har været sjovt at prøve kræfter med jobbet som sportsdirektør. Jeg fik en chance for at komme ind i cykelsporten igen. Og det er jeg rigtig glad for. Men det har også været hårdt. Man har så mange kasketter på, så det er svært at gøre en stor indsats på de enkelte områder og man er nok også lidt alene, i hvert fald på de mindre hold. Der er så mange ting, som det kun er en selv, der kan tage sig af. Så man føler lidt man render rundt og slukker ildebrande rundt omkring, frem for at være på forkant med situationen.”

Bo Hamburger regner ikke nødvendigvis med, at den nærmeste fremtid står i cykelsportens tegn.

”Jeg er meget indstillet på at få en karriere i det traditionelle erhvervsliv. Om det så har ingenting eller måske lidt med cykelsporten at gøre, det må de nærmeste par uger vise. Det jeg synes der er hårdt ved at være i cykelsporten, det er den der top-baserede form for styring. Det er op til meget få personer, om cykelholdet kører videre eller ej. Hvis jeg skulle tilbage til cykelsporten skulle det være med en anden struktur, hvor langt flere mennesker har et ejerskab og en følelse af, at det er deres hold,” fastslår Hamburger.