Fransk revolution?

Det har historisk set været kutyme, at de professionelle franske hold satsede på franske ryttere. Det er også sjældent, at franske ryttere søger udenlands for at prøve lykken, dertil er lønningerne generelt for gode hjemme i Frankrig, i forhold til rytternes værdi udenfor landets grænser.

Af Kim Plesner

Selvfølgelig har der været undtagelser. Den mest markante måske Laurent Jalabert, der kun i sine tre første af de i alt 14 sæsoner karrieren varede, kørte på et fransk hold, nemlig Toshiba. Herefter stod den på spanske ONCE og en afslutning med to sæsoner hos danske Team CSC/Tiscali. Jean-Francois Bernards fire år som Indurain-hjælper hos Banesto og de mere aktuelle Julian Alaphilippe hos Quickstep og Pierre Rollands lille flirt med EF Education er andre eksempler.

Udenlandske profiler hos GAN

De to franske World Tour mandskaber, Ag2r og Groupama-FDJ har, ligesom Cofidis, efterhånden åbnet de globale øjne, når der skrives kontrakter og her er omkring en tredjedel af rytterne ikke-franske. Dog stadig med en overvægt fra de fransktalende nabolande Belgien og Schweiz. En tendens som det hedengangne GAN-mandskab vel egentlig startede med profiler som Greg LeMond, Jens Voigt, Bobby Julich, Thor Hushovd, Chris Boardman, m.v.

Det GAN gjorde anderledes var også, at netop mange af profilerne var fra udlandet, hvor man indtil i dag som oftest har set nationale profiler på de franske mandskaber. Romain Bardet og Pierre Latour hos Ag2r. Arnaud Démare og Thibaut Pinot hos Groupama-FDJ, Nacer Bouhanni hos Cofidis, Bryan Coquard hos Vital Concept, Warren Barguil hos Fortuneo og Lilian Calmejane og Sylvain Chavanel hos Direct Energie.

Men måske er der ved at ske noget af en fransk revolution på selve profilfronten i det nuværende transfermarked.

Terpstra til Direct Energie

Hvis vi starter med at tage udgangspunkt i Direct Energie, så er kun en enkelt af holdets i alt 23 ryttere i denne sæson ikke-fransk. Det er den rutinerede Rein Taaramäe fra Estland. Men til den kommende sæson har Direct Energie måske hevet den største kanin af alle op af transferhatten, nemlig Quicksteps hollandske klassikerspecialist, Niki Terpstra.

Terpstra udtalte i forbindelse med offentliggørelsen af skiftet, at han havde fået et tilbud, han ikke kunne afslå. Og Quickstep-bossen Patrick Lefevere bekræftede, at han simpelthen ikke havde råd til at matche tilbuddet fra Direct Energie.

Terpstra var ikke engang den første store kanon, der blev involveret i et skifte til et fransk mandskab. Inden da havde Fortuneo-Samsic meddelt, at Lotto Soudals forsmåede supersprinter, André Greipel, bliver ny profil hos dem i den kommende sæson. Greipel, som blev til overs hos sin belgiske arbejdsgiver, da manager Paul De Geyter kom ombord og gik i gang med et generationsskifte, som i stedet har kørt Caleb Ewan i stilling som Lotto Soudals nye darling i massespurterne.

Cofidis er gået lidt mere stille med dørene indtil videre, men har dog hentet danske Jesper Hansen og belgiske Zico Waeytens ind, mens det fjerde franske Pro-Continental mandskab, Vital Concept, virkelig har oprustet, dog med franske ryttere indtil videre. Pierre Rolland er hentet hjem fra EF Education, den tidligere dobbelte franske mester, Arthur Vichot kommer til fra Groupama-FDJ og bundrutinerede Cyril Gautier fra Ag2r.

Kampen om det vigtige Tour wild-card

Og netop i Vital Concepts oprustning skal man måske finde forklaringen på den megen og overraskende aktivitet på de franske mandskaber her i sensommeren. Holdet startede op i denne sæson, styret af ex-professionelle Jerome Pineau, og med tilgangen fra Bryan Coquard regnede man formentlig med, at et wild-card til årets Tour de France ville ligge i postkassen i foråret.

Men i stedet fik belgiske Wanty-Groupe Gobert et ikke-fransk wild-card og dermed startede oprustningen i virkeligheden frem mod næste sæson. For for de fire franske Pro-Continentalhold er det alfa og omega at være repræsenteret i Tour de France. Og udvælgelsen i år viser, at de ikke kan være sikre på, at arrangøren ASO, kun tænker nationalt, når der uddeles wild-cards.

Samtidig står også irske Aqua Blue Sport overfor en oprustning og måske endda en overtagelse af Veranda's Willems mandskabet, så der er pres på fra flere fronter.

Det skal blive spændende at se, om oprustningen blandt de franske Pro-Continental mandskaber fortsætter og hvordan det får indflydelse på næste års uddeling af Tour wild-cards. Hvem risikerer at blive sorteper?

Küng kører også fransk næste år

Ag2r og Groupama-FDJ er automatisk sikret deltagelse i Tour de France, men alligevel har sidstnævnte stået for et af de mest markante og ganske overraskende indkøb, nemlig den schweiziske tempomaskine Stefan Küng fra BMC.

Du får det fulde overblik over 2019-transfermarkedet i vores overblik med en rangliste over hvilke mandskaber der klarer sig bedst på markedet. Klik her og læs mere.

---

Tak fordi du læste med. Hvis du kunne li' hvad du læste, så kan du støtte Veloropas journalistiske arbejde ved at blive medlem af Veloropa Value. Samtidig får du en række kontante fordele. Klik her og læs mere.