Forskellen på blod-spinning og blod-doping

I mange af de store fodboldklubber i Europa og i amerikansk fodbold, NFL, er det almen praksis at benytte en form for blodtransfusion kaldet blod-spinning, i bestræbelserne på at få skadede spillere så hurtigt som muligt tilbage på banen. 

Men hvad er forskellen på blod-spinning og blod-doping, som vi kender det fra cykelsporten? Og hvorfor er blod-spinning ikke ulovligt, men kun kritisabelt ifølge det internationale dopingagentur, WADA?

Fuentes – symbolet på blod-doping

Den spanske gynækolog Eufemiano Fuentes er nærmest blevet symbolet på blod-doping. I 2006 beslaglagde det spanske politi en stor mængde blodposer i Fuentes’ klinik i Madrid. Poserne indeholdt bl.a. en lang række prominente cykelrytteres blod, der senere skulle injiceres i selvsamme ryttere, for at øge antallet af røde blodlegemer og dermed forbedre præstations- og restitutionsevnen markant hos disse.

Efter Fuentes havde tappet blodet fra rytterne, blev det centrifugeret, for at adskille de røde blodlegemer. Efter tre uger, når kroppen havde gendannet de røde blodlegemer, injicerede man de opbevarede røde blodlegemer ind i kroppen igen, således at antallet af røde blodlegemer steg markant. Jo højere koncentration af røde blodlegemer, jo bedre kan kroppen transportere ilt til musklerne.

I mange tilfælde var det ikke kun det centrifugerede blod, der blev injiceret tilbage i kroppen hos cykelrytterne. Der blev også tilsat en cocktail af forbudte, præstationsfremmende midler som f.eks. EPO.

Tottenham bruger igen blod-spinning

I dagens udgave af Daily Mail kan man læse, at en af verdens bedste fodboldspillere, Tottenhams Gareth Bale, bliver behandlet med blod-spinning for at komme hurtigere tilbage fra sin skade. Bale får tappet en portion blod, som så centrifugeres ned, så der dannes et naturligt væksthormon, som, når det injiceres i kroppen igen, kan gøre skadesbehandlingen op til fem gange mere effektiv. Ved denne proces reduceres antallet af røde blodlegemer rent faktisk – altså modsat blod-doping.

For at denne behandlingsform er lovlig (*se note), er det dog vigtigt, at lægen husker at injicere det centrifugerede blod i en sene og ikke en muskel, med mindre man har en speciel tilladelse til dette. Gøres det i en muskel, er det nemlig – udover at fremskynde helingsprocessen – med til kunstigt at forøge muskelstyrken hos udøveren.

* Denne regel blev ændret i 2011 af WADA. Se artiklen “ADD: Ingen præstationsfremmende effekt ved blod-spinning”

Er blod-spinning ikke præstationsfremmende?

Hvorfor WADA mener, at blodtransfusioner, hvor man øger antallet af røde blodlegemer for at fremme præstationen er ulovlig, mens blodtransfusioner, hvor man øger antallet af væksthormoner for at fremme behandlingen af en skade er lovlig, kan selvfølgelig virke lidt underligt. Men sådan er regelsættet nu engang.

Man kunne jo sagtens argumentere for, at det at få verdens p.t. måske mest eftertragtede fodboldspiller, Gareth Bale, hurtigere tilbage i aktion, er temmelig præstationsfremmende for Tottenham i deres kamp for en plads i næste sæsons Champions League.

WADA har tidligere kritiseret den portugisiske manager José Mourinho, der nu står i spidsen for Real Madrid, for at have anvendt blod-spinning tilbage i 2005, da han var manager hos Chelsea. Mourinho havde taget metoden med sig fra sin tid hos Porto, der sensationelt vandt Champions League i 2004. Tottenhams manager hedder Andres Villas Boas. Han er portugiser og har tidligere været manager for Porto og Chelsea.