Det er ikke ligefrem fordi det er forår man kommer til at tænke på først, hvis man kigger ud af vinduet i disse dage. Ikke desto mindre køres løbet Milano-Sanremo på søndag, og det løb har tilnavnet La Primavera, der slet og ret betyder forår på italiensk.
Vejrudsigt indbyder til dramatisk løb
Herhjemme omtaler man ofte Milano-Sanremo som forårsbebuderen. Tidligere var datoen for årets første klassiker da også noget tættere på 1. april, men i år skydes løbet i gang i Milano på søndag den 17. marts.
Og kigger man på den aktuelle vejrudsigt, siger den faktisk 2-5 grader og risiko for regn, slud og sne i den norditalienske metropol. I målbyen Sanremo ved Middelhavskysten, lyder prognosen på 7-10 grader og regn.
Idet Milano-Sanremo er næsten 300 kilometer langt (298), kan vejret selvfølgelig få en ganske betydelig indflydelse. Dels bliver det alt andet lige (endnu) hårdere med regn og slud, ligesom nedkørslerne fra de afsluttende Poggio og Cipressa stigninger kan blive særdeles farlige, for dem der satser hele butikken.
Udbrud holdt hjem sidste år
En der gjorde det sidste år, var Fabian Cancellara. Vinderen fra 2008 slap sammen med Vincenzo Nibali og Simon Gerrans væk fra feltet på toppen af Poggio-stigningen med omkring seks kilometer til mål. Cancellara tog en føring, der varede stort set hele vejen til målstregen, hvor han blev slået af Gerrans, mens Nibali hverken havde hurtigheden eller kræfterne til en spurt, selvom han havde siddet på hjul hele vejen fra Poggio.
Men sidste år var vejene tørre og solen skinnede på den italienske middelhavsby. Det kommer efter alt at dømme ikke til at ske i år. Alligevel kan man dog godt forvente, at de tre på podiet i sidste års version af Milano-Sanremo, også kommer i fokus i år.
Fabian Cancellara er altid farlig i dette løb. Selvom formen ikke rakte til en sejr på enkeltstarten i det netop overståede Tirreno-Adriatico, så kørte Cancellara næsten på sekundet samme tid som sidste år. Vincenzo Nibali gentog sin samlede sejr i det italienske etapeløb, mens Simon Gerrans måske har fået en smule dårligere start på sæsonen end sidste år, hvor han blev australsk mester og vandt Tour Down Under sammenlagt. I år måtte han ”nøjes” med at vinde kongeetapen til Old Willunga Hill.
Sagan den største favorit
Hvis ikke Gerrans har benene til at forsvare titlen, kan Orica-GreenEDGE også spille et andet kort, nemlig Matt Goss. Vinderen fra 2011 har en frisk etapesejr fra Tirreno-Adriatico, hvor han blandt andet snød supersprinterne Mark Cavendish og Andre Greipel på løbets anden etape.
Sidste år kørte Nibali på hold med Peter Sagan hos Liquigas. Sagan lå og bakkede af for de tre forreste sidste år, men i mellemtiden er Nibali som bekendt skiftet til Astana, mens Sagan nu er kaptajn hos Cannondale i Milano-Sanremo. Og Sagan er ubetinget den allerstørste favorit i løbet. Han har vist forrygende form i sæsonstarten, senest med to yderst solide etapesejre i Tirreno-Adriatico. Og så har han vinderen af Strade Bianche, Moreno Moser, ved sin side.
Hos Omega Pharma-Quickstep burde man finde to af bejlerne til sejren i årets første klassiker. Nemlig de hurtige og holdbare Tom Boonen og Mark Cavendish. Men begge to har meldt ud, at det ikke er et løb de umiddelbart satser på. Om der er tale om bluff finder vi selvfølgelig først ud af på søndag. Men er det ikke tilfældet, har OPQS en farlig outsider i Sylvain Chavanel, som viste strålende form i Paris-Nice med en etapesejr.
Outsideren Hushovd
Og så skal man nok ikke glemme Tordenguden. Norske Thor Hushovd fik smadret stort set hele sin 2012-sæson på grund af en virus-infektion. Men nu er han tilbage og i god form fra starten af sæsonen. Det er allerede blevet til en etapesejr i Tour du Haut Var og så var det værd at bemærke, at Hushovd sluttede på niendepladsen på den vanvittige og meget kuperede sjette etape i Tirreno-Adriatico.
Her blev han lige nøjagtig slået af Jürgen Roelandts fra Lotto-Belisol, som på en god dag også kan hive et godt resultat i land i Milano-Sanremo, hvis ikke Andre Greipel klarer den med over Cipressa og Poggio. Derudover finder man farlige outsidere i de formstærke Mauro Santambrogio fra Vini Fantini og Andrey Amador fra Movistar.
John Degenkolb fra Argos Shimano blev nummer fem sidste år, men døjer i disse dage med en mindre skade. Så måske det er en god idé at holde et vågent øje med Simon Geschke i stedet. Det skal man formentlig også med vinderen af Het Volk, Luca Paolini fra Katusha, som ligeledes har givet nordmanden Alexander Kristoff en fri rolle.
Saxo-Tinkoff satser på Bennati og Breschel
Hos danske Saxo-Tinkoff sætter man sit lid til nyindkøbte Daniele Bennati, som sidste år kørte sig ind på en 10. plads. Sportsdirektør Fabrizio Guidi nævner også Matti Breschel som en potentiel vinder. Men selvom Veloropa håber på et stort resultat fra Matti, så tror vi måske ikke rigtig det bliver i Sanremo. Sammen med Michael Mørkøv og Jonas Aaen udgør Breschel de danske islæt på holdet, mens Lars Bak er med hos Lotto-Belisol.
FDJ stiller til start med hurtige Arnaud Demaré – som også er løbets yngste med sine 21 år – samt formstærke Yoann Offredo og Arthur Vichot, der vandt Tour du Haut Var sammenlagt. Blanco har vinderen af Tour Down Under, Tom-Jelte Slagter på holdkortet, mens Hushovd hos BMC er omgivet af stærke navne som Greg van Avermaet og verdensmesteren Philippe Gilbert.
Endnu en nordmand, Edvald Boasson Hagen, er Team Skys bedste kort. Hos schweiziske IAM Cycling sætter man sin lid til Heinrich Haussler, men har også altid farlige Martin Elmiger med. Veteranerne Filippo Pozzato og Alessandro Petacchi udgør de største trusler fra Lampres side, mens Thomas Voeckler og Tyler Farrar er kaptajner hos henholdsvis Europcar og Garmin.
Hvis man skal prøve at konvertere det til de sædvanlige stjerner, kommer det til at se nogenlunde således ud – med udgangspunkt i, at Cavendish og Boonen ikke bluffer (derfor er de udeladt).
***** (5 stjerner)
Peter Sagan
**** (4 stjerner)
Thor Hushovd, Jürgen Roelandts, Sylvain Chavanel, Heinrich Haussler
*** (3 stjerner)
Philippe Gilbert, Matt Goss, Luca Paolini, Mauro Santambrogio, Edvald Boasson-Hagen
** (2 stjerner)
Daniele Bennati, Alessandro Petacchi, Vincenzo Nibali, Simon Geschke
* (1 stjerne)
Fabian Cancellara, Andrey Amador, Tom-Jelte Slagter, Filippo Pozzato