Flower Power Abdou

Den tidligere så karismatiske topsprinter, Djamoulidine Abdoujaparov, ønsker at etablere sit eget, professionelle cykelhold. Det skal baseres på “peace & love”, men ellers er det sparsomt med oplysningerne. Veloropa har i et sjældent interview med “Abdou” forsøgt at komme hans ambitioner lidt nærmere. Om det er lykkedes, er vi faktisk lidt i tvivl om… 

Af Kim Plesner

En af de drivende kræfter bag Abdoujaparovs nye projekt, Cycling Project One, er katten Ninna. Et af forbillederne er kampsportslegenden Bruce Lee og det nye hold skal ikke nødvendigvis kun bestå af ryttere fra jorden, men også gerne fra månen. Hvordan fred, kærlighed og cykelsporten kan smelte sammen i fremtiden, må vi vente med at få svaret på. Men dette interview giver måske en fornemmelse af projektets konkrete muligheder – eller mangel på samme.

Hvorfor ønsker du egentlig at lave et nyt, professionelt cykelhold?

“Jeg elsker cykling, hele det globale cykel cirkus og jeg er en mand med både en vision og en mission.”

Du beskriver cykelsporten som et cirkus. Hvorfor denne sammenligning med et cirkus?

“Professionelle cykelryttere rejser fra løb til løb, fra sted til sted. For at optræde som artister på deres cykler. Landevejen er deres cirkusmanege.”

I din aktive karriere var du kendt som ”Terroristen fra Tashkent/The Tashkent Terror” og du havde en meget utraditionel stil i massespurterne. Hvad tager du med fra din egen karriere til det nye projekt?

Medier og fans har gennem tiderne fundet på forskellige øgenavne, lige fra Tashkent Terror til Flowerdine Powerjaparov. Men mine venner kalder mig bare Abdou. Jeg bruger mine erfaringer fra min aktive karriere til at sprede kærlighed til alle medlemmer af mit kommende hold.”

Vil dit nye hold også komme til at bestå af talenter fra dit hjemland Uzbekistan?

“Vi vil lede efter talenter fra hele verden. Eller alle verdenerne, skulle jeg måske sige. Jeg mener, hvis vi kunne finde et talent på månen eller i udkanten af galaksen, så ville vi også tilbyde ham vores støtte.”

Hvordan etablerer man et østeuropæisk hold? Det lader til man skal have de rette forbindelser og masser af penge, som Vinokourov, Makarov og Tinkov?

Jeg ønsker at skabe et hold på et fundament af kreative hjerner og venner. Du ved, vi er alle blevet født og vi skal alle dø. Alt ind imellem er kreativitet.”

Du siger, at dit hold skal promovere kærlighed og fred. Hvordan kan et cykelhold det?

Vi har en masse gode idéer, men dem vil vi først præsentere overfor vores potentielle samarbejdspartnere og sponsorer. Men på et senere tidspunkt, vil du finde ud af, hvordan vi vil eksponere kærlighed og fred.”

Hvem er dine favorit-ryttere i dagens professionelle felt? Hvis du kunne skrive kontrakt med én specifik rytter, hvem skulle det så være?

“Jeg kan godt lide ryttere, der underholder tilskuerne med aggressiv kørsel og interessante angreb. I øjeblikket overvejer jeg ikke konkrete ryttere. Ikke før jeg har haft mulighed for at tale med vores potentielle finansielle partnere.”

Hvem betragtede du som din værste rival i din aktive karriere? Og hvem respekterede du mest?

“Den værste rival er dig selv. Når dit træningsprogram siger seks timer på cyklen om dagen og det regner og er koldt. Eller når du ryger hårdt i asfalten, men er nødt til at starte forfra med genoptræning. Det er i disse øjeblikke, at du møder din værste rival.”

“Jeg kan godt lide mennesker med karaktér, mennesker der formår at udtrykke sig selv og har tiltro til sig selv. Ryttere, der ikke bare går ud og kopierer andre. Det at vinde cykelløb giver dig succes. En stærk karaktér giver respekt.”

Hvad bliver din egen rolle på dit nye cykelhold?

“Jeg skal være holdejer. Jeg er broen, der forbinder vores ryttere og medarbejdere, der kommer fra forskellige dele af verden. Mine rødder ligger i Centralasien, en del af verden, der forbinder øst og vest. Min fornemmeste opgave bliver at samle de forskellige kulturer. Og så vil jeg selvfølgelig videregive mine erfaringer som sprinter og cykelrytter til fremtidens generation.”

I materialet, der beskriver dit nye hold, citerer du Bruce Lee. Er du en stor Bruce Lee-fan? Og i givet fald hvorfor?

“Bruce Lee er kendt som en skuespiller og en martial arts mester. Men han var også en stor filosof. Vi bruger hans visdom og ånd i bestræbelserne på at skabe vores nye cykelhold.”

Hvilken nuværende rytter minder mest om dig selv, da du var aktiv?

“Jeg vil helst ikke sammenligne nogen rytter med mig selv, for vi er alle individualister. Men jeg kan bedst lide de ryttere, der ikke kun præsterer godt på landevejen, men også har noget vigtigt på hjertet. Ikke kun om cykelsporten, men også om andre ting om livet og vores planet.”

Hvad betragter du som den største sejr i din karriere?

“Alle sejre tæller. Men den første sejr efter man er kommet tilbage efter et alvorligt styrt, er meget vigtig.”

Hvor bor du nu? Har du familie og børn?

“Jeg rejser meget over hele jorden. Jeg betragter mig selv som kosmopolit. Når jeg ikke rejser, bor jeg i det nordlige Italien, tæt ved Gardasøen. Min familie er hele verden og jeg betragter alle mennesker som mine brødre og søstre. Mine børn er de unge ryttere, der fremover skal køre for mit cykelhold.”