“Well, let’s not start sucking each others dicks quite yet,” som Winston Wolf så poetisk udtrykker det i filmen Pulp Fiction. Men hvis der er hold i Tyler Hamiltons seneste anklager mod Bjarne Riis, så kan den danske holdejer være på vej tilbage i det dopingmæssige stormvejr, han efterhånden kender alt for godt.
De fleste kan huske, at Tyler Hamilton kørte på det danske Team CSC i 2002 og 2003. Det var i de gode gamle dage, hvor Mader og Leth fortalte røverhistorier på TV 2, Kropsterapeuten Ole Kåre Føli gik rundt og sang hvad der nu faldt ham ind, Jægersoldaten B.S. Christiansen sørgede for, at journalisterne ikke kom for tæt på og Tyler Hamilton kaldte sin chef for Be-Djarne og i øvrigt var ligeglad med, om han brækkede et kraveben eller to.
Nu udgiver Hamilton så i september måned en selvbiografi, hvor han lægger alle kortene på bordet i forhold til, hvad han ellers har oplevet i sin professionelle cykelkarriere.
Det hele tog pludselig en dansk drejning
Og skal man tro Hamilton, så er det ikke småting. Hovedsageligt drejer historierne sig om perioden på US Postal, hvor amerikaneren var fra 1995 til 2001, blandt andet sammen med Lance Armstrong. Men der er i følge New York Daily News, som allerede har læst et eksemplar af bogen “The Secret Race”, også mindst en passage i bogen, med speciel interesse for det danske cykelsports publikum.
“Hamilton also writes that after he left the USPS team to join another squad, his team director, Bjarne Riis, introduced him to Madrid doctor Eufemiano Fuentes.”
Absolut en temmelig voldsom anklage fra Hamiltons side, og Bjarne Riis har da også allerede taget klar afstand fra beskyldningerne overfor Ritzaus Bureau.
“Jeg kan fuldstændig klart afvise, at det skulle være tilfældet. Det er simpelt hen ikke sandt. Jeg kender ikke Fuentes, jeg har aldrig nogensinde mødt ham.”
Hamiltons manglende troværdighed kan redde Riis
Tyler Hamilton blev som bekendt testet positiv for bloddoping, og siden viste det sig, at han også var en del af Operacion Puerto skandalen. Hamiltons troværdighed har dog ved flere tilfælde lidt alvorlige knæk, da han i første omgang nægtede ethvert kendskab til dopinganklagerne, med nogle ret spøjse undskyldninger, der blandt andet inkluderede hans hund “Tugboat” og en ufødt tvillingebror…
Så det der i denne sag taler til Bjarne Riis’ fordel, og det den tidligere Tour-vinder helt sikkert vil hænge sin hat på, er Hamiltons manglende troværdighed. Ikke mindst fordi det ret beset også er det eneste ved sagen, der taler til danskerens fordel.
Hamilton var klient hos Eufemiano Fuentes i årene 2002-2004, altså i en periode på tre år, hvor han de to af årene kørte hos Riis og Team CSC. Den spanske avis El Pais har tidligere fremlagt beviser for, at Hamilton var blevet bloddopet hos Fuentes i forbindelse med sin sejr i Liège-Bastogne-Liège i 2003 for Team CSC. Men amerikaneren blev først testet positiv i 2004, da han var skiftet fra Team CSC til Phonak.
Hamilton, Basso, Schleck, Jaksche…
Så selvom det altså ligger klart, at Hamilton begyndte at frekventere Fuentes da han skiftede til CSC og Riis, så betyder det selvfølgelig ikke nødvendigvis, at det var Riis, som introducerede ham for Fuentes. Det kan selvfølgelig bare være et påfaldende sammentræf.
En anden af Bjarne Riis’ ryttere, Ivan Basso, der kom til det danske mandskab fra starten af 2005-sæsonen, blev året efter dopingdømt for sin involvering i Operacion Puerto og sit samarbejde med Fuentes. Det betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis, at Bjarne Riis, som var personlig træner for Basso i de år, havde noget med Fuentes at gøre. Det kan selvfølgelig bare være et påfaldende sammentræf.
En af Ivan Bassos holdkammerater, og en af de øvrige stjerner hos Team CSC, Fränk Schleck, indrømmede i 2008 at have overført 7.000 Euros til en bankkonto tilhørende Eufemiano Fuentes. Schleck klarede dengang paragrafferne ved at forklare, at overførslen var betaling for et træningsprogram. I dette års Tour de France blev Fränk Schleck som bekendt testet positiv for doping. At Fränk Schleck overførte penge til Fuentes, da han var på Team CSC, betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis, at det var noget Riis kendte til. Det kan selvfølgelig bare være et påfaldende sammentræf.
En anden tidligere Team CSC-rytter, tyske Jörg Jaksche, udtalte ifølge en afhøringsrapport fra 2007, at Bjarne Riis var vel vidende om det omfattende dopingmisbrug på Team CSC, og at Jaksche efter drøftelser med Bjarne Riis tog kortison og var dopet med epo, da han i 2004 vandt Paris-Nice. Hans anklager ligger altså helt i tråd med dem, Tyler Hamilton nu bringer på banen i sin nye bog. Det betyder selvfølgelig ikke nødvendigvis at Riis vidste at der var doping på Team CSC. Det kan selvfølgelig bare være et påfaldende sammentræf.
Hvad er Hamiltons motiv?
Udover, at så mange ryttere, der har været i forbindelse med Bjarne Riis, enten er blevet taget for doping, har indrømmet doping eller er blevet sat i forbindelse med Eufemiano Fuentes, så synes jeg det jeg savner allermest, for at kunne affærdige Tyler Hamiltons seneste anklager som nonsens fra en utroværdig mand, er noget så simpelt som et motiv.
Mig bekendt har der aldrig været den store “beef” mellem Riis og Hamilton, hverken da de utroværdige sørøverhistorier fra Hamiltons side blev fremlagt, eller i forbindelse med Hamiltons anklager mod US Postal og Lance Armstrong. Så Tyler Hamilton har ikke nogen logisk grund til at være sur på Riis eller på anden måde være indebrændt over noget, danskeren skulle have gjort mod ham.
Jeg tvivler også stærkt på, at Hamiltons bog bliver solgt i mange flere eksemplarer, fordi der nu også er lidt guf for læserne i Danmark. Langt det meste af bogen – og artiklen i New York Daily News – handler trods alt om US Postal og Lance Armstrong, og det danske bogmarked udgør så forsvindende lille en del af det samlede marked.
Men hvis Hamiltons motiv hverken er hævn eller dollars, så er det jo teoretisk set muligt, at manden simpelthen bare fortæller sandheden?
Hvor meget kan Riis holde til?
Jeg ved af gode grunde ikke om man overhovedet kan stole på det, Hamilton skriver i sin bog. Jeg har naturligvis heller ingen anelse om, hvorvidt det var Bjarne Riis eller en anden, der introducerede Tyler Hamilton for Eufemiano Fuentes. Men det er spørgsmålet, hvor mange påfaldende sammentræf Bjarne Riis kan tåle, før hans egen troværdighed lider det afgørende knæk?