En Ørn med stækkede vinger?

Mens de danske tabloid medier er i gang med at latterliggøre ”vodkaklovnen” Oleg Tinkov, kan udfaldet af magtkampen mellem de to store egoer meget vel blive, at den russiske rigmand trækker det længste strå, uanset om Bjarne Riis vender tilbage til holdet eller ej. 

Af Kim Plesner

Gå aldrig tilbage til en fuser

Selvom Oleg Tinkov til tider kan minde om et sandt festfyrværkeri, så har hans fornuftsægteskab med Bjarne Riis udviklet sig til noget af en fuser. Alligevel må det betragtes som ret sandsynligt, at den i øjeblikket suspenderede Riis tvinges tilbage i armene på den excentriske russer.

I går genså jeg Niels Christian Jungs film ”Riis – forfra”. Og igen lagde jeg mærke til en helt bestemt passage i filmen. Tilbage i efteråret 2013, i perioden efter Tinkov var stoppet som sponsor, men inden han senere købte holdet, sagde Riis’ hustru Anne Dorthe Tanderup om bruddet:

”De to skulle bare skilles”

Det blev dog til en forsoning i forbindelse med Tinkovs holdovertagelse i december samme år, og lige nu befinder det skrøbelige parforhold sig vel i det man kan kalde en separationsfase. Men intet tyder rent faktisk på, at Tanderups utvetydige håb om skilsmisse ligger lige for døren.

De fire hovedaktører

Kigger man således på udmeldingerne fra de fire hovedaktører i Tinkov/Riis-konflikten, er der efter min mening langt større muligheder for endnu en overfladisk forsoning, end det modsatte. Lad os gennemgå aktørerne én efter én:

Tinkoff-Saxo

Har bekræftet suspenderingen, men udsendte en meget blødt formuleret og nærmest intetsigende pressemeddelelse, der langt fra indikerede hverken ønske eller ultimativt krav om et Riis-exit.

Desuden lader det til, at selvom ønsket måtte være der fra Oleg Tinkovs side, så er der så mange juridiske og kontraktmæssige forhindringer for en fyring af Riis, at muligheden slet ikke er til stede, med mindre der indgås et forlig mellem de to parter.

Saxo Bank

Og netop Lars Seiers udmelding i går om, at han ønsker at mægle mellem de to parter, taler stærkt imod et forlig om et Riis-exit. Snarere det modsatte. Seier og Saxo Bank har altid bakket 100% op om Riis, men de har også et sponsorat at tage hensyn til og det har de, ifølge Seiers udmeldinger, tænkt sig at opfylde i hele 2015 uanset om Bjarne Riis er en del af holdet eller ej.

Hvis Saxo Bank havde en såkaldt escape klausul i deres sponsorat eller de mente, Riis var helt uden skyld i den nuværende konflikt, så ville de formentlig have taget den danske team managers parti langt mere ensidigt, end tilfældet er nu.

Som nævnt i min analyse i går, så er der en relativ udbredt utilfredshed med Riis’ håndtering af sit øverste, sportslige ansvar på cykelholdet. En utilfredshed som Lars Seier og Saxo Bank ikke kan være uvidende om, da de jo efter eget udsagn har været i dialog med både Riis og Tinkov og desuden som mangeårig hovedsponsor er tæt på holdet.

Bjarne Riis

Riis har som den eneste forholdt sig helt tavs under hele konflikten. Det gør han formentlig klogt i, da han så holder alle muligheder åbne og ikke maler sig op i et hjørne, som også kan risikere at give blottelser, rent juridisk.

Saxo Banks udmelding lægger dog et kæmpe stort pres på Bjarne Riis for at komme tilbage til holdet i stedet for at forlade det midt i sæsonen. Den danske bank og specielt Lars Seier, har altid bakket Riis op i tykt og tyndt, så hvis de ønsker en forsoning af hensyn til deres sponsorat, så kan Riis næsten ikke være andet bekendt, end at imødekomme det ønske.

Alberto Contador

Den spanske guldfugl har i princippet kun sagt, at ”Riis betyder meget for ham”. De to har gensidig respekt – i modsætning til deres respektive forhold til Oleg Tinkov. Og Contador har måske endda en klausul i sin kontrakt, der giver ham mulighed for at skifte hold, såfremt Bjarne Riis ikke længere er en del af Tinkoff-Saxo.

Men klausul eller ej. En sådan vil være fuldstændig værdiløs før efter denne sæson. For hvor skulle Alberto Contador dog smutte hen i marts måned? For det første kan han slet ikke skifte til et andet World Tour mandskab før ”transfervinduet” åbner til august (jf. Petacchis skifte til Omega Pharma-Quickstep). For det andet tvivler jeg på, at der står nogen klar med så fed en løncheck, som Contador oppebærer hos Tinkoff-Saxo.

Ny forsoning

Nu er det jo cykelsport og det er Bjarne Riis og Oleg Tinkov vi har med at gøre, så man skal selvfølgelig være forsigtig med at drage for mange endegyldige konklusioner. Men lige nu tyder det altså mere på en ny forsoning mellem de to store egoer end det modsatte.

Og hvorfor skulle Riis så være svækket, hvis han kommer tilbage efter sin suspendering? Hvorfor er det ikke Tinkov, der er svækket, hvis han ”bliver nødt til” at tage Riis tilbage? Min personlige vurdering er, at Riis for at komme tilbage er nødt til at love både Saxo Bank og Oleg Tinkov en forbedret indsats på sit arbejdsområde.

Idet Oleg Tinkov ikke direkte har udtrykt ønske om en fyring, så står man – i tilfælde af en eventuel forsoning – tilbage med, at Bjarne Riis har været sendt en tur i ”skammekrogen” og er kommet tilbage igen, fordi han i et eller andet omfang har lovet en eller anden form for bod og bedring. Desuden befinder Riis sig med relativ stor sandsynlighed også i en situation, hvor han egentlig gerne bare vil give Oleg fingeren, men ikke kan, på grund af de omstændigheder jeg har skitseret i denne artikel.

Så måske sidder Riis allerede i sportsdirektørbilen når Peter Sagan om halvanden uge begynder endnu et angreb på den monument-sejr hans CV sukker efter. Flandern Rundt og Paris-Roubaix står for døren. Det vil i hvert fald være vigtigt for holdet med lidt ro på bagsmækken inden de store forårsklassikere og Giro d’Italia.

Men hvor mange forsoninger kan det ustabile forhold mellem Oleg Tinkov og Bjarne Riis mon efterhånden bære? Og hvor meget skal der til, før Riis simpelthen ikke gider mere?