Drømmen om den store Giro-Tour double

Marco Pantani var den seneste, der gjorde det. Det var helt tilbage i 1998. Ivan Basso gjorde forsøget i 2006, men mislykkedes. Til næste år vil Alberto Contador så prøve at vinde verdens to største cykelløb, Giro d’Italia og Tour de France, i samme sæson. 

Oleg Tinkov drømmer om Grand Slam

Og Contadors holdejer Oleg Tinkov drømmer (naturligvis) endnu større. Den russiske rigmand, der angiveligt er god for lidt over otte milliarder danske kroner, har tilbudt Contador, Chris Froome, Nairo Quintana og Vincenzo Nibali en million Euros til deling, hvis de stiller op i alle tre Grand Tours i 2015.

Lad os med det samme slå fast, at det kommer ikke til at ske. I hvert fald ikke i 2015. Tanken om at lade de største navne dyste i de største løb, er selvfølgelig både logisk og lokkende. Men i forhold til den nuværende løbskalender og længden på en Grand Tour, er det ikke fysisk muligt at konkurrere om sejren i alle tre løb. Uanset hvem man er.

Hvis vi nu bare leger med tanken, så ville de fire nævnte stjerner være helt uden chance for at gøre sig gældende i Vuelta a España, efter først at have prøvet kræfter med både Giro d’Italia og Tour de France. Og hvis ikke den samme rytter har mulighed for at lave en ægte Grand Slam (alle tre Grand Tours i samme sæson), ryger hele fidusen ved konceptet selvfølgelig.

Adam Hansen har vist, at det ikke er noget problem at gennemføre tre Grand Tours i træk. Ja, australieren har såmænd kørt 10 af dem i streg nu. Problemet er at være med fremme i toppen af klassementet i dem alle tre. Endda i blot to af dem, som historikken tydeligt viser.

Ændringer kræves

De seneste fem sæsoner har kun fire personer formået at køre top-20 i Giro d’Italia og Tour de France samme år. Tre af disse fire var i 2010 (Alexandre Vinokourov, Carlos Sastre og John Gadret), mens Pierre Rolland med sin fjerdeplads i Giroen og 11. plads i Tour de France i år, faktisk er den rytter, der er kommet tættest på en Giro-Tour double i nyere tid.

Alberto Contador forsøgte også i 2011 at lave Giro-Tour doublen. Han vandt Giroen, men blev “kun” nummer fem i Tour de France. Senere blev begge resultater officielt slettet af UCI på grund af Contadors Clenbuterol-sag fra 2010.

Hvis de store ryttere skulle have mulighed for at konkurrere i alle tre Grand Tours ville det formentlig kræve, at løbenes længde blev reduceret fra de nuværende tre uger til f.eks. to uger. En idé som Vuelta a España allerede flirter med. Men som man nok ville få mere end svært ved at få Tour de France til at gå med til. Løsningen kunne være, at Giro og Vuelta er på to uger, mens man fastholder Touren på tre uger.

En anden vigtig parameter er UCI-kalenderen. Lige nu er der kun en måned mellem løbene. Man kunne selvfølgelig vinde to uger ved at reducere Giroen og Vueltaen. Men spørgsmålet er, om det er nok? Alternativt skal Giroen rykkes til tidligere på året og Vueltaen til senere på året. Her er det nok Vueltaen, der må gå forrest. For i forvejen har Giro d’Italia arrangørerne svært ved at komme op i de høje bjerge allerede i maj måned. I år var der ballade på Stelvio-etapen og sidste år måtte man aflyse flere af stigningerne på grund af sne.

Samtidig med drømmen om at få de store ryttere med i de store løb, har UCI en ambition om, at de enkelte ryttere maksimalt må køre et vist antal løbsdage om året. Skal disse to ting kombineres, kan arrangørerne af de mindre og mellemstore løb næsten ikke undgå at blive sorteper. For hvis de store stjerner bruger deres kvote af løbsdage nærmest blot ved at deltage i de tre Grand Tours, ja så siger det sig selv, at så er der ikke meget til overs til de øvrige løb i kalenderen.

Fysisk og logistisk kunne det formentlig godt blive muligt med de skitserede ændringer. Cykelsporten er dog meget konservativ, så det ville ikke blive uden sværdslag at få tingene gennemført, hvis det overhovedet lader sig gøre – hvilket jeg ærlig talt tvivler meget på, så længe den professionelle cykelsport er underlagt UCI.

Hvem samler handsken op?

Men tilbage til Giro-Tour doublen, som Contador og Tinkov altså i første omgang har kastet handsken til. Spørgsmålet er så, om der i det hele taget kommer nogen og samler den op?

Nairo Quintana har allerede meldt ud, at han ikke kører Giro d’Italia næste år, men satser 100% på Tour de France. Quintana plejer da også at skulle bruge et par måneder oppe i bjergene, hjemme i Boyaca-provinsen i Colombia, når han skal forberede sig til en Grand Tour. Så en måned mellem Giroen og Touren virker ikke som noget for ham.

Chris Froome sagde, at årets Vuelta var den første forberedelse frem mod Tour de France 2015, hvor han i den grad brænder for at vinde titlen tilbage fra Vincenzo Nibali. Froome går meget videnskabeligt og teknisk til værks, når han skal forberede sig til en stor præstation. Historien har vist, at han ikke formår at have for mange bolde i luften, men er bedst, når hele sæsonen lægges an på ét stort mål, som f.eks. Tour de France 2013.

Vincenzo Nibali havde i første omgang overladt Giro-kaptajnrollen til sin unge landsmand, Fabio Aru, som sluttede på en fornem tredjeplads i årets Giro d’Italia. Nibali ville i stedet fokusere 100% på et titelforsvar i Tour de France. Men her er der dog den lille mulighed, som Aru også åbnede op for, i forbindelse med mandagens præsentation af Giro-ruten, at både han og Nibali kører Giroen.

I den forbindelse skal man selvfølgelig tænke på de to rytteres italienske oprindelse, der måske kan spille ind i sæsonplanlægningen. Men som Froome, har Nibali vist at han er bedst til at fokusere på et enkelt mål i sæsonen. Som vi så det i 2013 i Giroen og i år i Tour de France, hvor ingen rigtig regnede med Hajen fra Messina, da han havde kørt forfærdeligt i foråret.

Alberto Contador har allerede meldt ud, at han kører både Giro og Tour. Contador har aldrig været bange for at satse hele butikken. Det ligger i hans natur som cykelrytter. I modsætning til Froome kører han mere på mavefornemmelse og instinkt. Det vinder han nogen gange flotte sejre på, og andre gange giver det selvfølgelig bagslag.

Skjult dagsorden?

Men der kan efter min mening også være en anden, skjult dagsorden fra Contador og Tinkovs side, når de begynder at byde op til Giro-Tour dans. Som jeg har beskrevet ovenfor, så er Contador klart den rytter, der vil have lettest ved at skulle forberede sig til både Giro d’Italia og Tour de France. Mens de øvrige stjerner har det bedste med at fokusere på et enkelt mål.

Med andre ord, så ville Contador alt andet lige være bedre stillet i Tour de France, hvis han kunne lokke sine værste konkurrenter til også at brænde lidt krudt af i Giroen. Og når alt kommer til alt, så er det vigtigste for både Contador, Oleg Tinkov og holdets sponsorer, at vinde Tour de France. Noget som den spanske stjerne ikke er lykkes med, siden han i 2011 kom under vingerne hos Bjarne Riis.

Uanset hvor mange der går efter en Giro-Tour double til næste år, må vi håbe på, at den ikke ligesom de to seneste gange nogen har forsøgt det, hiver en kæmpeskandale med sig i cykelsporten. Da Marco Pantani i 1998 vandt doublen, var det i forbindelse med Festina-skandalen, mens Ivan Bassos doubleforsøg i 2006 blev forpurret af Operacion Puerto-skandalen…