De mange aspekter af Leinders-sagen

I den forgangne uge blev den belgiske læge Geert Leinders idømt karantæne på livstid af de amerikanske anti-doping myndigheder USADA. En speget sag, der trækker tråde i alle mulige retninger. Og paradoksalt nok, var Leinders slet ikke til stede ved den høring, han selv efterspurgte. 

Rasmussen-fejlen

Når man nærlæser den 42-sider lange rapport fra USADA, støder man på en række interessante ting. Ud fra et dansk perspektiv er det selvfølgelig Michael Rasmussens rolle i sagen, der umiddelbart er mest iøjnefaldende. Og, som tidligere nævnt på Veloropa, så kunne man nemt foranlediges til at tro, at Rasmussen i forbindelse med den nye rapport, havde indrømmet dopingmisbrug mens han kørte på Christina Watches. Men det er altså en fejl fra USADA’s side.

Øverst på side 8 i rapporten står der således:

”Michael Rasmussen provided sworn testimony on behalf of USADA pursuant to a cooperation agreement he entered into on January 25, 2013. In that agreement, Mr. Rasmussen admitted to using banned performance enhancing substances and methods, including EPO, testosterone, blood transfusions and cortisone from 1998 to the date of the agreement.”

Med andre ord. Rasmussen skulle have afgivet et vidneudsagn, hvori han indrømmer dopingmisbrug helt frem til 25. januar 2013. Men både Michael Rasmussen og Anti Doping Danmark bekræfter overfor Veloropa, at der er tale om en fejl. Rasmussen har således kun indrømmet doping frem til og med 2010, som det også fremgår af hans karantænedom fra Anti Doping Danmark.

Er vi der ikke snart?

Netop Anti Doping Danmark fik med Leinders-rapporten et tiltrængt pusterum fra de efterhånden mange kritiske spørgsmål om, hvorvidt de overhovedet havde fået noget ud af, at nedsætte Michael Rasmussens karantæne fra otte til to år – og om, hvornår den længe ventede ADD-rapport mon kommer. Med Rasmussen i en central rolle i Leinders-sagen, kan Anti Doping Danmark bedre forsvare, at det gav mening, at nedsætte Michael Rasmussens straf.

Og den meget omtalte ADD-rapport skulle efter Veloropas oplysninger nu være i sin allersidste fase. Det skal den selvfølgelig også være, såfremt Anti Doping Danmark skal nå at offentliggøre den inden deres direktør, Lone Hansen, i næste måned tiltræder som ny direktør hos Team Danmark.

En anden interessant observation fra rapporten er, at ikke blot Michael Rasmussen og Levi Leipheimer, som også var en del af USADA’s Lance Armstrong-rapport, men også den tidligere Rabobank og Team home Jack & Jones-rytter, Danny Nelissen, samt fire andre, indtil videre anonyme Rabobank-ryttere, har afgivet belastende vidneudsagn mod Geert Leinders. Dette skete i forbindelse med de hollandske anti-doping myndigheders undersøgelser i 2013.

Team Skys åbenbaring

Det tegner selvfølgelig et billede af, at det ikke ligefrem var nogen hemmelighed i cykelmiljøet, at Leinders havde beskidte fingre. Det kom dog åbenbart som en overraskelse for Team Sky, der i 2010 noget kontroversielt valge at tilknytte Geert Leinders på freelance-basis, inden man i 2012 stoppede samarbejdet. I betragtning af, at man i samme periode havde den tidligere Rabobank-rytter, rutinerede Juan-Antonio Flecha, på kontrakt, virker Skys påståede uvidenhed endnu mere påfaldende.

Som en talsmand for Team Sky sagde til Cyclingnews tidligere på måneden (se om du kan undgå at trække på smilebåndet, mens du læser det):

”Although nothing improper happened during his time at Team Sky we have acknowledged many times that it was a mistake to hire him. We would never have done so had we had any suspicions or knowledge of his past.”

Doktor Zorzoli

Udover livstidskarantænen til Geert Leinders, fik den nye USADA-rapport og Michael Rasmussens vidneudsagn den konsekvens, at UCI efterfølgende valgte at suspendere unionens såkaldte videnskabelige rådgiver, doktor Mario Zorzoli. Rasmussens anklager mod Zorzoli er ikke nye, da de også fremgik af bogen Gul Feber.

Derfor var det ganske overraskende, at den nye UCI-præsident Brian Cookson ikke viste Zorzoli døren, da han, i forbindelse med sin tiltræden, lavede en omfattende udrensning blandt medarbejderne. Ikke mindst fordi italieneren allerede tilbage i 2006 også var suspenderet, og først kom ombord igen efter en intern undersøgelse. Men mon ikke Cookson gerne ville have en officiel rapport, før han tog officielle skridt overfor Zorzoli?

Hørings-farcen

Det mest farceagtige man støder på, når man læser Leinders-rapporten, er uden tvivl det spil, der kørte mellem USADA på den ene side og Geert Leinders og hans belgiske advokater, på den anden. Det foregik nogenlunde således:

Den 8. juli 2013 informerer USADA Leinders om, at der bliver åbnet en formel sag mod ham. Leinders’ advokater anerkender, at de har modtaget USADA’s brev og at Leinders tidligere havde arbejdet for et hollandsk cykelhold, men under belgisk licens.

Få dage senere sender USADA et nyt brev, hvor de skriver, at de anbefaler en livstidskarantæne til Leinders, baseret på de omfattende vidneudsagn i sagen om Leinders’ involvering med præstationsfremmende midler. Men at Leinders har ret til en høring, hvor han kan forsvare sig mod anklagerne. Advokaterne svarer, at Geert Leinders ønsker at udfordre den anbefalede karantæne ved en høring.

Den 24. februar 2014 udpeger USADA et panel og høringen fastsættes til den 3. april 2014. Men dagen før høringen skal finde sted, modtager USADA et brev fra Leinders’ advokater, der forklarer, at de slet ikke har mandat til at repræsentere Geert Leinders i USA. Og de kræver derfor, at USADA sender en personlig invitation til Leinders.

Det får USADA til at spørge advokaten om, hvorvidt Leinders fortsat ønsker en høring eller om han ønsker at trække den anmodning tilbage. Hertil svarer advokaten, at det kan han jo ikke svare på, da Geert Leinders ikke har givet ham mandat til at repræsentere ham i en sag, der foregår i USA.

Advokaten foreslår, at USADA i stedet kontakter Leinders direkte. Men USADA fortsætter med at sende dokumenterne til hans advokat og beder dem videresende dem til Leinders. Det kommer der dog ikke noget godt ud af, da advokaten ikke føler sig forpligtet til at videresende papirerne, da de ikke formelt repræsenterer Leinders i den konkrete sag.

Det af USADA udpegede panel vælger dog alligevel at gennemføre en høring og den bliver gennemført i Washington DC den 12. august 2014, uden deltagelse af hverken Geert Leinders eller hans advokater. Panelet konkluderer, at høringen kan gennemføres, fordi både Leinders og hans advokatfirma jo i første omgang bekræftede, at de rent faktisk ønskede høringen.

Panelet gennemgik de mange vidneudsagn og besluttede herefter at stadfæste USADA’s anbefaling om en livstidskarantæne.

Leinders: Jeg er uskyldig

Overfor den hollandske TV-station NOS, sagde Geert Leinders, at på trods af USADA’s rapport og livstidskarantæne, så betragter han sig selv som uskyldig. Og i øvrigt vil karantænen efter hans mening ikke få nogen indflydelse, da han allerede besluttede sig for at stoppe som holdlæge i cykling, da han forlod Team Sky.

Leinders’ advokat sagde i samme forbindelse, at han endnu ikke vidste, om de ville anke dommen.

Du finder hele USADA-rapporten om Geert Leinders ved at klikke her