Dansen om EBH

Ifølge General Manager Stefano Feltrin forhandler de stadig. Men så sent som i weekenden tydede det på, at forhandlingerne stødte på grund, da Tinkoff-Saxos holdejer Oleg Tinkov på twitter langede voldsomt ud efter Edvald Boasson Hagen. Så måske er nordmanden i gang med at brænde Tinkov af, som Riis brændte Boasson Hagen af i starten af karrieren.

Den 13. august bekræftede Edvald Boasson Hagen overfor norske Procycling, at han forlader Team Sky når kontrakten udløber ved årets udgang. Mange regnede med, at turen ville gå til Tinkoff-Saxo. Og i dag bekræfter Stefano Feltrin altså overfor Cyclingnews, at der fortsat er forhandlinger i gang med Boasson Hagens agent, Birger Hungerholdt.

Forhandlinger man ellers troede var endt i en blindgyde, da Oleg Tinkov lørdag, for gud ved hvilken gang, gik Twitter-amok. Og selvom han ikke nævnte Edvald Boasson-Hagen direkte, er der nok ingen tvivl om, at det er ham, det handlede om.

 

Og…

 

Læser man mellem linjerne, føler Oleg Tinkov sig åbenlyst forsmået og mener ikke Edvald Boasson Hagen har opført sig professionelt i forhandlingerne. Det vender vi tilbage til senere. Bare med omvendt fortegn.

Dertil kommer så nogle ret vilde beskyldninger om uregelmæssigheder i det biologiske pas – formentlig derfor han ikke har sat navn på…

De to tweets satte samtidig gang i en ophedet debat mellem Tinkov og stort set samtlige norske cykelsportsfans. Det hele endte med, at Tinkov svinede en af dem på groveste vis, ved at referere til tragedien på Utøya.

 

Men tilbage til det, det handler om…

Nu kan der selvfølgelig være mange årsager til det, hvis Edvald Boasson Hagen beslutter sig for ikke at køre på Tinkoff-Saxo. En af dem er formentlig, at holdet netop har skrevet kontrakt med Peter Sagan. Dermed risikerer Boasson Hagen at havne i samme situation, som er han er endt i hos Team Sky. Nemlig at han er gået fra at blive betragtet som et af de største talenter i cykelsporten til for det meste at køre som hjælperytter.

Riis ringer ikke tilbage

Men lad os skrue tiden tilbage til 2006. Her skete der nemlig noget mellem Edvald Boasson Hagen og Bjarne Riis, der måske kan have haft indflydelse på, at nordmanden ikke har opført sig så professionelt, som Oleg Tinkov åbenbart kunne have ønsket sig, i de aktuelle forhandlinger.

Allerede i sin første sæson hos det norske continental mandskab Maxbo Bianchi, fik Boasson Hagen sit gennembrud. Han vandt blandt andet tre etaper i Tour de l’Avenir (ungdommens Tour de France). I alt blev det til otte sejre i sæsonen og nordmændene var helt vilde. Det her var ikke blot en talentfuld cykelrytter. Det var måske den nye Eddy Merckx, der havde vist sig på de europæiske landeveje?

Efter 2006-sæsonens afslutning var Edvald Boasson Hagen en særdeles eftertragtet herre. Men hans agent kontaktede i flere omgange Bjarne Riis, da den talentfulde rytter havde et specifikt ønske om at lave en forhåndskontrakt med Team CSC. Fordi han gerne ville debutere som professionel der fra og med 2008-sæsonen.

Riis havde som bekendt haft en forfærdelig sæson og var under et voldsomt pres, efter Ivan Bassos udelukkelse fra Tour de France på grund af Operacion Puerto affæren. Så måske var det fordi han havde nok at se til, at han gennem næsten et halvt år aldrig ringede tilbage til Boasson Hagens agent. Set i forhold til talentets størrelse, virker det dog underligt, at Riis ikke lige havde fem minutter i kalenderen.

Men sådan skulle det altså ikke gå. Og til slut var tålmodigheden brugt op hos Edvald Boasson Hagen. Hans agent stod tilbage med den følelse, som Oleg Tinkov gav udtryk for i weekenden. Han følte sig forsmået og var helt sikkert ikke af den overbevisning, at Bjarne Riis havde opført sig professionelt. Og i starten af 2007 skrev nordmanden så i stedet under på en forhåndsaftale med Telekom, som i løbet af sæsonen skiftede navn til HTC Highroad.

Op og ned

Det år fortsatte Boasson Hagen sine fremgange. Han blev den mest vindende rytter af alle med sine 15 sejre for Maxbo Bianchi (efter at Alessandro Petacchi fik frataget nogle af sine sejre pga. dopingkarantæne).

Og i sin blot anden sæson som professionel vandt Edvald Boasson Hagen semiklassikeren Gent-Wevelgem samt Tour of Britain, Eneco Tour og en etapesejr i Giroen. Mens han i 2011, den anden sæson hos Team Sky, gentog sejren i Eneco Tour, vandt World Tour-løbet Vattenfall Cyclassics i Hamburg og to etaper i Tour de France.

Men herefter er det så småt gået nedad bakke for EBH. Og siden han vandt 3. etape af Dauphiné i juni måned sidste år, er en tredjeplads i årets Het Volk det eneste nævneværdige resultat for den nu 27-årige nordmand.

Den rette hylde

Han skal nok få en god kontrakt med et ambitiøst mandskab. Det er der ingen tvivl om. Men spørgsmålet er nok nærmere om Boasson Hagen finder den rette hylde og om han dér kan indfri de store forventninger, der fortsat er til ham. Ikke mindst fra norsk side. Eller om han – trods en række rigtig fine resultater tidligere i karrieren – ender som lidt af et uforløst talent?

Ja, det virker måske lidt hårdt med sådan et prædikat på en rytter, der trods alt har vundet nogle store sejre. Men der er immervæk også et langt stykke vej fra at være ”den nye Eddy Merckx” til at stå som 27-årig med en sæson stort set uden resultater.

Personlig tror jeg ikke det vil være det rette valg for EBH at skrive med Tinkoff-Saxo. Dertil er risikoen som nævnt for stor for, at han kommer til at stå i skyggen af Peter Sagan. Men at Oleg Tinkov har svinet nogen til på twitter, er som bekendt ingen garanti for, at russeren aldrig skal arbejde sammen med vedkommende.

Det viser historikken med Alberto Contador.