Tirsdag udstedte det amerikanske antidoping agentur, USADA, livsvarige karantæner til lægerne Michele Ferrari og Luis Garcia del Moral samt Jose “Pepe” Marti, der ikke er uddannet læge, men ofte i medierne betegnes som sådan.
“Pepe var ikke holdlæge. Han gik under betegnelsen “holdtræner”, men i virkeligheden forsynede han os bare med stoffer, da jeg var hos US Postal. Jeg købte f.eks. væksthormoner af ham,” har den tidligere cykelrytter Floyd Landis forklaret.
Efter US Postal fortsatte Pepe Marti hos Discovery Channel og Astana, hvor han arbejde tæt sammen med den nuværende Saxo Bank Tinkoff Bank kaptajn, Alberto Contador. Repræsentanter for Contador har tidligere bekræftet samarbejdet med Pepe Marti, men samtidig oplyst, at det ophørte i 2010.
Hvorfor lige de tre og hvem er de?
USADA har givet de tre personer karantæne, fordi de hverken har villet medvirke til en høring eller har anket de anklager, som USADA tidligere har fremsat mod dem i den såkaldte Lance Armstrong sag. Karantænen gælder for al olympisk idræt og sportsgrene, der rent antidopingmæssigt hører under WADA, det internationale antidoping agentur.
Michele Ferrari har tidligere været i søgelyset for sit samarbejde med en række prominente cykelryttere, heriblandt Lance Armstrong og senest Filippo Pozzato. Ligesom hans landsmand og sidestykke, Luigi Cecchini, der blandt andet arbejdede med Bjarne Riis, har Ferrari og hans tilknyttede ryttere altid forsvaret sig med, at italieneren kun var deres personlige træner og ikke dopinglæge.
Luis Garcia del Moral stod for bloddoping af sportsudøvere fra sin klinik i Valencia. Naturligvis ikke kun cykelryttere, men som så ofte før, har medierne kun blik for cykelsporten og skyklapper på i forhold til andre sportsgrene. Del Moral har således angiveligt arbejdet sammen med bl.a. tennisspillerne Sara Errani, Dinara Safina, David Ferrer, Igor Andreev, María Kirilenko, Anabel Medina og Marat Safin.
Pepe Marti pushede dopingstoffer til rytterne på US Postal, Discovery Channel og Astana. Udover Armstrong og Contador er disse ryttere bl.a. David Zabriskie, George Hincapie, Levi Leipheimer og Christian Vande Velde. Alle med en fortid hos US Postal. De fire har ifølge den hollandske avis De Telegraaf slået en handel af med USADA om, at de slipper for eller får nedsat deres karantæne, mod at indrømme organiseret doping hos US Postal mandskabet.
Lance Armstrong og Johan Bruyneel står – sammen med endnu en læge – stadig under anklage fra USADA, men har fået fem dages udsættelse, fordi de enten har forsøgt at anke sagen, eller er gået med til at deltage i en høring.
Armstrong har i første omgang fået afslag på at lægge sag an mod USADA, da dommeren mente, der var tale om et PR-stunt. Men tirsdag har Armstrongs advokater igen forsøgt at få stoppet sagen.
Sagens hovedpersoner spredt over flere mandskaber
Ser man på de involverede ryttere og sportsdirektører, kan man konstatere, at hovedpersonerne i USADA-sagen nu er spredt ud over mange af de store mandskaber i det nuværende professionelle felt.
Johan Bruyneel er Team Manager for Radioshack Nissan Trek holdet, som også Lance Armstrong har aktier i. Det luxembourgske mandskab har desuden Andreas Klōden på holdkortet.
Klōden var også aktiv på Astana sammen med Armstrong, Bruyneel og Contador. Astana er også involveret i den seneste dopingskandale i Tour de France med Cofidis-rytteren, Rémy Di Gregorio, som sidste år kørte for Astana.
Contador er nu kaptajn hos Saxo Bank Tinkoff Bank, og afsoner for tiden en toårig dopingkarantæne for brug af Clenbuterol, inden han til august vender tilbage til det danske mandskab.
Levi Leipheimer er med i Tour de France for Omega Pharma-QuickStep. Leipheimer blev i 1996 afsløret i brugen af Efedrin, da han vandt det amerikanske kriterium mesterskab.
Christian Vande Velde og David Zabriskie er med i Tour de France for Garmin-Sharp, hvis Team Manager, Jonathan Vaughters, kørte for US Postal i sæsonerne 1998-1999.
George Hincapie er med i Tour de France for BMC, der har amerikaneren Jim Ochowicz som en af bagmændene. Ochowicz var ifølge Floyd Landis bindeleddet mellem Armstrong og den tidligere UCI præsident, Hein Verbruggen, som angiveligt holdt hånden over Lance Armstrong ved flere tilfælde i forbindelse med dopingsager.
En anden bagmand hos BMC er den schweiziske rigmand, Andy Rihs, som sammen med en tredje BMC-topfigur, John Lelangue, stod bag Phonak mandskabet, hvor både Floyd Landis og Tyler Hamilton blev taget for doping.
I 2011 blev den tidligere Discovery Channel-rytter Matt White fyret som sportsdirektør hos Garmin-mandskabet. Angiveligt fordi det kom frem, at han i 2009 havde henvist holdets rytter, Trent Lowe, til Luis Garcia del Moral. White er nu sportsdirektør for det nystartede Orica GreenEdge mandskab.
Hvor stopper det?
Det er svært at se, hvor sagen stopper, hvis andre end USADA vælger at dykke ned i fortiden. Men det er der nu nok ikke. Som flere andre medier tidligere har påpeget, så er næste problem, såfremt Armstrong bliver frataget sine sejre: Hvem skal vi så hylde som vindere af Tour de France? Ivan Basso? Jan Ullrich?
Jeg tvivler dog stadig på, at USADA får skovlen under Lance Armstrong. De har stadig kun påstande mod Armstrongs egne påstande om det modsatte, mens Armstrong har USADA’s eget redskab, et utal af negative dopingprøver, på sin side. Så hvis USADA lykkes med at få dømt Armstrong, underminerer de faktisk samtidig deres eget grundlag for at bedømme om en sportsudøver har taget doping eller ej.