Boonen/Terpstra-rivaliseringen – Etixx-Quicksteps achilleshæl?

Fabian Cancellaras sportsdirektør, Dirk Demol, mener der foregår en intern rivalisering mellem Tom Boonen og Niki Terpstra hos Etixx-Quickstep, og at denne rivalisering kan blive til konkurrenternes fordel i forårsklassikerne. 

Af Kim Plesner

Det er Treks rutinerede sportsdirektør Dirk Demol, der er fremme med spekulationerne i dag i det belgiske medie Sporza. Og måske der er noget om snakken?

I hvert fald er det påfaldende, at Tom Boonen efterfølgende lagde vægt på to ting, da han kritiserede holdets taktik:

1) Tom Boonen anfægtede taktikken, at Etixx-Quickstep angiveligt ville have én rytter alene til mål i stedet for at tro på, man (Boonen) kunne slå Stannard i spurten.

2) Tom Boonen mente, at Niki Terpstra dummede sig i spurten, da han efter Boonens mening åbnede den for tidligt.

Modsætninger mødes

34-årige Tom Boonen er og har længe været belgiernes helt store stjerne. Trods tidligere problemer med stoffer og trafikuheld, er han det cykeltossede lands folkelige darling. Ikke kun indenfor cykelsport, men i sport, generelt. Også selvom der efterhånden er blevet længere og længere mellem resultaterne. Udover sejren i Kuurne-Bruxelles-Kuurne sidste år, har Boonen således ikke været på podiet i et brostensløb, siden han for tre år siden vandt stort set alt, hvad der kunne vindes i foråret.

30-årige Niki Terpstra er derimod den lidt sære, egoistiske hollænder, som efter sigende har det svært med de fleste. Og efter sejren i Paris-Roubaix sidste år samt i det hele taget imponerende præstationer i forårsklassikerne (Sejr i Dwars door Vlaanderen, 2’er i E3 Harelbeke, 4’er i Tre dage ved Panne, 6’er i Flandern Rundt og i år altså 2’er i De Omloop), ville det være underligt, hvis ikke Boonen fornemmer en pusten i nakken fra holdkammeraten.

Også på landevejen er de helt forskellige typer. Udover, at de begge to altså er fantastiske cykelryttere. Men hvor Boonen helst vil holde det hele relativt samlet, fordi han er en af de hurtigste af de holdbare afsluttere, så skal Terpstra afsted solo, typisk omkring 5-kilometer mærket, som nærmest er blevet hans varemærke.

Umiddelbart perfekt for Etixx-Quickstep sådan at have to taktiske kort på hånden? Men det mener Dirk Demol, sportsdirektør for Fabian Cancellara hos Trek, ikke.

Intern rivalisering

”Den interne rivalisering mellem Boonen og Terpstra, kan meget vel blive en fordel for os,” fortæller Dirk Demol til Sporza. ”Glem ikke, at Stybar også er særdeles ambitiøs. Min erfaring siger mig, at har man for mange kandidater til sejren på samme hold, kan det let give bagslag. Jeg vil hellere arbejde med én kaptajn på holdet, hvor de andre ryttere så kender deres plads i hierarkiet.”

Og sådan skal Demol selvfølgelig sige. For det er præcis situationen hos Trek, hvor Fabian Cancellara er den ubetingede leder i forårsklassikerne.

Cancellara var ikke med i De Omloop. Han så i stedet finalen på TV, mens han talte i telefon med Demol. Og de observationer de to – udover Boonen/Terpstra-rivaliseringen – gjorde var, at Etixx-Quickstep så virkelig stærke ud, men også Sky viste tænder som hold. At Sep Vanmarcke tydeligvis er i superform og at Tom Boonen er god, men han skal ifølge Demol og Cancellara være endnu bedre, hvis han skal have en chance i Flandern Rundt og Paris-Roubaix.

Dirk Demol har tidligere arbejdet med Tom Boonen, da denne var U/23-rytter og han var også sportsdirektør hos Quickstep, da Stijn Devolder vandt Flandern Rundt i 2008 og 2009. Demol selv vandt Paris-Roubaix i 1988 efter at have siddet i udbrud i 222 kilometer, hvilket er rekord for klassikernes dronning.

Vinderen har altid ret

Etixx-Quickstep fik hurtigt revanche for De Omloop, da holdet søndag, i skikkelse af Mark Cavendish, vandt Kuurne-Bruxelles-Kuurne. Og selvom Demol måtte have en pointe, så er det måske generelt svært at kritisere et hold, der allerede har vundet 12 løb i denne sæson, hvilket er tilfældet med Etixx-Quickstep. På trods af miseren i De Omloop. Trek har til sammenligning vundet tre. Og vinderen har i sidste ende som bekendt altid ret.

Det skal derfor blive spændende at se, hvem der kommer bedst ud af klassikersæsonen. Der er i hvert fald lagt op til rivalisering. Ikke kun internt på Etixx-Quickstep.