Beyond reasonable doubt

For dem, der ikke orker at læse sig igennem den lange rapport fra USADA, kommer her et ultra kort resumé. Fokus er rettet på de nye oplysninger rapporten bringer til torvs omkring Lance Armstrong, og derfor frasorteret udsagn fra Tyler Hamilton, Frankie og Betsy Andreu samt Floyd Landis. 

Oplysningerne er sorteret kronologisk, men lad mig starte med et udsagn, der går på tværs af årstallene. Jonathan Vaughters og David Zabriskie fortæller uafhængigt af hinanden, at Johan Bruyneel stort set altid vidste, hvornår holdet ville få besøg af antidopingmyndighederne. Ofte helt op til en dag før.

1999

En række af Lance Armstrongs tidligere holdkammerater bekræfter, at US Postal-holdlægerne i Tour de France fremstillede en tilbagedateret lægeerklæring, da Armstrong testede positiv for cortison. Rapporten indikerer, at samtlige personer indenfor cykelsporten vidste, at det var en falsk lægeerklæring, men at “dem der betød noget” (læs: UCI) accepterede den.

2000

George Hincapie fortæller, at han sendte en sms til Armstrong om, at dopingkontrollanterne var på vej, fordi han vidste Armstrong lige havde dopet sig med testosteron under et spansk etapeløb. Armstrong udgik derfor af løbet, for ikke at risikere at blive testet positiv.

De franske myndigheder indleder en sag, fordi de har fundet stoffet Actovegin blandt US Postals affald. Armstrong lader som om han aldrig har hørt om stoffet, og der bliver fabrikeret en forklaring om, at det bruges til en af holdets ryttere, der lider af astma. George Hincapie, Christian Vande Velde og Jonathan Vaughters skyder dog denne forklaring ned, og forklarer at stoffet blev brugt som præstationsfremmende.

2001

I følge George Hincapie præsenterer Armstrong og Johan Bruyneel den italienske dopinglæge Michele Ferrari på en træningslejr forud for 2001-sæsonen. Bruyneel forklarede Hincapie, at han skulle betale 15.000 dollars for at følge Ferraris program.

Christian Vande Velde forklarer, at Armstrong brugte øgenavnet “Schumi” om Ferrari, med henvisning til den tyske Formel 1-kører, Michael Schumacher, der på det tidspunkt kørte for Ferrari.

George Hincapie fortæller, at han fik bloddoping af Ferrari i perioden 2001 til 2006 og at han var vidende om, at Armstrong i perioden 2001-2005 anvendte bloddoping.

Dr Martial Saugy, leder af dopinglaboratoriet i Lausanne bekræfter, at tests fra Schweiz Rundt 2001 viste spor af EPO og at UCI fortalte ham, at mindst en af disse prøver var fra Lance Armstrong. En repræsentant fra UCI’s “medical comission” henvendte sig til Martial Saugy, og sagde at der ikke var nogen mulighed for, at Armstrong tog EPO. Armstrong var i mellemtiden fløjet til UCI sammen med Johan Bruyneel for at donere minimum 100.000 dollars. Dette er bekræftet af UCI’s nuværende præsident Pat McQuaid.

2002

USADA har kopi af en bankoverførsel på 150.000 dollars fra Armstrong til Ferrari.

Christian Vande Velde fortæller hvordan Armstrong mod slutningen af 2002 truede med at opsige Vande Veldes kontrakt, hvis ikke han begyndte at følge Ferraris dopingprogram. Mødet foregik i Armstrongs lejlighed i Girona, Spanien, hvor Vande Velde og en lang række andre ryttere også boede.

2003

USADA har kopi af en bankoverførsel på 475.000 dollars fra Armstrong til Ferrari.

2004

USADA har kopi af en bankoverførsel på 100.000 dollars fra Armstrong til Ferrari.

Levi Leipheimer, David Zabriskie og George Hincapie bekræfter en historie om, at US Postal-rytterne fik blodtransfusion i holdbussen efter en etape i Tour de France.

2005

George Hincapie fortæller, at Armstrong gav ham EPO inden Tour de France i 2005 i Nice, Frankrig.

George Hincapie fortæller, at Johan Bruyneel efter Tour de France 2005 bad ham fjerne alle dopingstoffer fra Armstrongs lejlighed i Girona.

George Hincapie, Tom Danielson og Levi Leipheimer bekræfter, at Armstrong stadig brugte Ferrari i 2005, selvom den italienske læge blev dømt i oktober 2004, og Armstrong siden har nægtet at have haft et samarbejde med ham. Senest via talsmand Mark Fabiani i 2010.

USADA har kopi af en bankoverførsel på 100.000 dollars fra Armstrong til Ferrari.

Ifølge Levi Leipheimer introducerede Armstrong ham til Ferrari på en træningslejr på Tenerife, hvorefter Leipheimer begyndte at følge Ferraris dopingprogram.

Armstrong og hans manager Bill Stapleton udtaler under ed, i forbindelse med den såkaldte SCA-sag, at Armstrong ikke efter oktober 2004 har haft nogen relationer til Ferrari.

2006

Tom Danielson fortæller, at Johan Bruyneel anbefalede ham at tage til byen Puigcerda når han skulle tage EPO, da det var dér Armstrong gemte sig for antidoping myndighederne.

2009

Levi Leipheimer oplyser, at Armstrong fortalte ham, at han stadig samarbejder med Ferrari via en mellemmand.

De italienske myndigheder har forsynet USADA med e-mail korrespondancer mellem Armstrong og Michele Ferraris søn, Stefano Ferrari, der beviser, at Armstrong stadig fik råd og vejledninger af “Schumi”.

2010

George Hincapie fortæller, at Armstrong forsøgte at overtale ham til at blive i Europa og ikke møde op, da USADA indkaldte ham til afhøring.

Jonathan Vaughters fortæller, at Armstrong flere gange har ringet til direktøren for Slipstream Sports (firmaet bag Garmin-Sharp holdet), og forsøgt at få ham til at fjerne Vaughters fra cykelholdets ledelse.

2011

Levi Leipheimer fortæller, at Johan Bruyneel truede ham da han kørte for Radioshack, fordi han havde vidnet mod Armstrong i 2010. Han fik at vide, at han ikke ville få forlænget sin aftale med Radioshack på grund af dette.

2012

Levi Leipheimer fortæller, at Armstrong truede hans kone ved at sende hende intimiderende SMS’er, blandt andet mens Leipheimer kørte Tour de France 2012 og altså efter han havde vidnet mod Armstrong.