Astana på vej ud i kulden?

Det var noget af en bombe, den franske sportsavis L’Equipe smed fredag morgen. Ifølge deres oplysninger har UCI torsdag bedt licens kommissionen om at fratage Astana deres World Tour licens. Nu er der så formentlig lagt op til et spændende juridisk tovtrækkeri i de kommende uger. 

Af Kim Plesner

L’Equipe mener at vide, at den rapport som ISSUL (Institute of Sports Science of the University of Lausanne) har udarbejdet for UCI er så skudsikker, at den internationale union ikke risikerer et selvmål, når Astana med al sandsynlighed anker sagen til den internationale sportsdomstol CAS. For det var som bekendt hvad der skete senest UCI forsøgte at udelukke et hold fra det gode selskab.

Op til 2013-sæsonen udstedte UCI’s licens kommission således ikke en World Tour licens til det russiske Katusha mandskab. Men holdet ankede til CAS og fik medhold. Dengang forsøgte UCI at udelukke Katusha på baggrund af de etiske krav, som holdene skal leve op til for at få en licens. Det samme gør man nu. Men altså med langt tungere skyts, hvis man skal tro L’Equipe.

Nu skal licens kommissionen i løbet af de kommende dage mødes for at afgøre, om man vil følge UCI’s opfordring og udelukke Astana fra World Touren. Sker dette vil Astana med 99,9% sikkerhed anke afgørelsen til CAS, som så forhåbentlig ikke er lige så længe om at komme med en afgørelse, som i Roman Kreuziger sagen, der stadig kører på ubestemt tid.

Mulige konsekvenser?

Såfremt CAS vælger at stadfæste licens kommissionens dom, bliver Astana (og dermed også danske Jakob Fuglsang) altså udelukket fra World Touren. Men det betyder ikke, at holdet automatisk er udelukket fra alle de attraktive løb i kalenderen. I givet fald skal det jo blive interessant at se, om Tour de France vægter det højest at have den forsvarende mester med i løbet, i skikkelse af Astanas Vincenzo Nibali, eller man prioriterer at “stå sammen” med UCI og CAS i et klart signal om, at man ikke vil acceptere doping.

Den kan i princippet gå begge veje. Men man skal huske på, at Tour-arrangørerne, ASO, tidligere har måttet smide Astanas team manager Alexandre Vinokourov på porten, da han i 2007 blev taget for bloddoping. Og året efter nægtede man Astana at komme med i Touren, selvom de havde den forsvarende mester, Alberto Contador, på holdet.

Så sagen er langt fra slut. Og det er lige nu svært at spå om såvel udvikling som konsekvenser. Men alene det at UCI nu forsøger at udelukke Astana, tyder på de har yderst belastende materiale om holdet, måske ikke kun i forbindelse med de fem positive dopingprøver i efteråret 2014, men også den for nyligt offentliggjorte Padova-rapport?

* (UCI har senere fredag bekræftet, at man har anmodet licenskommissionen om at fratage Astana deres World Tour licens og at oplysninger fra Padova-rapporten har været medvirkende til deres beslutning.)