World Cup abstinenser

Efter UCI for lidt mere end 10 år siden besluttede sig for at afskaffe den såkaldte World Cup, er sæsonen år for år blevet mere og mere skævvredet. Nu sidder man – groft sagt – efterhånden bare og venter på VM og Il Lombardia, når først Tour de France er overstået. 

Af Kim Plesner

Jeg kan huske jeg første gang fik den der sensommer-blues ovenpå Tour de France, da jeg var ansat hos Team CSC. Jeg tror det var i 2005-sæsonen, året efter World Cup’en var blevet nedlagt. Traditionen tro havde holdet stået for en imponerende afslutningsfest på Champs-Elysées, og da man kom tilbage fra den efterfølgende ferie, var det virkelig svært at svinge sig op til resten af sæsonen. Jeg talte med Johnny Weltz om fænomenet, og han sagde, at sådan havde han det også hvert år.

Reduceret til en parentes

Da World Cup’en stadig eksisterede var der trods alt ofte en ganske stor spænding om udfaldet blandt all-round rytterne, som nu efterhånden må nøjes med at boltre sig i forårsklassikerne, mens al fokus ellers er på de tre Grand Tours og klassementsstjernerne. Dengang betød løb som Clasica San Sebastian, Meisterschaft von Zürich, Paris-Tours og Il Lombardia virkelig noget.

Nu er disse løb, udover sidstnævnte, italienske monument, reduceret til en parentes – i bedste fald. Meisterschaft von Zürich eksisterer slet ikke mere og Paris-Tours er ikke længere en del af World Touren. UCI’s verdensrangliste er der ikke nogen, der rigtig bekymrer sig om. Der mangler i mine øjne i den grad en løbsserie, som kan give all-round rytterne den hyldest de fortjener og skabe en mere balanceret cykelsæson, end vi er vidne til i dag.

En rytter som Peter Sagan er en mega-stjerne og en fantastisk cykelrytter. Men han kommer aldrig til at vinde en Grand Tour og lige nu har vi ikke en løbsserie, der kan hylde hans slags. I stedet kommer debatten til at handle om, hvorvidt han har for mange andenpladser på Grand Tour etaperne.

Skævvridning

Og kalenderen er blevet fuldstændig skævvredet. Klassementsrytterne har enten Giro d’Italia eller Tour de France som sæsonmål. Og dem, der så ikke er alt for trætte, kører også Vueltaen. Men det er ikke et mål i sig selv, det er et tilvalg, såfremt formen tillader det. Udover Samuel Sanchez og Caja Rural mandskabet, er det de færreste, der stiller sig op ved sæsonstarten og siger: ”Vueltaen? Det er lige mig i år!”

Forårsklassikerne derimod lever i bedste velgående, og selv ikke-monumenter som Gent-Wevelgem, Fleche Wallonne og Amstel Gold Race har langt større bevågenhed end efterårets største løb, Il Lombardia. Derefter kommer Giroen og så de store etapeløb Dauphiné og Schweiz Rundt, som optakt til kulminationen for de fleste: Tour de France. Men de fleste kan sige sig selv, at en kulmination midt i en i forvejen ikke ret lang sæson, slet ikke er optimalt.

Og mens man i globaliseringens navn har haft størst fokus på at udvide sæsonen med løb i Asien og Australien – hvilket i princippet er helt fint – så har man måske glemt selve fundamentet, den klassiske cykelsæson i Europa, eller i hvert fald halvdelen af den. De seneste to sæsoner har Vueltaen endda været beriget af god ruteplanlægning og et stærkt deltagerfelt, men vi skal kun et par sæsoner tilbage for at finde Chris Horner farcen.

Hvis den relativt nystiftede organisation Velon CC nogensinde kommer længere end til at vise on-bike cameras, hvilket man godt kan tvivle på, så var her måske et problem, der var værd at adressere? Eller også er det bare mig, der har World Cup abstinenser og drømmer mig tilbage til tiden, hvor typer som Kelly, Fondriest, Bartoli, Rolf og Bettini lå og kæmpede om World Cup trøjen sæsonen igennem?