Tendens eller tilfældigheder?

I påsken vandt 34-årige Philippe Gilbert Amstel Gold Race, 37-årige Michele Scarponi satte yngre konkurrenter som Geraint Thomas og Thibaut Pinot på plads i Tour of the Alps og 30-årige Damien Gaudin snuppede sejren i Tro Bro Leon. Tidligere på sæsonen har 36-årige Alejandro Valverde været nærmest altdominerende og 31-årige Greg van Avermaet har haft sit bedste forår nogensinde.

Af Kim Plesner

Det virker umiddelbart ret iøjnefaldende, at ældre ryttere pludselig træder frem med sådan en dominans, i en tid, hvor der ellers tales meget om “den nye” generation. Men er der i det hele taget tale om en tendens? Og er det tilfældigt eller et tegn på noget, vi endnu ikke har fået defineret, at disse gamle drenge nu virkelig spiller med musklerne, selvom en professionel cykelrytter rent statistisk set topper i en alder af 28 år?

Gilbert, GVA og Valverde

Hvis vi isoleret set kigger på de tre dominerende ryttere i dette forår, Gilbert, Van Avermaet og Valverde, så er det rent karrieremæssigt tre forskellige scenarier, der udspiller sig.

Philippe Gilbert har fået en decideret genopstandelse (nu vi er ved påsken…) efter han er vendt hjem til Belgien efter nogle relativt magre år hos BMC. Hvis man altså kan tillade sig at betegne perioden som sådan, når han trods alt snuppede et verdensmesterskab i sin første sæson på holdet i 2012.

Så altså relativt, set i forhold til de to sæsoner, der fulgte før og efter BMC-eventyret. I 2011, hvor Gilbert (blandt andet) vandt Strade Bianche, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Flèche Wallonne, Liège-Bastogne-Liège, 1. etape af Tour de France og Clasica San Sebastian. Og nu altså 2017, hvor han på mindre end tre uger har vundet Tre dage ved Panne, Flandern Rundt og Amstel Gold Race.

Nu var det som nævnt ikke fordi Gilberts ophold hos BMC var helt uden succesoplevelser. Han fik trods alt 19 sejre på fem år – alt lige fra VM til etapesejre i Tour of Beijing. Sidste år blev det dog blot til et belgiske mesterskab samt to etapesejre i Luxembourg Rundt og sejren i Vuelta a Murcia. Ikke ligefrem løb der kan sammenlignes med, hvad han har skovlet indenbords allerede på nuværende tidspunkt af 2017-sæsonen.

Men Philippe Gilbert har vundet cykelløb lige fra han startede karrieren, i vanvidssæsonen 2011, hos BMC og altså i dette forår. Så det er ikke fordi der er tale om en rytter, der pludselig transformerer sig fra æsel til væddeløbshest, som man tidligere har set en del eksempler på i cykelsporten. Tjek eventuelt José Antonio Pecharromans sensationelle Katalonien Rundt gennembrud i 2003. Han røg til Quickstep året efter og der kan man virkelig tale om at købe katten i sækken…

Greg van Avermaet har de seneste par år udviklet sig fra at være en lige-ved-og-næsten rytter, som egentlig kunne køre med om sejren i stort set alle terræner, men (alt for) sjældent vandt cykelløb, til nu at nærme sig det man vel godt kan tillade sig at kalde en brølstærk sejrsmaskine. Og det endda på det føromtalte BMC-mandskab, der ellers har været kendt for ikke ligefrem at få det bedste ud af rytternes potentiale.

Alejandro Valverde har været ekstraordinær stærk i dette forår. Men vi har på den anden side været vant til at se ham i verdenstoppen året rundt i stort set hele dette årtusinde. Valverdes professionelle karriere startede hos Kelme helt tilbage i 2002, og har således strakt sig over snart 20 år – dog afbrudt af en dopingkarantæne i dele af 2010 og 2011. Jeg har set flere, der begynder at nævne Alejandro Valverde som kandidat til at vinde Tour de France i år, på baggrund af det stærke forår, men det tror jeg alligevel er for optimistisk på spanierens vegne.

Tendensen 2017

Men lad os prøve at dykke lidt ned i tallene og resultaterne i dette forår, for at se, om der rent faktisk er en tendens til, at vinderne ligger til den ældre side af det sædvanlige aldersgennemsnit?

Ser man på World Tourens 16 løb indtil videre, så ligger aldersgennemsnittet faktisk relativt højt, netop trukket op af Gilbert, Van Avermaet og Valverde, men også Richie Porte (32), der vandt Tour Down Under. Den yngste vinder på World Touren i år er Nikias Arndt (25) fra Team Sunweb, som vandt Cadel Evans Great Ocean Road Race.

Aldersgennemsnittet for vinderne på World Touren er således 30,31 år, men inkluderer man også de såkaldte HC og kategori-1 løb på den såkaldte Europe Tour, hvor vinderne som oftest er ryttere fra World Tour-holdene, tegner der sig pludselig et andet billede. Her er aldersgennemsnittet 27,74 år, altså under gennemsnittet på de 28 år. Lægger man alle løbene i WT, HC og kategori-1 sammen, får man et aldersgennemsnit på 28,45 år, hvilket altså ikke kan siges at afvige specielt meget fra normalen.

Så selvom resultaterne på World Touren har været lidt iøjnefaldende rent aldersmæssigt, ikke mindst hvis man også noterer sig, at 34-årige Alberto Contador jo stort set er blevet nummer to i samtlige store etapeløb i denne sæson, så er den generelle tendens altså meget godt i tråd med, hvordan sejrene normalt fordeler sig.

Svært for de unge talenter

Statistikken understreger også, hvor benhårdt det er for unge talenter at bryde igennem på højt niveau. Af de 58 løb indtil videre i sæsonen på WT, HC og kategori-1 niveau, er blot otte vundet af ryttere under 25 år. Og blot to af dem af ryttere under 24 år, nemlig den 22-årige hollænder Jan-Willem van Schip (Ronde van Drenthe) og yngstemanden Kristoffer Halvorsen fra Norge på blot 21 år (Handzame Classic). De øvrige er 24 år gamle og hedder Magnus Cort, Lilian Calmejane samt Adam og Simon Yates.

Det franske stortalent Calmejane har hele tre sejre indtil videre: Etoile de Besseges, Coppi e Bartali og Circuit Cycliste Sarthe. Han vandt en etape i Vueltaen sidste år og bjergkonkurrencen i årets Paris-Nice. Han køres nu i stilling som Direct Energies nye klassementshåb og skal efter planen være med i Tour de France. Det skal blive interessant at følge ham og se hvor langt talentet rækker.