Franskmænd kører fransk

37 af 43 franskmænd til start i årets Tour kører på et fransk hold – Foto: Sportsagency.

Denne artikel er egentlig inspireret af en artikel jeg så for nylig på sporten.dk, hvor deres nyhedschef Benjamin Munk Lund, stak næsen frem og gav et bud på en indkøbsliste til Bjarne Riis, efter han har fået lidt russisk kapital på kontoen.

Nu handler denne artikel slet ikke om, hvorvidt Benjamin Munk Lund får ret eller ej i sine “forudsigelser”, og jeg kan bestemt rigtig godt lide når folk stikker næsen frem og kommer med nogle konkrete bud, med fare for at blive til grin efterfølgende. Kender det alt for godt selv…

Men det der slog mig ved artiklen var, at flere af de foreslåede nye ryttere til Riis’ mandskab – udover Tordenskjolds soldater Breschel og Fuglsang – var franske eller kører på et fransk mandskab – f.eks. sidste års Alpe d’Huez vinder Pierre Rolland.

Høje lønninger holder franskmændene hjemme

Det fik mig til at tænke på, hvor yderst sjældent det faktisk er, at vi ser franske ryttere på ikke-franske mandskaber. Dog har netop Bjarne Riis brilleret med et af de bedste eksempler, da han hentede Laurent Jalabert til Danmark for godt 10 år siden.

Årsagen er egentlig ret simpel: De franske professionelle cykelhold betaler traditionelt nogle temmelig høje lønninger for en forholdsvis middelmådig fransk rytter. Dette fænomen er i manges øjne ikke kun skyld i, at så få franskmænd forlader de hjemlige mandskaber. Men også at det er så længe siden man har set den superstjerne, som franskmændene i den grad længes efter.

Ser man på fordelingen af franskmænd i årets Tour de France, er tendensen da også ekstremt entydig.

Der er 22 hold med i Touren, fem af dem er franske. På de fem franske mandskaber finder man 37 franske ryttere, på de 17 udenlandske mandskaber finder man beskedne seks franske ryttere.

Af de seks franske ryttere kører to af dem på Argos-Shimano holdet. Men den ene, Matthieu Sprick, er nærmest halvt tysker og født på grænsen mellem Frankrig og Tyskland. Belgiske Omega Pharma-QuickStep har også to franskmænd med i Touren, nemlig Sylvain Chavanel og Jerome Pineau.

Belgien er som bekendt et delvist fransktalende land, og har derfor traditionelt haft større held med at lokke nogle af franskmændene væk fra de trygge rammer i hjemlandet.

De to sidste franske “emigranter” er Tony Gallopin, der skiftede Cofidis ud med Radioshack-Nissan-Trek, hvor hans onkel, Alain Gallopin, er sportsdirektør samt Amael Moinard, som kører for BMC-mandskabet, der har den tidligere Tour de France direktør, John Lelangue, i ledelsen.

Saur-Sojasun er i øvrigt det eneste hold i Tour de France med “fuld plade” – altså ni franske ryttere af ni mulige. Cofidis er det mest multinationale af de fem franske mandskaber med “blot” fem franskmænd.

Seneste skud på stammen af “unge, håbefulde franskmænd” er Thibault Pinot fra FDJ-BigMat. Den 22-årige rytter vandt sidste år bjergtrøjen i Romandiet Rundt og blev i år nummer tre i Tyrkiet Rundt, ligesom han vandt ungdomstrøjen i Bayern Rundfahrt. Pinot har sin spidskompetence i bjergene, og det skal blive spændende at se, hvor langt talentet rækker i hans Tour de France debut.